Home EDITORIAL Τα πιο χαρακτηρίστηκα έθιμα της Πρωτοχρονιάς στην χώρα μας!

Τα πιο χαρακτηρίστηκα έθιμα της Πρωτοχρονιάς στην χώρα μας!

by Businessmum.gr

Κάθε πολιτισμός έχει τις δικές του μοναδικές παραδόσεις και τα δικά του ξεχωριστά έθιμα, το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας!  Οι Έλληνες αγαπούν τις γιορτές τους και πάντα υπάρχει λόγος να γιορτάζουν. Μετά τους εορτασμούς των Χριστουγέννων, το επόμενο αναμενόμενο γεγονός είναι η Πρωτοχρονιά.

Συγκεντρώσαμε έναν κατάλογο must-do’s, με όλες δηλαδή τις πιο βασικές ελληνικές παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς στην Ελλάδα!

ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΚΑΛΑΝΤΑ

Μια από τις πολύ αγαπημένες ελληνικές παραδόσεις είναι τα κάλαντα. Τα παιδιά που παίζουν το τρίγωνο και τραγουδούν την καλαντά κάνουν βόλτες στη γειτονιά τους. Αυτή είναι μια από τις παλαιότερες παραδόσεις και εξακολουθεί να είναι δημοφιλής μέχρι σήμερα. Είναι έθιμο να δίνετε χρήματα στα παιδιά όταν έρχονται στην πόρτα σας και θεωρείται γούρι.

ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Τα πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό πολλών πόλεων σε όλο τον κόσμο μόλις το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα και υποδεχτούμε το νέο έτος. Στην Ελλάδα, τα πυροτεχνήματα αποτελούν σημαντικό μέρος των εορτασμών. Στην Αθήνα, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα πυροτεχνήματα πάνω από την Ακρόπολη, μια πραγματικά μαγική εμπειρία. Σε κάθε πόλη ή χωριό, οι ντόπιοι διοργανώνουν τις δικές τους ειδικές γιορτές όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι όλων των ηλικιών για να υποδεχτούν το νέο έτος.

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Την 1η Ιανουαρίου η χώρα μας γιορτάζει έναν από τους πιο αγαπημένους αγίους, τον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα.  Ο Μέγας Βασίλειος, του χριστιανισμού, που σπούδασε νομικά και διδασκαλία, αργότερα αναζήτησε μια πνευματική ζωή. Το 370 μ.Χ., έγινε επίσκοπος της Καισαρείας, όπου δημιούργησε τη δική του κοινότητα που ονομαζόταν Βασιλειάδα. Μια από τις πιο σημαντικές παραδόσεις στην Ελλάδα την Πρωτοχρονιά είναι η βασιλόπιτα, που σημαίνει η «Πίτα του Βασίλη».

Η ιστορία πίσω από αυτό το παραδοσιακό κέικ είναι ότι όταν ο αυτοκράτορας είχε επιβάλει έναν τεράστιο φόρο στο ποίμνιο του Βασιλείου κατά την περίοδο της μεγάλης πείνας, ο λαός χάρισε τα κοσμήματά του για να πληρώσει αυτόν τον φόρο. Ο Άγιος Βασίλειος είχε αποδοκιμάσει αυτή την απόφαση και τελικά ο αυτοκράτορας επέστρεψε τα κοσμήματα.Επειδή ο Άγιος Βασίλειος δεν ήξερε σε ποιον άνηκε κάθε  κόσμημα, έψησε ένα κέικ με τα κοσμήματα και το έκοψε σε κομμάτια για τους ανθρώπους του.  Προσευχήθηκε να πέσει στα χέρια των ιδιοκτητών του και ως θαύμα, οι άνθρωποί  παρέλαβαν το κομμάτι μαζί με τα δικά τους κοσμήματα. 

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

Μια από τις πιο γνωστές ελληνικές παραδόσεις είναι η κοπή της βασιλόπιτας. Κάθε νοικοκυριό κόβει αυτό το ειδικό κέικ συνήθως στα πρώτα λεπτά του νέου έτους, στο οποίο μέσα υπάρχει ένα φλουρί, στο άτομο το οποίο θα πέσει το κομμάτι με το φλουρί θεωρείται ότι θα είναι ο τυχερός του νέου έτους.

ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΡΟΔΙΑ


Τα ρόδια έχουν μεγάλη σημασία για τον ελληνικό πολιτισμό. Θεωρούνται σημάδι ανανέωσης και αναγέννησης. Στην χώρα μας τα ρόδια κυριαρχούν ως σύμβολο καλής τύχης. Το τελετουργικό είναι, οι νοικοκυραίοι του κάθε σπιτιού να κρεμάσουν ένα ρόδι πάνω από την εξώπορτα κατά τη διάρκεια των εορτών και να το κρατήσουν κρεμασμένο μέχρι το νέο έτος.

Μόλις το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα, όλα τα φώτα στο σπίτι πρέπει να σβήσουν και όλοι πρέπει να βγουν από το σπίτι. Ένα τυχερό μέλος της οικογένειας επιλέγεται ως το πρώτο άτομο που θα μπει στο σπίτι με το δεξί πόδι μπροστά για καλή τύχη, γνωστό ως “καλό ποδαρικό”, το ίδιο άτομο πρέπει να σπάσει το ρόδι στην εξώπορτα. Όσο περισσότεροι σπόροι διασκορπιστούν τόσο περισσότερη τύχη θα έχει το νοικοκυριό το νέο έτος.

Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ 

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Άγιος Βασίλης, επισκέπτεται κάθε ελληνικό σπίτι φέρνοντας δώρα για τα παιδιά. Αυτή είναι επίσης η εποχή που οι ελληνικές οικογένειες ανταλλάσσουν δώρα. 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts