Home LIFE VIEW “Θα ευχηθώ να βγούμε όλοι πιο δυνατοί & καλύτεροι άνθρωποι από αυτή την εμπειρία”, η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων των Εκδόσεων Ψυχογιός, Πόπη Γαλάτουλα μοιράζεται σκέψεις και προτάσεις βιβλίων για αυτή την περίοδο!

“Θα ευχηθώ να βγούμε όλοι πιο δυνατοί & καλύτεροι άνθρωποι από αυτή την εμπειρία”, η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων των Εκδόσεων Ψυχογιός, Πόπη Γαλάτουλα μοιράζεται σκέψεις και προτάσεις βιβλίων για αυτή την περίοδο!

by Ivi Belesi
Πώς βιώνετε το φαινόμενο της πανδημίας ως άνθρωπος και μετά ως εκδοτικός οίκος; 

Η πανδημία ήρθε ξαφνικά στη ζωή μας και ανέτρεψε τα δεδομένα μας, την καθημερινότητά μας. Τους τελευταίους μήνες έχουμε στερηθεί την ανθρώπινη επαφή και πολλές από τις προσωπικές και κοινωνικές μας ελευθερίες. Έχει αλλάξει ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε σε όλους τους τομείς σε ατομικό και επαγγελματικό επίπεδο. 

Η πανδημία μας έβαλε σε μια συνθήκη αναθεώρησης, μας έδωσε περισσότερο προσωπικό χρόνο, μας στέρησε αγκαλιές και παρέες και εύχομαι όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα να είμαστε πιο σοφοί στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα δεδομένα μας. 

Στο πλαίσιο της εκδοτικής δραστηριότητας επήλθαν, επίσης, πολλές αλλαγές. Τόσο στην καθημερινή επαγγελματική ρουτίνα -εργασία από το σπίτι, παύση εκδηλώσεων, εξ αποστάσεως συναντήσεις κλπ, αλλά και στο εκδοτικό πρόγραμμα -αναβολή έκδοσης νέων βιβλίων λόγω του κλεισίματος των βιβλιοπωλείων. 

Είναι πιο δύσκολο μια τέτοια εποχή να λάβετε την απόφαση έκδοσης ενός νέου βιβλίου; Με ποια κριτήρια επιλέγετε να εκδώσετε ένα βιβλίο; 

Το γεγονός ότι τα βιβλιοπωλεία ήταν κλειστά και με δεδομένο ότι πολλά μικρά βιβλιοπωλεία δεν έχουν οργανωμένα e-shops, μας οδήγησε στην αναθεώρηση του εκδοτικού μας προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι βιβλία καθυστέρησαν να κυκλοφορήσουν περιμένοντας να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, αλλά και κάποια μετατέθηκαν για το 2021 με την ελπίδα ότι η αγορά θα επιστρέψει στην κανονική της λειτουργία. 

Η επιλογή έκδοσης ενός βιβλίου έχει να κάνει με το θέμα του, τη γραφή του, τις απαιτήσεις του αναγνωστικού κοινού, τις τάσεις της αγοράς του βιβλίου.

Οι αλλαγές της νέας καθημερινότητας είναι πολλές. Πόσο θεωρείτε πως έχει ή θα επηρεαστεί και η επαφή με τον ψηφιακό κόσμο και τα social media; Πώς βλέπετε το αύριο; 

Οι δυνατότητες που μας δίνει ο ψηφιακός κόσμος τόσο στο πλαίσιο κοινωνικής επαφής και αλληλεπίδρασης, όσο και σαν μέσο εμπορικής δραστηριότητας είναι τεράστιες. Πιστεύω ότι αν δεν είχαμε τη δυνατότητα χρήσης του internet και των κοινωνικών δικτύων, οι επιπτώσεις της πανδημίας θα ήταν πολύ χειρότερες σε όλους του τομείς. Κατά τη γνώμη μου, όλες οι «ευκολίες» που μας δίνει η τεχνολογία πρέπει να αξιοποιούνται προς όφελος των ανθρώπων και δεν χρειάζεται να τις δαιμονοποιούμε. 

Είναι σκληρό για τα παιδιά να μην έχουν καθημερινή επαφή με τους φίλους τους, να μην παίζουν στο διάλειμμα
Πώς βιώνετε ως μαμά την εμπειρία της τηλεκπαίδευσης; 

Προσωπικά βιώνω την τηλεκπαίδευση θετικά. Ίσως είμαι από τους τυχερούς. Ο γιος μου ακολουθεί την καθημερινή σχολική ρουτίνα απρόσκοπτα, οπότε στο μαθησιακό κομμάτι μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένη. Όμως, η τηλεκπαίδευση έχει ένα βασικό μειονέκτημα που εύχομαι να μην επηρεάσει αρνητικά την ψυχοσύνθεση των παιδιών. Τους στερεί την καθημερινή διά ζώσης επαφή με τους εκπαιδευτικούς και με τους συμμαθητές τους. Είναι σκληρό για τα παιδιά να μην έχουν καθημερινή επαφή με τους φίλους τους, να μην παίζουν στο διάλειμμα. Όλη αυτή η κατάσταση έχει στερήσει στα παιδιά πολλές σχολικές αναμνήσεις, πολλά γέλια, πολλά παιχνίδια, πολλές σκανταλιές. Νομίζω, τα παιδιά είναι εκείνα που έχουν πληγεί περισσότερο σε κοινωνικό επίπεδο.

Τι σας έχει λείψει περισσότερο αυτή την περίοδο λόγω των περιορισμών; 

Μου έχουν λείψει πολύ τα ταξίδια, μου έχουν λείψει πολύ οι συναντήσεις με την οικογένεια και τους φίλους, μου έχουν λείψει τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Ίσως ακούγεται περίεργο, αλλά νοσταλγώ τη φασαρία και την πολυκοσμία!

Είναι πραγματικά πρόκληση να διεξάγεις τηλεδιασκέψεις, να μιλάς στο τηλέφωνο έχοντας ένα παιδί στο σπίτι, που δικαίως, διεκδικεί την προσοχή σου.
Ποιες είναι τελικά οι μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις για μια γυναίκα- businessmum την περίοδο της πανδημίας σύμφωνα με τη δική σας εμπειρία  ; 

Νομίζω ότι η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να συνδυάσεις την εργασία με το παιδί στο σπίτι. Είναι πραγματικά πρόκληση να διεξάγεις τηλεδιασκέψεις, να μιλάς στο τηλέφωνο έχοντας ένα παιδί στο σπίτι, που δικαίως, διεκδικεί την προσοχή σου.

Μένουμε σπίτι και είναι μια καλή ευκαιρία ίσως για πολλούς για περισσότερο διάβασμα. Ποιους τρεις τίτλους θα προτείνατε να προσθέσουμε στη βιβλιοθήκη μας αυτή την εποχή .

Προτείνω την αυτοβιογραφία του Woody Allen με τίτλο Σχετικά με το τίποτα. Ένα βιβλίο στο οποίο ο συγγραφέας αφηγείται  τη ζωή και την καριέρα του με τρόπο αφοπλιστικό και απολαυστικό. Επίσης, προτείνω Το νησί της Victoria Hislop που μόλις κυκλοφόρησε από στις Εκδόσεις Ψυχογιός με νέο εξώφυλλο, φωτογραφικό υλικό και εμπλουτισμένο. Ακόμη, με αφορμή το Έτος Σαμαράκη θα ήθελα να προτείνω τους 2 τόμους με Τα Άπαντά του, που εκτός του ότι συμπεριλαμβάνουν όλα του τα έργα, είναι εξαιρετικές εκδόσεις που δεν θα πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη.

To 2020 ποια είδη βιβλίων επικράτησαν στις προτιμήσεις του κοινού; 

Διαβάστηκαν πολλά μυθιστορήματα, πολλά παιδικά βιβλία, αλλά και πολλά βιβλία αυτοβελτίωσης.

Ποια συμβουλή θα θέλατε να δώσετε και ως μήνυμα αισιοδοξίας για αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι μας;

Δεν θα δώσω συμβουλή, θα ευχηθώ να βγούμε όλοι πιο δυνατοί από αυτή την εμπειρία, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να χαιρόμαστε τις μικρές καθημερινές μας στιγμές και σύντομα να αποκτήσουμε όλες τις ελευθερίες που έχουμε στερηθεί. 

Με ποιο τίτλο βιβλίου θα αποχαιρετούσατε το 2020; 

Με το βιβλίο του Jay Shetty Σκέψου σαν μοναχός, γιατί θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω σαν ένα βιβλίο θετικής σκέψης και προσωπικής ενδυνάμωσης.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts