Με το κλείσιμο των σχολείων ξεκινάει και επίσημα το καλοκαίρι για τα παιδιά μας, και σίγουρα κάνετε ήδη τις προετοιμασίες είτε φύγετε μαζί τους διακοπές είτε πάνε στη γιαγιά και στον παππού. Μήπως ανάμεσα στις όλες προετοιμασίες έχετε κλείσει και ένα ραντεβού στον ΩΡΛ; Εάν όχι, βάλτε το στο πρόγραμμα, και θα σας εξηγήσω το γιατί.
Τα ξέρουμε τα παιδιά μας! Είναι να μην βρουν βατήρα/ βραχάκι/ σανίδα του σερφ/ και τσουπ! ανεβαίνουν πάνω και ένα ένα κάνουν τις πιο διασκεδαστικές βουτιές!
Κι εμείς, εκεί κοντά, τα παρατηρούμε, και η αλήθεια είναι πως έναν φόβο τον έχουμε. Μήπως χτυπήσουν, μήπως γίνει κάποιο ατύχημα, μήπως από τις απότομες βουτιές πονέσουν τα αυτιά τους.
Εάν το δικό σας παιδί έχει από μικρό μια ευαισθησία στα αυτάκια του, ξέρετε καλά ότι οι ειδικοί συστήνουν προσοχή καθώς υπάρχει κίνδυνος για ωτίτιδες και μολύνσεις.
Αυτός ο κίνδυνος μάλιστα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τριπλασιάζεται, ιδίως όταν μιλάμε για παιδιά ηλικίας 5-14 ετών.
Και τι να κάνω, θα μου πείτε, εάν το παιδί μου έχει ευαισθησία στα αυτάκια του; Μπορώ να του στερήσω τη χαρά να κολυμπάει σε πισίνα μαζί με τους φίλους του ή να να του φωνάζω συνεχώς να μην κάνει βουτιές ή μακροβούτια, με τον φόβο μήπως όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ακοή του; Δύσκολο, το ξέρω, καθώς και η δική μου κόρη σε μικρότερη ηλικία είχε και ευαισθησία στα αυτιά και αδυναμία στα μακροβούτια!
Εάν το παιδί μας έχει ευαισθησία στα αυτάκια του, καλό είναι να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές:
1. Πριν φύγουμε για τις διακοπές μας, να κλείσουμε ένα ραντεβού στον ΩΡΛ για να εξετάσει το παιδί.
2. Να εξηγήσουμε ήρεμα στο παιδί ότι οποιαδήποτε στιγμή πονέσει το αυτί του, θα πρέπει να μας ενημερώσει.
3. Να προμηθευτούμε τις ειδικές ωτασπίδες για τη θάλασσα (η δική μου κόρη δεν τις έβαλε ποτέ, ελπίζω τα δικά σας παιδιά να είναι πιο δεκτικά στις ωτασπίδες…).
4. Εάν το παιδί πονέσει, να το πάμε στον γιατρό ή να ρίξουμε λίγες ειδικές σταγονίτσες στο αυτί του μέχρι να το δει ο ειδικός.
Λίγη προσοχή θέλει, και οι βουτιές θα είναι μόνο χαρά, και για τα παιδιά μας και για εμάς!