Ομολογώ ότι όταν πρωτοάκουσα το όρο “προωρότητα” και αναλύοντάς τον ετυμολογικά, τον αντιλήφθηκα ως μια πολύ γενική έννοια, δηλαδή ότι ένα μωράκι έρχεται λίγο νωρίτερα στην αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά. Μη έχοντας ακόμα βιώσει το θείο δώρο της μητρότητας, έκανα την έρευνά μου για την προωρότητα, και συνειδητοποίησα ότι είναι πολλά περισσότερα από όσα αρχικά υπέθετα…
Ξεκίνησα να διαβάζω τον ιστότοπο 31ebdomades, έργο μιας μανούλας, της Κέλλυς Σώκου, η οποία βίωσε μια πρόωρη κύηση και θέλησε μέσω της δικής της ιστορίας να βάλει το δικό της λιθαράκι, συνδυάζοντας παρόμοιες ιστορίες άλλων γονέων που βίωσαν την πρόωρη κύηση.
Μέσα στην πληθώρα πληροφοριών που μας παρέχει, ανακάλυψα και ξεχώρισα “τα μικρά χταποδάκια” που εμφανίστηκαν πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2013 από μια Δανή μητέρα, η οποία έφτιαξε μόνη της ένα μικρό, πλεκτό χταποδάκι και το έβαλε μέσα στη θερμοκοιτίδα όπου βρισκόταν το προωράκι της για να του κρατάει συντροφιά. Ο νέος αυτός οχτάποδος φίλος αποδείχθηκε να έχει μεγάλη θετική επιρροή στο πρόωρο μωράκι, που έχοντας στη συντροφιά του τον πλεκτό του φίλο, ήταν πιο ήρεμο μέσα στην θερμοκοιτίδα – να σημειωθεί ακόμα ότι μείωσε σημαντικά το τράβηγμα των καλωδίων που το περιέβαλαν.
Τα μικρά χταποδάκια διαδόθηκαν και σε άλλες χώρες επεκτείνοντας τη θετική επίδραση που είχαν στα προωράκια, στη βελτίωση την αναπνοής, του καρδιακού ρυθμού και την αύξηση της ποσότητας οξυγόνου στο αίμα. Έτσι, το μικρό πλεκτό χταποδάκι οδήγησε σταδιακά στη δημιουργία μιας νέας δράσης ονόματι «Μικρό Χταπόδι».
Το 2016, και συγκεκριμένα την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας 17/11, τα “Μικρά Χταποδάκια” φτάνουν και στη χώρα μας χάρη στις μητέρες πρόωρων μωρών και μέλη του 31ebdomades που συνεργάστηκαν με ομάδες πλεκτριών.
Τα πλεκτά χταποδάκια κρατούσαν πλέον συντροφιά όχι μόνο στα πρόωρα μωράκια αλλά και σε αυτά που ήταν άρρωστα. Οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας των Νοσοκομείων Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού στην Αθήνα, του ΕΣΥ του Ιπποκρατείου στη Θεσσαλονίκη, του Βενιζέλειου στο Ηράκλειο Κρήτης και του Γενικού Νοσοκομείου της Καβάλας γέμισαν με μικρά χταποδάκια! Έτσι πλέον τα μικρά προωράκια δεν έμεναν στιγμή μόνα τους, είχαν έναν μόνιμο φίλο να τους κρατάει συντροφιά στον αγώνα που έδιναν, το δικό τους πλεκτό χταποδάκι.
Κάτι άλλο που ξεχώρισα στο πλαίσιο της έρευνάς μου είναι το Ηλιτόμηνον, μια οργάνωση από όλη την Ευρώπη που δρα συντονισμένα το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών, [EFCNI], και διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη θέσπιση ενιαίων εθνικών κατευθυντήριων οδηγιών ώστε να διασφαλίζεται η παροχή κατάλληλης φροντίδας σε όλες τις εγκύους, τα νεογνά και τα πρόωρα βρέφη.
Το Ηλιτόμηνον αποτελείται από γονείς με πρόωρα μωρά και επιστήμονες, οι οποίοι εκτός από τον βασικό σκοπό τους (τη φροντίδα των πρόωρων νεογνών) διοργανώνουν και υποστηρίζουν δραστηριότητες κοινωνικού, επιστημονικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που συμβάλλουν στην προώθηση και επίλυση των ιατρικών και κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων των οικογενειών με πρόωρα νεογνά.
Το Ηλιτόμηνον με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας οργάνωσε μια Πανελλαδική Δράση στην οποία συμμετείχε και η Μυτιλήνη. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυτιλήνης, πλήθος πολιτών κάθε ηλικίας δημιούργησαν και διακόσμησαν δεκάδες κούκλες δεσίματος/πανάκια αγκαλιάς, τα οποία συνόδευσαν με περίτεχνες ζωγραφιές, και μηνύματα στήριξης προς τα πρόωρα νεογνά και τις οικογένειές τους και μια φωτογραφία με θέμα τη γονική αγκαλιά.
Οι κούκλες που κατασκευάστηκαν στην εκδήλωση θα δοθούν στα πρόωρα νεογνά της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Πώς ο άνθρωπος μπορεί να συμβάλει καταλυτικά έχοντας στην κατοχή του πολύ απλά μέσα, όπως ένα πλεκτό αντικείμενο! Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η κοινωνία και οι κοινωνικοπολιτικοί φορείς διοργάνωναν περισσότερες ενέργειες για αυτή την ομάδα των μικρών μαχητών, που μελλοντικά θα αποτελέσουν μέρος του κοινωνικού συνόλου!