Η νηπιαγωγός και συγγραφέας Χριστίνα Κωνσταντουδάκη και εικονογράφος Ρένια Μεταλληνού υπογράφουν το “Με μια κουβέρτα… στο διάστημα”, ένα βιβλίο που διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να γίνει το αγαπημένο των παιδιών, αλλά και το δικό σας!
ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΡΤΑ… ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Συγγραφέας: Χριστίνα Κωνσταντουδάκη
Εικονογράφος: Ρένια Μεταλληνού
Προτεινόμενη ηλικία: 3+
Εκδόσεις: Εκδόσεις Διόπτρα – Dioptra Publications
“Eίμαι μια μικρή κουβέρτα και έχω πάνω μου έναν τεράστιο ήλιο με πλανήτες! Ο Σταύρος με αγαπάει πολύ και με παίρνει παντού μαζί του, ακόμα και στο σχολείο! Μόνο που… κρύβεται από πίσω μου όταν του μιλούν. Όταν όμως τα παιδιά θα παίξουν ένα παιχνίδι στην τάξη, ο Σταύρος θα μεταμορφωθεί σε σούπερ ήρωα του διαστήματος με πολλούς φίλους!”
Από την περίληψη του βιβλίου καταλαβαίνετε πως ο αφηγητής μας είναι το μικρό κουβερτάκι του Σταύρου. Και τι δε μας λέει… Μας μιλάει για τον ιδιοκτήτη του, την πρώτη μέρα στο σχολείο, την καινούρια τάξη, τις προσπάθειες για επικοινωνία από τα άλλα παιδιά, τα φανταστικά παιχνίδια! Μέσα από όοοοολα αυτά εμείς καταλαβαίνουμε πως ο Σταύρος είναι ένα παιδί εσωστρεφές που τις πρώτες μέρες εγκλιματισμού του σε νέο περιβάλλον έχει ανάγκη από κάτι ολόδικό του· κάτι που του παρέχει σιγουριά και ασφάλεια. Αυτό το ‘κάτι’ εν προκειμένω είναι ένα κουβερτάκι.
“Είναι το λεγόμενο ‘μεταβατικό αντικείμενο‘ που κάνει τα πιο εσωστρεφή παιδιά να νιώθουν την ασφάλεια του σπιτιού σε ένα καινούριο περιβάλλον, μέχρι να προσαρμοστούν και να φύγει το άγχος του αποχωρισμού. Είναι σημαντικό να δεχόμαστε τα αντικείμενα αυτά όσο τα χρειάζεται το ίδιο το παιδί αλλά ταυτόχρονα μα τα βοηθάμε και να τα ‘μεταμορφώσει’ σιγά σιγά σε μέσα κοινωνικοποίησης, όπως προσπάθησαν να κάνουν η δασκάλα και οι συμμαθητές του Σταύρου.” Το σημείωμα της συγγραφέα στο τέλος του βιβλίου είναι απαραίτητο για την κατανόηση της έννοιας ‘μεταβατικό αντικείμενο’ αλλά και για τη σημασία της αποδοχής εκ μέρους γονέων και εκπαιδευτικών τέτοιων αντικειμένων.
Τα δικά μου παιδιά δεν είχαν ποτέ ένα αντικείμενο να το κουβαλούν παντού μαζί τους, αν και κατά καιρούς δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιο από τα παιχνίδια τους ώστε να το κρύβουν στην τσάντα τους. Το μεταβατικό τους αντικείμενο ήμουν εγώ και πιθανολογώ πως αυτό συνέβαινε επειδή θήλαζαν πολύ. Χρειάζονταν εμένα κοντά τους πάντα και παντού και προσπάθησα να τους τον δώσω αυτό το χρόνο απλόχερα χωρίς να δίνω σημασία στα “Κολλημένα επάνω σου τα έχεις;” που άκουγα! Ξέρω ότι ήμουν η δικλείδα ασφαλείας τους και χάρηκα πολύ όταν εκείνα αποφάσισαν να αποδεσμευτούν αυτοβούλως και όχι κατόπιν πίεσης. Νομίζω για αυτό με άγγιξε τόσο μα τόσο πολύ αυτή η ιστορία όταν την πρωτοδιάβασα.
Δε θυμάμαι να σας πω πότε ήταν αυτό γιατί έχει περάσει πολύς πολύς καιρός! Ναι! Ήμουν από τους τυχερούς που είχα διαβάσει την ιστορία αυτή όταν ήταν απλά μια ιδέα στο μυαλό της Χριστίνας μας! Μη σας παραξενεύει ο τρόπος προσφώνησης… Η Χριστίνα έχει γίνει Χριστίνα όλων μας μέσα από τα προηγούμενα έργα της [‘Το αρχηγείο’ & ‘Η Μπελ Μπεσαμέλ’ κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο] αλλά και την παιδικο-βιβλιο-φιλική ομάδα που διατηρεί με τη φίλη της Νάσια Αλεξανδρίδη στο Fb: “Παιδικό Βιβλίο – Προτάσεις”. Την αγαπώ και το ξέρει μα αν ξεκινούσα να σας μιλώ για την ίδια δε θα σταματούσα οπότε δανείζομαι στοιχεία από το βιογραφικό που συνοδεύει την ιστορία της ώστε να τη γνωρίσετε και όσοι από εσάς δεν την έχετε ακουστά.
“H Χριστίνα Κωνσταντουδάκη είναι Νηπιαγωγός και αγαπάει πολύ το παιδικό βιβλίο. Διαβάζει τα πάντα από 5 ετών κι έτσι αποφάσισε να παρακολουθήσει και το σχετικό μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ «Ανάγνωση, φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό». Ταυτόχρονα με το μεταπτυχιακό της, δημιούργησε το 2016 την ομάδα στο Facebook «Παιδικό βιβλίο – Προτάσεις» όπου μαζί με τη Νάσια Αλεξανδρίδη μοιράζονται την τρέλα τους για το παιδικό βιβλίο προτείνοντας αγαπημένα τους βιβλία και σχετικές δραστηριότητες. Η ομάδα αριθμεί, πλέον, πάνω από 60.000 μέλη. Έχει σπουδάσει σε εργαστήρι δημιουργικής γραφής, έχει βραβευτεί για παραμύθια της και διηγήματά της (…) Αυτό που της αρέσει πιο πολύ είναι να συνδυάζει τις δύο μεγάλες της αγάπες, τα παιδιά και το βιβλίο, μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις που κάνει σε βιβλιοπωλεία και σχολεία. Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι έχει πολύχρονη εμπειρία ως εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Kάποια μέρα λέει στον εαυτό της πως θα γίνει πρωταγωνίστρια σε μιούζικαλ κι ας μην μπορεί να χορέψει ούτε Μαλεβιζιώτη!”
Είχα συγκινηθεί τόσο πολύ τότε στην πρώτη ανάγνωση και ήμουν σίγουρη ότι η ιστορία αυτή θα γινόταν βιβλίο που θα άγγιζε πολλούς αναγνώστες. Με τη δέουσα προσοχή και πολλή τρυφερότητα η Χριστίνα αγκάλιασε ένα θέμα που δεν είχε προηγούμενη αναφορά στη βιβλιογραφία. Με αρχή, μέση και τέλος, το κείμενό της σε παίρνει από το χέρι και σε ξεναγεί στην πραγματικότητα του σχολείου – που η ίδια γνωρίζει πολύ καλά – και την εξοικείωση με τα παιδιά που θέλουν τον χρόνο τους. Το πρώτο πρόσωπο που χρησιμοποιείται κάνει τόσο άμεση και οικεία την αφήγηση που τα παιδιά ταυτίζονται απόλυτα κι όταν τελειώνει το βιβλίο ζητούν κι άλλο. Τα δικά μου παιδιά, η Κωνσταντίνα και ο Θωμάς, στενοχωρέθηκαν πολύ όταν η κουβέρτα χάθηκε προς στιγμήν ενώ η πιο αγαπημένη τους στιγμή ήταν όταν όλοι οι φίλοι του Σταύρου κρύφτηκαν κάτω από τον αυτοσχέδιο ουρανό για να παίξουν. Ξέρουμε και στο δικό μας σπίτι καλά πως στο φαντασιακό παιχνίδι δεν είναι απαραίτητα φανταχτερά ή ακριβά αντικείμενα. Το μόνο που χρειάζεται είναι η αστερόσκονη που κρύβουμε μέσα μας και ενσυναίσθηση!
Γνωρίζοντας πόση δουλειά έριξε η Χριστίνα όχι μόνο στη συγγραφή αλλά και στη φροντίδα της έκδοσης παίρνοντας συμβουλές από επαγγελματίες της ψυχικής υγείας ώστε να είναι εμπεριστατωμένη η θέση της, δε σας κρύβω πως συγκινήθηκα απίστευτα όταν έπιασα στα χέρια μου τυπωμένο το βιβλίο!
Με σκληρό εξώφυλλο, χορταστικό μέγεθος και μία εικονογράφηση που θα σας αρέσει πολύυυυ, νομίζω αυτή η ‘διαστημική κουβέρτα’ θα τρυπώσει για τα καλά στην καρδιά σας!
Η Ρένια Μεταλληνού που επιμελήθηκε των εικόνων θαρρώ πως ήταν η ιδανικότερη επιλογή! Με τους πολύχρωμους τόνους που τη χαρακτηρίζουν και τις οικείες μορφές που τις βλέπεις και χαμογελάς, απορείς, στενοχωριέσαι, εκπλήσσεσαι μαζί τους, απογειώνει την ιστορία! Τα υπέροχα στοιχεία του εξωφύλλου που λαμποκοπούν είναι μόνο η αρχή της παιδικότητας και γλύκας που σας περιμένουν στις σελίδες του βιβλίου. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η εικαστική αναφορά σε αναπηρικό αμαξίδιο – που ξέρω πως ήταν και προσωπική ιδέα της Χριστίνας- και μέσα στη διακριτική παρουσία της περνά το μήνυμα της διαφορετικότητας. Μία ολόκληρη τάξη μας περιμένει στην ‘παρεούλα’ μα δε μπορώ να σας αποκαλύψω πώς από τη σχολική αίθουσα μεταφερόμαστε στον Κρόνο και τον Ουρανό!
…”Ένα βιβλίο για τις πρώτες μέρες στο σχολείο και τα μεταβατικά αντικείμενα που χρειάζονται πολλές φορές τα πιο εσωστρεφή παιδιά για να αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια σε ένα νέο περιβάλλον”…
Ένα βιβλίο που έλειπε… Ένα βιβλίο για να απενοχοποιηθουν οι γονείς που σκέφτονται τι λένε οι υπόλοιποι όταν βλέπουν να κυκλοφορούν με χιλιομπαλωμένα αρκουδάκια ή κουβερτάκια… Ένα βιβλίο για την αξία της ενσυναίσθησης, της αποδοχής, της φιλίας…
*Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει και πρακτικός οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς: “Πώς να βοηθήσετε ένα εσωστρεφές παιδί να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση”.
*Το άρθρο της Καλομοίρας Θεοχάρη δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη σελίδα του αγαπημένου μας βιβλιοπωλείου Pick A Book, στο οποίο μάλιστα έγινε και μια πολύ όμορφη παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα! Ακολουθήστε τη σελίδα γιατί έρχονται και άλλες, πολύ ενδιαφέρουσες βιβλιοπαρουσιάσεις!