Η περίοδος πριν τα Χριστούγεννα είναι τόσο απαιτητική που ίσως να ξεχνάμε ποια είναι η ουσία τους και τι χρειάζονται αληθινά τα παιδιά από εμάς.
Μια ωραία ιδέα είναι να βάλουμε τις ποδιές μας, να φορέσουμε και τα γιορτινά μας σκουφάκια, να βάλουμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και να φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά ένα γιορτινό στεφάνι με απλά υλικά!
Προσοχή όμως! Το στεφάνι μας είναι μόνο για διακόσμηση, δεν τρώγεται!
Για το χριστουγεννιάτικο στεφάνι χρειαζόμαστε:
360 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
300 γρ. αλάτι
250 γρ. νερό
πράσινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
κίτρινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
Πώς φτιάχνουμε το στεφάνι:
- Βάζουμε τα υλικά για το ζυμάρι σε ένα λεκανάκι και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και ωραία ζύμη.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι μας στα 4, σε τρία ισόποσα μέρη για να πλέξουμε με αυτά το στεφάνι και σε ένα με λίγη παραπάνω ποσότητα ζυμαριού από τα προηγούμενα για τα στολίδια.
- Απλώνουμε τα 3 ζυμάρια μας και πλέκουμε με αυτά την πλεξούδα μας, δημιουργώντας έναν κύκλο.
- Το 4ο ζυμάρι μας, το χωρίζουμε και αυτό σε 3 ίσα μέρη για να φτιάξουμε τα 3 διαφορετικά σχέδια που έχουμε επιλέξει για τον στολισμό του – καρδούλα, αστέρι, χριστουγεννιάτικο δέντρο.
- Ανακατεύουμε το κάθε ζυμάρι με 1 κ.γ. από χρώμα ζαχαροπλαστικής που έχουμε επιλέξει – κόκκινο χρώμα για την κουπάτ-καρδιά, πράσινο για το δέντρο και κίτρινο για τα αστέρια.
- Απλώνουμε τα ζυμάρια μας και χρησιμοποιώντας τις κουπάτ, κόβουμε τα σχέδια μας στο κάθε ζυμάρι.
- Αν θέλουμε, σχηματίζουμε με λίγο παραπάνω ζυμάρι και φύλλα- γκι για το στεφάνι μας.
- Μόλις ετοιμάσουμε τα στολίδια και το στεφάνι μας, με ένα πινέλο αλείφουμε με λίγο νερό τα στολίδια και τα κολλάμε πάνω στο στεφάνι.
- Αν θέλουμε, δημιουργούμε τρύπες στο στεφάνι με οδοντογλυφίδα και κρεμάμε ό,τι στολίδια θέλουμε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά. Μας ενδιαφέρει να στεγνώσει και όχι να «ψηθεί».
Ιδέα-συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη