Συχνά τα social media κατηγορούνται για τις επιβλαβείς συνέπειές τους, ειδικότερα στις μικρότερες ηλικίες, με τον διαδικτυακό εκφοβισμό και τον εθισμό στο διαδίκτυο μερικά μόνο παραδείγματα των κινδύνων που ενέχουν. Ωστόσο μερικές φορές λειτουργούν ως μία πλατφόρμα ενημέρωσης, με πληροφορίες που μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες, όπως το “signal for help”.
Στις 4 Νοεμβρίου 2021 μία 16χρονη από την Βόρεια Καρολίνα που αγνοούνταν επί 2 ημέρες, σώθηκε από μια απαγωγή χάρη στη χειρονομία που έκανε σε έναν οδηγό διερχόμενου αυτοκινήτου, ενώ βρισκόταν στο όχημα του 61χρονου απαγωγέα της. Η χειρονομία αυτή ήταν το “signal for help”, το viral πλέον σήμα που ξεκίνησε από το TikTok.
Το “signal for help” δημιουργήθηκε στον Καναδά από μία ομάδα που μάχεται από το 1991 για την προστασία των γυναικών και των ανήλικων κοριτσιών, το “Canadian Women’s Foundation”. Η αφορμή για την επινόησή του στις 14 Απριλίου 2020 ήταν η ραγδαία αύξηση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας από τον πρώτο κιόλας μήνα της καραντίνας στον Καναδά.
Το “signal for help” ξεκίνησε ως ένα μέσο για τα άτομα που κινδυνεύουν και αποτελεί πλέον μια γενικότερη και ολιστική χειρονομία-σύμβολο για κάθε περίπτωση κινδύνου.
Πώς γίνεται το “Signal for help”:
1.Σηκώνετε την παλάμη και κρατάτε ανοιχτά και ενωμένα τα δάχτυλά σας
2.Φέρνετε τον αντίχειρα εμπρός
3.Κλείνετε τα δάχτυλα πάνω στον αντίχειρά σας εγκλωβίζοντάς τον
Πλέον το “signal for help” έχει υιοθετηθεί και από το “Women’s Funding Network”, μία κοινότητα που αποτελείται από περισσότερες από 120 οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών και έφτασε σε τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι έχουν βοηθήσει περαιτέρω στην προώθησή του.
Η σημασία της ενημέρωσης
Οι γονείς οφείλουν να αναγνωρίζουν και να μην αγνοούν τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά τους τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην πραγματική ζωή. Ένα στα πέντε παιδιά θα βιώσει κακοποιητική συμπεριφορά ενώ ο κίνδυνος απαγωγής δεν είναι ποτέ ασήμαντος. Και τα παιδιά τα ίδια οφείλουν να έχουν γνώση των παραπάνω, πάντα σε ένα πλαίσιο ρεαλιστικής και προστατευτικής ενημέρωσης και όχι τρομοκρατίας και πανικού. Οι γονείς, επίσης, πρέπει να ξέρουν τι κάνουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, με ποιους συναναστρέφονται και τι περιεχόμενο παρακολουθούν.
Πρωτοβουλίες και ενέργειες όπως το “signal for help” πρέπει να εμπεριέχονται στα εκπαιδευτικά και σχολικά προγράμματα και να δίνεται η δυνατότητα να τις γνωρίζουν όλα τα παιδιά.
Χειρονομίες, σύμβολα και κωδικοποιημένες λέξεις είναι παραδείγματα διακριτικών τρόπων που μπορεί να δείξεις κανείς ότι κινδυνεύει, ότι έχει πέσει θύμα κακοποίησης και βίας.
Κάθε φορά που διαδίδεται μια τέτοια ενέργεια, όλοι οφείλουν να την προωθούν, ώστε να μπορεί να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, σε περίπτωση που κάποια μέρα κάποιοι χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσουν και κάποιοι άλλοι να την αναγνωρίσουν.
Στην Ελλάδα είναι αναγκαίο να διαδοθούν και άλλες τέτοιες ενέργειες, σε μία εποχή που οι γυναικοκτονίες και τα επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας ακούγονται συχνότερα από ποτέ. Πρέπει να γνωρίζουμε επίσης ότι πίσω από το 70-90% των ανωτέρω περιπτώσεων βρίσκονται άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, γι’ αυτό οφείλουμε να εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας και όσα μας λένε, να μην αντιστεκόμαστε με άρνηση και δυσπιστία, ακόμα και όταν πρόκειται για ένα κοντινό οικογενειακό πρόσωπο.
Ας γίνει το “signal for help” και η κάθε αντίστοιχη ενέργεια η αφορμή για καλύτερη ενημέρωση, γνώση, ευαισθητοποίηση και ευκαιρία για παροχή βοήθειας σε κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας αλλά και κάθε μορφής κακοποίησης.
Πηγή : csii.gr