Σίγουρα υπάρχουν πολύ εντυπωσιακά μπισκοτοσπιτάκια στα ζαχαροπλαστεία αυτή την εποχή. Το να τα φτιάξεις όμως μόνη σου με τους μικρούς σου βοηθούς της κουζίνας έχει άλλη αξία, ενώ είναι και μια αφορμή να μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο! Τι λες; Πάμε να φτιάξουμε αυτό το όμορφο gingerbread house;
Υλικά:
Για τη ζύμη
- 225 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. ζάχαρη καστανή
- 2 αβγά, μεσαία
- 2 κ.σ. τζίντζερ
- 2 κ.σ. κανέλα
- 1 κ.σ. γαρίφαλο
- 300 γρ. μέλι
- 900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- αλάτι
- πιπέρι
Για το royal icing
- 2 ασπράδια, από μεσαία αβγά
- 480 γρ. ζάχαρη άχνη
- 35 γρ. χυμό λεμονιού
Για το σερβίρισμα
- ζαχαρωτά
- βρώσιμη χρυσόσκονη
- ζάχαρη άχνη
Πώς φτιάχνουμε το μπισκοτοσπιτάκι μας:
Για τη ζύμη
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά για να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να βάλουμε το επόμενο.
- Βάζουμε το τζίντζερ, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μέλι και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα και τα προσθέτουμε στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα.
- Αδειάζουμε τη ζύμη και γεμίζουμε την ειδική φόρμα σιλικόνης. Πιέζουμε με τα χέρια μας για να δώσουμε το αντίστοιχο σχήμα της φόρμας.
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
- Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν και να σφίξουν.
Για το royal icing
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια, την ζάχαρη άχνη και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα.
- Μόλις αρχίσει να δένει το μείγμα προσθέτουμε σε δόσεις τον χυμό λεμονιού.
- Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
- Συνθέτουμε το σπίτι ενώνοντας τις άκρες του με το royal icing.
- Σερβίρουμε με τα ζαχαρωτά και την άχνη με τη βρώσιμη χρυσόσκονη.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης