Ένας τέλειος κύκλος που συμβολίζει την ένωση δύο ανθρώπων και ταυτόχρονα αποτελεί το σύμβολο της αιωνιότητας. Είναι το δαχτυλίδι της υπόσχεσης, της δέσμευσης. Αρχικά φοριέται στον αρραβώνα, για να δηλώσει την πρόθεση του ζευγαριού να καταλήξει σε γαμήλια ένωση. Είτε την έχεις πάντα στο χέρι σου είτε προτιμάς να την κρατάς σε κάποιο συρτάρι, η βέρα είναι το δαχτυλίδι που με σαφήνεια δηλώνει την αλλαγή της προσωπικής σου κατάστασης.
Η πρώτη βέρα φιλοτεχνήθηκε τον 17ο αιώνα π.Χ., στην Αρχαία Αίγυπτο, από φυτά που φύτρωναν στις εκβολές του ποταμού Νείλου και συμβόλιζε την τύχη, την ευφορία και τη γονιμότητα. Το κυκλικό σχήμα της παραπέμπει στον ήλιο και στο φεγγάρι και συμβολίζει την παντοτινή αγάπη, δέσμευση και αφοσίωση, χωρίς αρχή και τέλος. Η επιλογή του δαχτύλου που φοριέται η βέρα δεν είναι τυχαία. Η Ρωμαϊκή παράδοση, θέλει τη φλέβα Vena Amoris (Φλέβα της Καρδιάς) να οδηγεί το αίμα κατευθείαν από τη καρδιά στο παράμεσο του δεξιού χεριού. Σε αυτό το δάχτυλο λοιπόν διάλεξαν οι Ρωμαίοι να φοράνε τη βέρα.Το 860 μ.Χ. ο πάπας Νικόλαος έκανε υποχρεωτική τη βέρα για την τέλεση του γαμήλιου μυστηρίο, η οποία έπρεπε να είναι και χρυσή.Η βέρα ως δαχτυλίδι έχει αρκετούς συμβολισμούς. Ο χρυσός αντιπροσωπεύει την εξουσία και την ομορφιά που αντέχει στο χρόνο. Ένας συμβολισμός που δηλώνει την πρόθεση εκείνου που θα παντρευτεί να πληρώσει ένα υψηλό χρηματικό τίμημα για την απόκτηση της συντρόφου του. Το κυκλικό σχήμα του δαχτυλιδιού, συμβολίζει την ατελείωτη αγάπη, είναι ο κύκλος της αιώνιας ζωής, της αιωνιότητας. Ένας ακόμη συμβολισμός είναι και η εφαρμογή της βέρας, πρέπει να τέλεια. Η χαλαρή εφαρμογή σημαίνει γάμο, στον οποίον θα υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος. Αντιθέτως η πολύ σφιχτή εφαρμογή δηλώνει ασφυξία και επώδυνο γάμο. Τέλος, σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις η βέρα θεωρείται ότι προστατεύει τη νύφη από τα κακά πνεύματα.
Το σίγουρο είναι ότι βέρα έχει μια μεγάλη παράδοση και αρκετούς συμβολισμούς. Είναι το δαχτυλίδι, που χρησιμεύει ως σύμβολο της ένωσης ενός ζευγαριού, εκπροσωπεί δύο κρίκους μιας αλυσίδας, της αλυσίδας της ζωής.
Αντώνης Εγγλέζος
Εκτιμητής Διαμαντιών – Γεμολόγος
Μέλος της οργάνωσης γεμολογίας της Μεγάλης Βρετανίας
Και απόφοιτος πανεπιστημίου της κεντρικής Αγγλίας UCE
Εγγλέζος Κοσμήματα- Egglezos, Ερμού 160 Μυτιλήνη
www.ae–jewels.gr /info@ae–jewels.gr