Home CHILDBABY Πρώτη μέρα με το μωρό μου στο σπίτι! Και τώρα, τι κάνουμε;

Πρώτη μέρα με το μωρό μου στο σπίτι! Και τώρα, τι κάνουμε;

by Businessmum.gr

Η πρώτη μέρα των νέων γονιών στο σπίτι με το μωρό τους είναι μια εμπειρία που λιγότερο ή περισσότερο, αγχώνει τους νέους γονείς. Όσο είναι στο μαιευτήριο αισθάνονται ασφαλείς, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από το προσωπικό και να επικοινωνήσουν τις απορίες ή τα άγχη τους. Με την επιστροφή στο σπίτι, οι πρώτες ώρες ή και ημέρες, είναι για όλους μια περίοδος προσαρμογής και γνωριμίας.

Τι μπορούν να κάνουν οι νέοι γονείς, ώστε η μετάβαση αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και όμορφη για τους ίδιους και το μωρό τους;

Η προετοιμασία ξεκινά από την εγκυμοσύνη και συνεχίζεται τόσο κατά τον τοκετό όσο και κατά τη διάρκεια παραμονής στο μαιευτήριο, ώστε γυρνώντας πια στο σπίτι, η μετάβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, τόσο για τους γονείς, όσο και για το μωρό.

Ξεκινώντας ήδη από την εγκυμοσύνη, μιλήστε στο μωρό σας, τραγουδήστε του, χαλαρώστε και αλληλεπιδράστε μαζί του όσο μπορείτε περισσότερο. Έχετε δημιουργήσει ήδη έναν δεσμό, το μωρό αναγνωρίζει τις φωνές της μαμάς και του μπαμπά. Τα τραγούδια που του τραγουδάτε ήδη, θα βοηθήσουν στο να ηρεμεί αργότερα και εσείς θα αισθάνεστε πως ήδη γνωρίζετε το μωρό σας, καθώς θα παρατηρείτε από την περίοδο της εγκυμοσύνης το πώς ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που του δίνετε με τη φωνή και το άγγιγμά σας.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρακολουθήστε μαθήματα γονεϊκότητας, θηλασμού, φροντίδας του μωρού και προετοιμαστείτε, τόσο σωματικά (prenatal yoga κλπ) όσο και πνευματικά αλλά και βιωματικά μέσω σεμιναρίων για τον τοκετό.

Αμέσως μετά τον τοκετό, ζητήστε να έχετε συνεχώς το μωρό μαζί σας. Κάντε skin to skin (δέρμα με δέρμα επαφή) τόσο η μαμά όσο και ο μπαμπάς. Αφήστε το μωρό σας επάνω στην κοιλιά σας να χρησιμοποιήσει όλα τα αντανακλαστικά του, ώστε να βρει τη θηλή και να θηλάσει για πρώτη φορά.
Ζητήστε να έχετε συνεχώς το μωρό σας στο δωμάτιο μαζί σας σε όλη την παραμονή στο μαιευτήριο. Μπορείτε έτσι να αναγνωρίζετε πιο εύκολα και άμεσα τις ανάγκες του και να ανταποκρίνεστε σε αυτές. Συνεχίστε και οι δύο γονείς, την επαφή δέρμα με δέρμα. Θηλάστε ανταποκρινόμενοι στα πρώιμα σημάδια πείνας του μωρού, όσο συχνά θέλει και για όση ώρα θέλει.

Ζητήστε βοήθεια με τον θηλασμό. Το προσωπικό του μαιευτηρίου μπορεί να σας βοηθήσει με την τοποθέτηση του μωρού στο στήθος και να λύσει όλες τις απορίες σας. Μη διστάζετε να ζητάτε βοήθεια όσο συχνά χρειάζεται. Σε περίπτωση που ο θηλασμός είναι δύσκολος ή επώδυνος, αναζητήστε την εξειδικευμένη βοήθεια και υποστήριξη από διεθνώς πιστοποιημένο/η σύμβουλο γαλουχίας IBCLC.

Ζητήστε από το προσωπικό του μαιευτηρίου να σας δείξουν πώς μπορείτε να φροντίσετε μόνοι σας το μωρό σας και ξεκινήστε να ασχολείστε με τη φροντίδα του (αλλαγή πάνας κλπ) κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο μαιευτήριο. Θα έχετε μεγάλη αυτοπεποίθηση επιστρέφοντας στο σπίτι.

Στο σπίτι, το μωρό χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και εσείς στη νέα ισορροπία. Πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να εκφράσει τις ανησυχίες του και την ανασφάλειά του. Ακολουθήστε το ένστικτό σας και μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις τόσο από τον εαυτό σας ως γονιός, όσο και από το μωρό σας.

Συνεχίστε και στο σπίτι την επαφή δέρμα με δέρμα, αγκαλιάστε το μωρό σας, τραγουδήστε του, μιλήστε του, κοιτάξτε το στα μάτια. Συνεχίστε την επικοινωνία που έχετε ήδη με το μωρό σας από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Το μωρό σας γνωρίζει! Γνωρίζει τη φωνή σας, την οσμή του δέρματός σας, του στήθους, τον χτύπο της καρδιά σας, τον τρόπο που το αγγίζετε, τα τραγούδια που του τραγουδούσατε. Όλα αυτά μπορούν να το βοηθήσουν να νιώσει ασφαλές.

Ζητήστε και πάρτε όση βοήθεια μπορείτε να έχετε από συγγενείς και φίλους, θέτοντας όμως με σαφήνεια τα όριά σας. Να είστε ξεκάθαροι ως προς το είδος της βοήθειας που χρειάζεστε. Το ζητούμενο είναι να απαλλαγείτε από οτιδήποτε σας αποσπά από τη φροντίδα του μωρού σας και σας κουράζει και να μπορέσετε να διαθέσετε χρόνο και ενέργεια, ώστε να φροντίσετε το μωρό σας, να δεθείτε μαζί του, αλλά και να ξεκουραστείτε.

Δεχτείτε την κάθε ημέρα όπως έρχεται! Μην έχετε προσδοκίες που απέχουν από την πραγματικότητα ούτε από το μωρό σας, ούτε από τον εαυτό σας!

Καλώς ήρθατε στο υπέροχο ταξίδι της γονεϊκότητας!

(Ένα άρθρο της Σοφίας Δούμα, όπως δημοσιεύθηκε στο Project Parenting)

Πηγή: kyklosgynaika.gr

 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts