Τοξικές σχέσεις μπορούμε να συναντήσουμε και να ζήσουμε παντού. Στον έρωτα, την εργασία, την οικογένεια, τις φιλίες. Οι εκφάνσεις της τοξικότητας κατά περίπτωση και πλαίσιο διαφέρουν, ωστόσο δύο είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που υπερτερούν –και αυτά δεν είναι καθόλου υπέροχα-, αυτό της ψυχοσυναισθηματικής χειραγώγησης και φυσικά της ανασφάλειας που εντός σχέσης χτυπάει κόκκινο.
Αν με ρωτάς, δε γνωρίζω κανέναν άνθρωπο που να μην έχει βρεθεί σε τοξική σχέση στη ζωή του τουλάχιστον μια φορά, επομένως αν έως τώρα πίστευες ότι είσαι η μόνη, πίστεψέ με δεν ισχύει καθόλου.
Τοξικές σχέσεις με μαμάδες, σύντροφοι που απειλούν πως αν φύγεις θα βάλουν τέλος στη ζωή τους, φίλες που σε χειρίζονται με απόλυτη μαεστρία, συνάδελφοι που ξεπερνούν τα όρια και κάνουν τα πάντα να αισθανθείς μηδενικό και εσύ… υπομένεις.
Αν πας ένα βήμα πίσω, καθαρίσεις λίγο το μυαλό σου και δεις τα μαθήματα που μπορείς να πάρεις μέσα από μια τοξική σχέση πάσης φύσεως, θα καταλάβεις πως οι σχέσεις αυτές ως μαθήματα σημαίνουν πολλά και δείχνουν ακόμα περισσότερα για τον ίδιο μας τον εαυτό, άρα… είναι οι φάροι του τώρα μας.
Ας δούμε λοιπόν μαζί κάποια από τα βασικότερα μαθήματα των τοξικών σχέσεων –που μπορείς να τα δεις ως μαθήματα μόνο ένα θες- :
1. Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Αξίζεις ό,τι αποδέχεσαι. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Η ανοχή σε κακές, χειριστικές συμπεριφορές μαρτυρά χαμηλή αυτοεκτίμηση και αγάπη σε εαυτό, κάτι το οποίο ως μάθημα δε σου λέει απολύτως τίποτα άλλο από:
Αγαπήσου, μπορείς και καλύτερα!
2. Θαυμάσια -και τόσο βαρετή- ζώνη ασφαλείας: Η μαγεία συμβαίνει έξω από τη ζώνη άνεσής σου. Όσο αποδέχεσαι, συνηθίζεις, συμβιβάζεσαι στα γνωστά πλαίσια της φούσκας ζώνης, τόσο ευνουχίζεσαι, κάτι το οποίο ως μάθημα δε σου λέει απολύτως τίποτα άλλο από:
Πάρτο αλλιώς, ζήσε διαφορετικά, μπορείς και καλύτερα!
3. Πού είναι ο εαυτός μου;: Μέσα σε μια τοξική σχέση δε χάνεις μόνο τη ψυχική σου ηρεμία, ωραίες στιγμές ευφορίας που ΘΑ μπορούσες να ζήσεις αν ήσουν αλλού, αλλά κυρίως τον εαυτό σου. Σχεδόν ξεχνάς ποια είσαι, τι σου αρέσει να κάνεις, ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία, γιατί επιλέγεις να είσαι εκεί, κάτι το οποίο ως μάθημα δε σου λέει τίποτα άλλο από:
Μπες στο επίκεντρο, είσαι πάνω απ’ όλα, μπορείς και καλύτερα!
Όχι, δε χρειάζεται να ζήσεις μια τοξική σχέση για να επιβεβαιώσεις πως είσαι πολλά και αξίζεις τα πάντα, όμως τώρα που έχεις πάρει τα μαθήματά σου αφού επέλεξες να τα δεις, ξέρεις καλά πως μπορείς πάντα και καλύτερα αρκεί να το επιλέξεις.
Συνέχισε Ολόψυχα!
Your Coach,
Μάρη Γαργαλιάνου