Home HOMEFOOD Σοκολατένια μελομακάρονα

Σοκολατένια μελομακάρονα

by Businessmum.gr

Τι θα λέγατε να φτιάξουμε σοκολατένια μελομακάρονα;

Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:

Για το σιρόπι
600 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
500 γρ. νερό
2 στικ κανέλα
4 γαρίφαλα ολόκληρα
φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
100 γρ. μέλι
Για το μείγμα με τα υγρά
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
180 γρ. ελαιόλαδο
400 γρ. σπορέλαιο
50 γρ. άχνη ζάχαρη
2-3 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, προαιρετικά
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
Για το μείγμα με τα στερεά
900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. κακάο
200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα
μέλι
καρύδια

Εκτέλεση της συνταγής:

Για το σιρόπι
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τα στικ κανέλας, τα γαρίφαλα και τις φλούδες πορτοκαλιού, και σιγοβράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. 
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς, και προσθέτουμε το μέλι.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει εντελώς. 
Για τα μελομακάρονα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί, και το αφήνουμε στην άκρη.
Τρίβουμε πάνω σε ένα μεγάλο μπολ το ξύσμα πορτοκαλιού με έναν τρίφτη χειρός.
Ρίχνουμε στο μπολ τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη άχνη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. 
Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
Ρίχνουμε τη μαγειρική σόδα, και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. 
Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ το αλεύρι, το κακάο και το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. 
Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά στο μείγμα με τα στερεά, και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια μας ώστε να μην κόψει το μείγμα. Θέλουμε το μείγμα να είναι στερεό ώστε να πλάθεται.
Πλάθουμε το μείγμα σε μελομακάρονα των 30 γρ. το καθένα. 
Ακουμπάμε την επιφάνεια του κάθε μελομακάρονου σε μια σχάρα ή σε μια κουτάλα τρυπητή αράχνη ώστε να δώσουμε το αντίστοιχο σχήμα στην επιφάνειά τους. Αν δεν έχουμε κάτι από τα 2, μπορούμε να χαράξουμε γραμμές πάνω από τα μελομακάρονα με την πίσω πλευρά ενός πιρουνιού.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε 2 δόσεις στο ταψί.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. 
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και βουτάμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για 20-25 δευτερόλεπτα, φροντίζοντας να είναι τελείως βυθισμένα στο σιρόπι.
Αφαιρούμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα, και τα μεταφέρουμε ξανά στο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο ταψί.
Για το σερβίρισμα
Τοποθετούμε λίγα από τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με λίγο μέλι και καρύδια τα οποία σπάμε με τα χέρια μας, τοποθετούμε άλλη μια δόση από μελομακάρονα από πάνω, και πασπαλίζουμε ξανά με μέλι και καρύδια.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα μελομακάρονα, και σερβίρουμε.

 

Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts