Έρχεται αυτή η Κυριακή πρωί που αναζητούμε ένα μέρος, για να πραγματοποιήσουμε έναν περίπατο μαζί με τα παιδία μας. Παρόλο, που βρισκόμαστε πλέον στα μέσα του Οκτώβρη οι ημέρες εξακολουθούν να είναι ακόμη αρκετά θερμές, με την θερμοκρασία να είναι υψηλή για τα δεδομένα της εποχής, ευνοόντας μας να κάνουμε άνετους περιπάπους. Με τον ήλιο σύμμαχο μας και το φθινοπωρινό αεράκι να μας δροσίζει, ψάχνουμε το ιδανικό μέρος να επισκεφτούμε και να απολαύσουμε οικογενειακώς. Θέλουμε να αποφύγουμε την χρήση του οχήματος μας, ώστε να μην σπαταλήσουμε χρόνο κολλημένοι στην κυκλοφοριακή συμφόρηση της πόλης μας και να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο απολαμβάνοντας τον κυριακάτικο μας περίπατο. Έτσι, σκεφτόμαστε, να επισκεφτούμε το κέντρο της Αθήνας, χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, (που είναι και φιλικά στο περιβάλλον), και συγκεκριμένα να πραγματοποιήσουμε έναν «περίπατο στο παρελθόν» ξεκινώντας από τον Κεραμικό και καταλήγοντας στην καρδία της Αθήνας το Θησείο.
Όπως ανέφερα παραπάνω ο περίπατος αυτός, θα είναι ένας περίπατος στο παρελθόν, αφού θα διασχίσουμε μονοπάτια πάνω στα οποία έχει χαραχθεί η ελληνική αρχαιότητα. Στόχος του συγκεκριμένου περιπάτου είναι ,να απολαύσουμε μια ήρεμη βόλτα με τα παιδιά μας και ταυτόχρονα να μάθουν δύο λόγια για την περιοχή του Κεραμικού και του Θησείο και το ρόλο τους στην αρχαιότητα, χωρίς όμως να βομβαρδίζονται από ιστορικά γεγονότα και ορολογίες. Να συνδυάσουν δηλαδή, αυτά που ακούν με αυτά που βλέπουν, όπου είναι εφικτό και άλλοτε να ταξιδέψουν με την φαντασία τους στην μαγευτική αρχαία Ελλάδα μέσω της μυθολογίας την οποία θα χρησιμοποιήσουμε για τους περιγράψουμε την περιοχή.
Φτάνοντας στην περιοχή του Κεραμικού μας απλώνεται ένας ολόκληρος πεζόδρομος, τον οποίο σιγά – σιγά ξεκινάμε να ανακαλύπτουμε. Η πρώτη και πιο βασική ερώτηση που μπορεί να δημιουργηθεί σε ένα παιδί είναι, γιατί ονομάζεται έτσι η συγκεκριμένη περιοχή. Η απάντηση που θα δώσουμε είναι, ότι η περιοχή πήρε το όνομα της από τους κεραμείς, αυτούς που έφτιαχναν κεραμικά, σε εκείνο το μέρος είχαν τα σπίτια τους και τα εργαστήρια τους, χάρη σε αυτούς η περιοχή ονομάστηκε έτσι. Στην συνέχεια θα πρέπει να τους εξηγήσουμε, ότι τα κεραμικά της αρχαιότητας δεν είναι τα σημερινά κεραμίδια αλλά ήταν τα πιάτα, τα ποτήρια, οι κανάτες γενικά όλα τα σκεύη καθημερινής χρήσης. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε, ότι όπως σήμερα τα πιάτα και τα ποτήρια έχουν σχέδια έτσι και τότε τα «κεραμικά» ήταν ζωγραφισμένα με διάφορες ιστορίες της εποχής αλλά και με σημαντικές προσωπικότητες, όπως οι θεοί του Ολύμπου και οι ηρωικές προσωπικότητες της αρχαιότητας.
Στην περιοχή του Κεραμικού και εκθέτει μερικά από τα πιο σπουδαία δείγματα κεραμικής!
Συνεχίζοντας την βόλτα μας συναντάμε το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο του Κεραμικού. Εξηγούμε στα παιδιά μας, ότι το συγκεκριμένο μουσείο φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα αποκλειστικά από τις ανασκαφές στην περιοχή του Κεραμικού και εκθέτει μερικά από τα πιο σπουδαία δείγματα κεραμικής που έχουν βρεθεί στην περιοχή. Έπειτα, ατενίζοντας τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμικού, (μέρος του οποίου μπορούμε να δούμε χωρίς να χρειαστεί να μπούμε μέσα), προσπαθούμε να τα οδηγήσουμε τα παιδιά να συνδυάσουν την Ιστορία που τους περιγράψαμε για τον Κεραμικό με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που ανοίγονται μπροστά στα μάτια τους.
Κατευθυνόμενοι πλέον προς το Θησείο μας δίνετε η δυνατότητα να μιλήσουμε για τον Θησέα, εξηγόντάς τους από ποιον πήρε το όνομα του η περιοχή που περπατούν. Ξεκινάμε έτσι να τους περιγράφουμε ένα παραμύθι, την ζωή του Αθηναίου ήρωα Θησέα. Ποιος ήταν ο μυθικός ήρωας της Αθήνας, που έζησε, ποια ήταν τα κατορθώματά του, πως κατέβηκε στην Κρήτη, αντιμετώπισε τον βασιλιά Μίνωα, σκότωσε τον Μινώταυρο, δέχθηκε βοήθεια από την κόρη του βασιλιά Αριάδνη, οποία με τον μίτο της τον έσωσε, πως μια άτυχη παράλειψη, (να αλλάξει το χρώμα των πανιών του καραβιού του), πάνω στον ενθουσιασμό της νίκης του, κόστισε την ζωή του πατέρα του Αιγέα και τέλος πως έγινε βασιλιάς της Αθήνας. Επίσης, ύστερα, μπορούμε αν επιθυμούμε, να τους διαβάσουμε το άκρως ενδιαφέρον και γεμάτο μαγικές εικόνες, παραμύθι «ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΙ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ» από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ ολοκληρώνοντας έτσι την εισήγηση μας.
Έχουμε περάσει ποιοτικό χρόνο με τα παιδία μας, έχουν περπατήσει όλοι μαζί σε έναν από τους σημαντικότερους πεζοδρόμους της πόλης μας, στην καρδιά της Αθήνας, έχουμε καλλιεργήσει τους πνευματικούς τους ορίζοντες των παιδιών μας!
Ο περίπατος μας «στο παρελθόν» έχει ολοκληρωθεί, έχουμε καταφθάσει στο Θησείο και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε έναν χαλαρό καφέ με θέα την Ακρόπολη. Τα παιδία μας είναι σίγουρα γεμάτα από πλήθος ερωτήσεων τις οποίες σπεύδουμε να απαντήσουμε. Ο σκοπός της σημερινής μας βόλτας έχει επιτευχθεί, έχουμε περάσει ποιοτικό χρόνο με τα παιδία μας, έχουν περπατήσει όλοι μαζί σε έναν από τους σημαντικότερους πεζοδρόμους της πόλης μας, στην καρδιά της Αθήνας, έχουμε καλλιεργήσει τους πνευματικούς τους ορίζοντες των παιδιών μας, χρησιμοποιώντας τον πιο απλό τρόπο, τον μύθο, το αρχαιολογικό και ιστορικό παραμύθι.