Βασική αρχή της ισορροπημένης διατροφής είναι η κατανάλωση τροφίμων με ανώτατη βιολογική αξία και με σημαντική περιεκτικότητα σε πολύτιμες θρεπτικές ουσίες απαραίτητες για την καλή λειτουργία και θωράκιση του παιδικού οργανισμού. Τα λαχανικά και τα φρούτα βρίσκονται στην κορυφή καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως:C, A, B6, K, φολλικό οξύ και ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος. Ταυτόχρονα οι ευεργετικές τους ιδιότητες οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Χάρη στην υψηλή αντιοξειδωτική τους δράση ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό συμβάλλουν στην ενυδάτωση που είναι ιδιαίτερα σημαντική στην παιδική ηλικία λόγω της έντονης εφίδρωσης. Επίσης λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, επιπλέον μειώνουν την απορρόφηση του λίπους από τον οργανισμό ενώ ο κορεσμός που προκαλούν έχει ως αποτέλεσμα την πρόσληψη μικρότερης ποσότητας φαγητού και σνακ πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν 2-3 μερίδες λαχανικών ημερησίως και άλλες τόσες φρούτα.
Κάποια tips που δε θα πρέπει να ξεχνάμε:
- Να προτιμάμε φρούτα και λαχανικά σύμφωνα με την εποχικότητά τους καθώς με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε την μέγιστη απόδοση των αντιοξειδωτικών τους ουσιών. Μην ξεχνάμε πως όταν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εκτός εποχικής διαθεσιμότητας είναι «φορτωμένα» με ορμόνες, χημικά και φυτοφάρμακα.
- Να επιλέγουμε λαχανικά και φρούτα από τις 4 κατηγορίες χρωμάτων: κόκκινα: ρόδι, φράουλες, κεράσια, τομάτες, πιπεριές κόκκινες, παντζάρια (λόγω λυκοπενίου που θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό), πράσινα:αχλάδια,μήλα,αβοκάντο, μαρούλι, λάχανο, σπανάκι, πράσινη πιπεριά, φασόλια, μπρόκολο (λόγω λουτεϊνης που θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετική για τα μάτια), πορτοκαλί: καρότο, πορτοκαλί πιπεριά (λόγω βήτα καροτένιου που προστατεύει από καρδιαγγειακά),πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρειπφρουτ και κίτρινα: λεμόνι, κίτρινη κολοκύθα, μπανάνα.
- Να αυξάνουμε την ποσότητα των λαχανικών κ των φρούτων σε περιόδους που αντιμετωπίζουν ιώσεις και κρυολογήματα.
- Να προτιμάμε το μαγείρεμα στον ατμό και να προσθέτουμε λεμόνι ώστε να μην χάνονται οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν.
- Να βράζουμε λίγη ώρα τα λαχανικά για να μη χάνουν πολύτιμα συστατικά όπως τις υδατοδιαλυτές τους βιταμίνες.
- Να κάνουμε όσο μπορούμε ελκυστικό το παιδικό πιάτο.
- Τέλος, να είμαστε εμείς το σωστό παράδειγμα για τα παιδιά μας.
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΑΡΤΙΟΥ:
Γκρέιπφρουτ, μανταρίνια, πορτοκάλια, σαγκουίνια, λεμόνια, αγκινάρα, αντίδια, ραδίκια, καρότο, κουνουπίδι, μπρόκολο, μαρούλι, σπανάκι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, πράσο, σπαράγγια, παντζάρι, ραπανάκι
Στα παιδιά είναι πιο εύκολο να διαμορφώσουμε εξαρχής μια σωστή διατροφική συμπεριφορά παρά να προσπαθήσουμε αργότερα να διορθώσουμε μια λανθασμένη.