555
Τι θα λέγατε να φτιάξουμε το μπισκότο του Άι Βασίλη;
Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:
150 γρ. βούτυρο
150 γρ. καστανή ζάχαρη
75 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά, μέτρια
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
280 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
1 πρέζα τριμμένο γαρίφαλο
Για τη σύνθεση
150 γρ. σοκολατένια κουφετάκια
Εκτέλεση της συνταγής:
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την καστανή και κρυσταλλική ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά να αφρατέψει το μείγμα.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε τα αβγά, το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα, το τζίντζερ, το γαρίφαλο, και ανακατεύουμε με μια μαρίζ απαλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε τα στερεά υλικά του μπολ στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με τη μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη, και βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια, τα πλάθουμε σε μεγάλα μπισκότα, και τοποθετούμε 2 σε κάθε ταψί.
Ψήνουμε στον φούρνο για 13-14 λεπτά το κάθε ταψί.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τα μπισκότα στην άκρη λίγο να κρυώσουν.
Τοποθετούμε από πάνω τα σοκολατένια κουφετάκια και προαιρετικά προσθέτουμε βρώσιμα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά.
Σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη