Ως γονείς, δεν μας αρέσει να βλέπουμε τα μωρά μας άρρωστα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Γνωρίζουμε επίσης ότι όταν τα παιδιά μας είναι άρρωστα, αυτό μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την οικογένεια.
Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ασθένειες στα παιδιά ;
Οι παιδικές ασθένειες είναι μια πραγματικότητα. Σε αυτές περιλαμβάνονται το κοινό κρυολόγημα, η γαστρεντερίτιδα (γρίπη του στομάχου), η φαρυγγίτιδα, η γρίπη, η νόσος των χεριών-ποδιών-στόματος. Ακολουθούν έξι από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις που μπορεί να κολλήσουν τα παιδιά κατά την σχολική χρονιά.
1. Κοινό κρυολόγημα: Το κοινό κρυολόγημα είναι ο κύριος λόγος που τα παιδιά χάνουν το σχολείο κάθε χρόνο. Συνήθως ξεκινούν με πονόλαιμο και ρινική καταρροή, ακολουθούμενη από βήχα και φτέρνισμα. Το κρυολόγημα συνήθως περνάει μέσα σε επτά έως 10 ημέρες και, ενώ δεν υπάρχει θεραπεία, ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα παιδιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω άσθματος ή άλλων αναπνευστικών ασθενειών μπορεί να εμφανίσουν χειρότερα συμπτώματα και να χρειαστούν φροντίδα από γιατρό.
2. Γαστρεντερίτιδα (γρίπη του στομάχου): Εάν το παιδί σας κάνει εμετό και έχει ναυτία, διάρροια και κράμπες στην κοιλιά, μπορεί να έχει γαστρεντερίτιδα ή γρίπη του στομάχου. Μπορεί να προκληθεί από διάφορες λοιμώξεις – ιογενείς, βακτηριακές ή παρασιτικές – που προκαλούν φλεγμονή στο στομάχι και στο λεπτό και παχύ έντερο. Η γαστρεντερίτιδα διαρκεί συνήθως λίγες ημέρες και δεν απαιτεί ιατρική παρέμβαση. Τα περισσότερα παιδιά καλυτερεύουν στο σπίτι με ξεκούραση και πολλά υγρά.
3. Στρεπτόκοκκος : Ο στρεπτόκοκκος παρουσιάζεται συνήθως με ξαφνικό πονόλαιμο. Το παιδί σας μπορεί να παραπονεθεί για πόνο κατά την κατάποση, να εμφανίσει πυρετό και να έχει πρησμένες αμυγδαλές. Ο στρεπτοκοκκικός λαιμός προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα μεταξύ των παιδιών, ειδικά αν μοιράζονται ποτά ή σκεύη. Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό, όπως πενικιλλίνη ή αμοξικιλλίνη, για να μειώσει τα συμπτώματά του και να θεραπεύσει την ασθένεια.
4. Γρίπη: Η γρίπη, κοινώς γνωστή ως γρίπη, είναι μια μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από ιούς που μολύνουν τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται ξαφνικά και περιλαμβάνουν πυρετό ή ρίγη, βήχα, πονόλαιμο, ρινική καταρροή, πόνους στο σώμα, πονοκεφάλους και κούραση. Τα παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν διάρροια. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, και ιδίως τα παιδιά κάτω των 2 ετών, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρότερες επιπλοκές που σχετίζονται με τη γρίπη.Εάν πιστεύετε ότι το μικρό σας παιδί μπορεί να έχει γρίπη, επικοινωνήστε με το γιατρό του για να συζητήσετε το καλύτερο σχέδιο φροντίδας.
5. Νόσος των χεριών, των ποδιών και του στόματος: Η νόσος των χεριών, των ποδιών και του στόματος (HFM) είναι μια κοινή και μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Αν και επηρεάζει συχνότερα παιδιά κάτω των 5 ετών, μπορεί να κολλήσει οποιοσδήποτε, ιδίως οι φροντιστές των μολυσμένων παιδιών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, πληγές στο στόμα και δερματικό εξάνθημα στις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών του παιδιού σας. Το HFM συνήθως δεν είναι σοβαρό και μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι με φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στο φαρμακείο για να ανακουφίσουν τον πυρετό και τον πόνο του παιδιού σας. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι παραμένουν ενυδατωμένα- το νερό θα βοηθήσει επίσης στην ανακούφιση του πόνου από τις πληγές στο στόμα τους.
6. COVID-19: Οι λοιμώξεις από το COVID-19 εξακολουθούν να υπάρχουν καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη ή ακόμη και να συνοδεύονται από γαστρεντερικές διαταραχές, όπως εμετό και διάρροια. Οι οικογένειες μπορούν να προστατευτούν με μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, παραμένοντας δραστήριες και παραμένοντας ενήμερες με τους εμβολιασμούς COVID-19. Τα περισσότερα παιδιά συνήθως καλυτερεύουν με ξεκούραση, υγρά και φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό.
Διδάξτε στο παιδί σας να αποφεύγει να βάζει τα χέρια του στο στόμα ή στα μάτια.
Διδάξτε τους να βήχουν ή να φτερνίζονται σε ένα καθαρό χαρτομάντιλο και να το πετάνε αμέσως σε κάδο. Αν δεν έχουν χαρτομάντιλο, μπορούν να βήξουν ή να φτερνιστούν στην αγκαλιά του μανικιού τους αντί για τα χέρια τους.
Μετά το βήχα ή το φτάρνισμα – ή το άγγιγμα μιας επιφάνειας που μπορεί να έχει μολύνει ένα άλλο παιδί – διδάξτε στο παιδί σας να πλένει πάντα τα χέρια του με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εάν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό και τα χέρια τους δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντισηπτικό χεριών υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα.
Από υπευθυνότητα για την ασφάλεια όλων, κρατήστε το παιδί σας στο σπίτι όταν είναι άρρωστο, ειδικά αν έχει πυρετό.
Τι να κάνετε αν το παιδί σας αρρωστήσει;
Τα παιδιά μπορεί να νοσήσουν έξι έως οκτώ φορές το χρόνο και μπορεί να φαίνεται ότι πηγαίνουν από τη μία ασθένεια στην άλλη. Αλλά να θυμάστε, με κάθε ασθένεια χτίζουν την ανοσία τους. Ευτυχώς, οι περισσότερες κοινές παιδικές ασθένειες υποχωρούν από μόνες τους και μπορούν να αντιμετωπιστούν με ξεκούραση, φροντίδα και άφθονα υγρά.
Εάν έχουν λοίμωξη του αυτιού ή στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, ο γιατρός τους θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια εξέταση καλλιέργειας για να προσδιορίσει ποια βακτήρια προκαλούν την ασθένεια, προτού χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή στο παιδί σας.
Πηγή: tmh.org