Θυμάστε κάποιες εποχές, λίγο παλιά, όχι πολύ, που υπήρχε αυτό το κλισέ «δεν πειράζει που δε σου αρέσει αυτή η δουλειά, προχώρα, θα μπει στο βιογραφικό σου!», ή το άλλο το «Μη φεύγεις από εργασία πάνω στο πεντάμηνο ρε συ, είναι κακή εικόνα για το βιογραφικό σου!»; Τα θυμάμαι ακόμα και γελάω!
Και πιστέψτε με, και τις πρώτες μου βασικές σπουδές έκανα σε δημόσιο, ελληνικό Πανεπιστήμιο και έξτρα επιμορφώσεις δέχτηκα και σε ό,τι αφορά το coaching ειδικά, δεν το συζητώ, η μια εκπαίδευση μετά την άλλη!
Νομίζετε ότι ζήτησαν πουθενά το βιογραφικό μου;
Ξέρω ότι ίσως δεν ανήκω στον κανόνα, και ξέρω καλά ότι ο κάθε κλάδος έχει τα δικά του «εσωκομματικά» και δεδομένα, αυτό το οποίο όμως γνωρίζω ακόμα καλύτερα, και το βλέπετε κι εσείς στο δια ταύτα, είναι ότι οι τάσεις της αγοράς –ευτυχώς- αλλάζουν.
Πλέον, τα δεδομένα στο χαρτί είναι μεν σημαντικά, όπως και η εμπειρία, αλλά όχι απαραίτητα. Αυτό το οποίο πραγματικά παίζει ρόλο καταλυτικό είναι τα επικοινωνιακά skills, το positive mindset (ή αλλιώς το μυαλό αρχαρίου και η ανοιχτή, θετική στάση) και η όρεξη για να… στρωθούμε στη δουλειά!
Κακά τα ψέματα, όλα προσμετρούνται, βρισκόμαστε και στην Ελλάδα, επομένως αν έχεις και κάποιον γνωστό γνωστού, παραγνωστό, θα πει κι έναν καλό λόγο.
Το ζήτημα όμως είναι ένα:
Θέλεις να είσαι πυροτέχνημα ή θέλεις να έχεις διάρκεια;
Αν βρίσκεσαι σε φάση αναζήτησης νέας εργασίας, ή αλλαγής καριέρας (είναι και hot μήνας αυτός πέρα από τα 40άρια που χτυπάνε, κλείνονται συμφωνίες, γίνονται συζητήσεις για νέα σεζόν κ.λπ.), βγάλε από πάνω σου το φάντασμα του «βιογραφικού».
• Ό,τι κι αν έχεις κάνει έως σήμερα, όπου κι αν έχεις εργαστεί, ακόμα κι αν θες να κάνεις αλλαγή 360 μοιρών, θυμήσου πως έχεις καταφέρει πολλά και είναι στο χέρι σου ακόμα περισσότερα.
• Κάνε focus στη νέα τάξη πραγμάτων: Μη στείλεις 10 βιογραφικά (γιατί αναγκαστικά θα στείλεις, τα ζητάνε), στείλε 4. Και στείλτα εκεί όπου πραγματικά μπορείς να σε δεις. Εσένα, τις προοπτικές, την εξέλιξή σου.
• Όπου στείλεις το ξακουστό σου bio, μάθε, μάθε πράγματα. Όταν έρθει η ώρα της συνέντευξης, να ξέρεις ακριβώς πού βρίσκεσαι και τι θες, τι ζητάς.
• Επίσης! Μια καλή πρακτική είναι μαζί με το bio να στείλεις και μια επιστολή όπου θα εξηγείς γιατί είναι σημαντικό για εσένα να είσαι μαζί τους, τους στόχους και τις φιλοδοξίες σου. Ω ναι! You got this, girl!
Ελάχιστη σημασία θα δώσουν στο βιογραφικό σου, όμως πράγματι υπάρχουν τρόποι αυτό να σε οδηγήσει στο interview και σε ένα καλό deal για την επόμενή σου δουλειά. Αξιοποίησέ τους σωστά, ψηλά το κεφάλι και… καλή επιτυχία!
Συνέχισε Ολόψυχα!
Your Coach,
Μάρη Γαργαλιάνου