Ας φτιάξουμε εύκολα Ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης, κινόα και τσία !
Δείτε πώς να φτιάξετε το πιο αφράτο ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης, κινόα και σπόρους τσία!
Ένα εύκολο και θρεπτικό ψωμί, ιδανικό για πρωϊνό ή σάντουιτς.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη συνταγή μας:
- 80 γρ. κινόα
- 20 γρ. σπόρους τσία
- 650 γρ. νερό, (200 γρ. βραστό και 450 γρ. σε θερμοκρασία δωματίου)
- 12 γρ. ξηρή μαγιά
- 70 γρ. μέλι
- 500 γρ. σκληρό αλεύρι
- 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 50 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το ταψί και τα χέρια
- 15 γρ. αλάτι
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κινόα και 200 γρ. βραστό νερό.
- Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά.
- Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ τους σπόρους τσία και 50 γρ. νερό και αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το υπόλοιπο νερό, τη μαγιά και το μέλι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε τα 2 αλεύρια, το ελαιόλαδο και το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 15-20 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
- Προσθέτουμε τους σπόρους τσία, σουρώνουμε την κινόα, τη ρίχνουμε και αυτή, και χτυπάμε για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν στο ζυμάρι.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί διαστάσεων 25×32 εκ. και αφήνουμε στην άκρη.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα χέρια μας, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, πλάθουμε 2 καρβέλια και τα μεταφέρουμε στο ταψί.
- Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθούν καλά μέχρι μέσα.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και μεταφέρουμε τα καρβέλια πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν καλά.
- Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του πολυαγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη