Home HOMEFOOD Ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης, κινόα και τσία

Ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης, κινόα και τσία

by Businessmum.gr

Ας φτιάξουμε εύκολα Ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης, κινόα και τσία !

Δείτε πώς να φτιάξετε το πιο αφράτο ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης, κινόα και σπόρους τσία!

Ένα εύκολο και θρεπτικό ψωμί, ιδανικό για πρωϊνό ή σάντουιτς.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη συνταγή μας:

  • 80 γρ. κινόα
  • 20 γρ. σπόρους τσία
  • 650 γρ. νερό, (200 γρ. βραστό και 450 γρ. σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 12 γρ. ξηρή μαγιά
  • 70 γρ. μέλι
  • 500 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 50 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το ταψί και τα χέρια
  • 15 γρ. αλάτι
Εκτέλεση συνταγής :
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κινόα και 200 γρ. βραστό νερό.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά.
  • Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ τους σπόρους τσία και 50 γρ. νερό και αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το υπόλοιπο νερό, τη μαγιά και το μέλι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε τα 2 αλεύρια, το ελαιόλαδο και το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 15-20 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
  • Προσθέτουμε τους σπόρους τσία, σουρώνουμε την κινόα, τη ρίχνουμε και αυτή, και χτυπάμε για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν στο ζυμάρι.
  • Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί διαστάσεων 25×32 εκ. και αφήνουμε στην άκρη.
  • Αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα χέρια μας, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, πλάθουμε 2 καρβέλια και τα μεταφέρουμε στο ταψί.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθούν καλά μέχρι μέσα.
  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και μεταφέρουμε τα καρβέλια πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν καλά.
  • Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του πολυαγαπημένου chef  Άκη Πετρετζίκη 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts