Έχουμε συνηθίσει τη διαδικτυακή πλευρά της ζωής μας, σε σημείο που η καθημερινή μας ρουτίνα δημοσιεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με όλες τις λεπτομέρειες που θα μπορούσε να συμπεριλάβει κανείς. Άτομα όλων των ηλικιών τείνουν να “μοιράζονται” με τους διαδικτυακούς τους φίλους, προσωπικές πτυχές της ζωής τους, φωτογραφίες, σημαντικά γεγονότα που τους έχουν συμβεί, τοποθεσίες που επισκέπτονται, χωρίς όμως να δίνουν την πρέπουσα σημασία στους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ηχηρή περίπτωση αποτελεί η δημοσίευση από τους γονείς, φωτογραφιών και πληροφοριών των παιδιών τους, που ναι μεν το κάνουν από ευχαρίστηση, όμως δε, μπορεί το παιδί τους να πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού. Ποιοι είναι πραγματικά οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβει το γνωστό Sharenting;
Γιατί προβάλλω το παιδί μου στο διαδίκτυο;
Με τον όρο Sharenting αναφερόμαστε στη δημοσίευση προσωπικών στιγμών των παιδιών, όπως φωτογραφίες, στο διαδίκτυο, από τους γονείς τους. Ο όρος ουσιαστικά, αφορά την υπερέκθεση των παιδιών σε αυτά και προέρχεται από τις λέξεις “share” (μοιράζομαι) και “parenting” (ανατροφή).
Από τη μία θα έλεγε κανείς πως ναι, είναι σπουδαίο και αναγκαίο για τους γονείς να καταγράφουν την διαδικασία ανατροφής των παιδιών τους, όμως δεν θα πρέπει αυτή να δημοσιεύεται σε ένα τόσο μεγάλο κοινό, όπως αυτό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν μπορούμε να πούμε επακριβώς γιατί οι γονείς επιλέγουν να προβούν σε αυτή την ενέργεια, πολύ πιθανή εξήγηση όμως, αποτελεί η χαρά και η ικανοποίηση που νιώθουν από την οικογένειά τους, που θέλουν να τη μοιραστούν και με τους “φίλους” τους. Κάθε παιδί αξίζει όλη την προσοχή και την περηφάνεια των γονιών του. Εξάλλου, είναι γνωστό πως το διαδίκτυο προσφέρει και πολλά οφέλη, όπως η τριβή με το κομμάτι της τεχνολογίας αλλά και η εκμηδένιση των αποστάσεων με άτομα που βρίσκονται μακριά, όμως, αυτά δεν αναιρούν το κακό που μπορεί να προκαλέσουν στο μέλλον.
Τι μπορεί να συμβεί μετά από μία δημοσίευση;
Εξ ορισμού, δεν είναι απαραίτητα “κακό” το Sharenting, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όμως θα πρέπει οι γονείς να είναι προσεκτικοί στον τρόπο που το ασκούν. Εκεί κρύβεται το κλειδί της ορθής χρήσης του διαδικτύου. Η Caroline Knorr, senior parenting editor στο Common Sense Media, τονίζει στο NBC «Δεν είναι λάθος να μοιράζεσαι φωτογραφίες των παιδιών σου και νέα της οικογένειάς σου, αλλά οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και να το κάνουν με σύνεση. Να σκέφτεστε πριν ποστάρετε. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την καταλληλότητα του ποστ μην το ανεβάζετε».
Τι γίνεται όμως, αν αυτό το διαδικτυακό “μοίρασμα”, δεν γίνει με τον σωστό τρόπο; Oι κίνδυνοι που μπορεί να παρουσιαστούν, στο άμεσο κιόλας μέλλον είναι πολλοί, με ιδιαίτερη έμφαση στο Cyberbullying, όμως παρακάτω θα σταθούμε σε μια άλλη εξίσου σημαντική παγίδα, η οποία ονομάζεται Digital Kidnapping ή αλλιώς Ψηφιακή Απαγωγή.
Τι είναι το Digital Kidnapping;
Digital Kidnapping ή αλλιώς ψηφιακή απαγωγή, πραγματοποιείται όταν ένας ξένος κλέβει τη φωτογραφία ενός ανήλικου από το διαδίκτυο και τη δημοσιεύει σαν να είναι δική του. Θα πρέπει εδώ να διευκρινιστεί, πως οι φωτογραφίες που πάρθηκαν χωρίς συναίνεση, είχαν προηγουμένως δημοσιευτεί στο διαδίκτυο από τους ίδιους τους γονείς ή τα παιδιά.
Οι λόγοι που μπορεί να συμβεί αυτό, μπορούν να είναι διαφορετικής κλίμακας, από το να αποκτήσουν περισσότερα likes στις φωτογραφίες τους, μέχρι την παρακολούθηση κάποιου παιδιού ή την παράνομη συναλλαγή μεταξύ παιδόφιλων. Άλλοι λόγοι είναι η δημιουργία παράνομου ψεύτικου προφίλ και ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying). Υπάρχουν ακόμη και άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις εικόνες των ανήλικων παιδιών για να συμμετέχουν σε παιχνίδια ρόλων, δημιουργώντας ζωές φαντασίας. Αυτοί οι ιστότοποι μπορούν μερικές φορές να αναγνωριστούν με τα hashtags #adoptionrp, #orphanrp και #babyrp.
Είναι το παιδί σας το επόμενο θύμα;
Ήδη όλο και περισσότεροι γονείς έχουν αρχίσει να ευαισθητοποιούνται στο κομμάτι του Sharenting, και επιλέγουν να μην ανεβάζουν προσωπικές φωτογραφίες και λεπτομέρειες της ζωής των παιδιών τους, ή αποκρύπτουν το πρόσωπό τους σε δικές τους αναρτήσεις. Παρόλα αυτά το ποσοστό των γονέων που “μοιράζονται” τα παιδιά τους με τους διαδικτυακούς τους “φίλους”, είναι αρκετά μεγάλο. Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών έχουν ήδη αφήσει το δικό τους ψηφιακό αποτύπωμα, από το πρώτο τους κιόλας δόντι!
Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά από τα αρπακτικά του διαδικτύου:
- Να είστε πολύ επιλεκτικοί και συνετοί με τις φωτογραφίες που επιλέγετε να δημοσιεύσετε και περιέχουν παιδιά, ακόμα και ας μην απεικονίζονται τα δικά σας.
- Περιορίστε μέσα από τις ρυθμίσεις απορρήτου το κοινό το οποίο βλέπει τις φωτογραφίες σας, κυρίως σε άτομα που γνωρίζετε! Η πρόσβαση αγνώστων σε φωτογραφίες σας, κρύβει πολλές απειλές.
- Μην κάνετε ποτέ κοινοποίηση τοποθεσίας κάτω από μια φωτογραφία που εμφανίζεται ένα παιδί. Οι επιτήδειοι θα μπορούν πολύ εύκολα να παρακολουθούν, με αυτόν τον τρόπο, τις κινήσεις του παιδιού σας.
- Διδάξτε στα παιδιά σας να μην μοιράζονται φωτογραφίες τους ή των φίλων τους χωρίς να ζητήσουν γονική άδεια. Ένας γονέας θα μπορέσει να προλάβει κατάστασεις εάν είναι σωστά ενημερωμένος.
Δημοσιεύω ό,τι με κάνει χαρούμενο, αλλά πάντα με τον σωστό τρόπο, ώστε να είμαι ασφαλής!
Πηγή: csii.gr