Η κύηση και η γέννηση ενός μωρού αποτελούν από τα πιο όμορφα στάδια και γεγονότα στη ζωή κάθε ζευγαριού, πόσο μάλλον μιας μητέρας. Η απόκτηση ενός παιδιού είναι ένα όνειρο για τις περισσότερες γυναίκες, αφού πρώτα βρουν τον κατάλληλο σύντροφο για εκείνες και μετέπειτα γίνεται το όνειρο και των δύο, όπου ο ερχομός ενός παιδιού έρχεται να ολοκληρώσει την ευτυχία τους, γεμίζοντας χαρά, συγκίνηση και ευτυχία.
Όμως, η εξέλιξη μιας κύησης δεν είναι πάντα εύκολη και δεν ολοκληρώνεται με επιτυχία, καθώς μπορεί να μην συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος των 40 εβδομάδων, με αποτέλεσμα το μωρό να γεννηθεί πρόωρα, δηλαδή ενώ ατομικά να είναι ένας ολοκληρωμένος οργανισμός, λειτουργικά να υπολείπεται. Όλη αυτή η διαδικασία, είναι κάτι που μόνο χαρά δεν φέρνει. Αντιθέτως, φέρνει αγωνία, δυσαρέσκεια, στεναχώρια, συναισθηματική φόρτιση, με τη μητέρα να αναγκάζεται να περνάει αρκετές ώρες μακριά από το νεογέννητο μωράκι της.
Πρόωρο είναι κάθε μωρό που έχει γεννηθεί πριν από την 37η εβδομάδα. Όταν ένα βρέφος γεννιέται πρόωρα και έχει αρκετά χαμηλό βάρος, ο κίνδυνος θνητότητας αυξάνεται σε σημαντικό βαθμό, λόγω διάφορων επιπλοκών ή προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν. Όμως, τα περισσότερα πρόωρα νεογνά θα καταφέρουν κρατηθούν στη ζωή, ξεπερνώντας τα όποια προβλήματα, χαρίζοντας τεράστια χαρά στους γονείς τους, ‘‘στέλνοντας’’ παράλληλα και ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλους όσους βρίσκονται γύρω του.
Η ψυχολογία της μητέρας ενός πρόωρου μωρού
Η πρόωρη γέννηση μπορεί να θεωρηθεί ένα τραυματικό γεγονός και εξαιρετικά στρεσογόνο τόσο για το παιδί όσο και για τους ίδιους τους γονείς και γενικά για μια ολόκληρη οικογένεια, η οποία ανυπομονεί να ‘‘καλωσορίσει’’ το νέο της μέλος!
Η προωρότητα είναι μία ψυχοφθόρα κατάσταση, κυρίως για τη μητέρα, η οποία επηρεάζει αρκετά αρνητικά την ψυχολογία της, κάνοντας η ίδια ερωτήσεις προς τον εαυτό της όπως, «Εγώ φταίω, κάτι έκανα λάθος και τώρα το παιδί μου κινδυνεύει», «Δεν μπορώ να το πιστέψω, θα τα καταφέρει το μωράκι μου;», «Μήπως αλλάξει γνώμη ο άντρας μου για μένα;», «Από εδώ και στο εξής, η ζωή μου θα είναι μέσα στο άγχος και την αγωνία» και άλλες τέτοιες σκέψεις που έρχονται να καταβάλουν τη μητέρα, νιώθοντας ανήμπορη.
Η εικόνα που δημιουργείται την ημέρα που μια μητέρα βλέπει το μωρό της να διασωληνώνεται, να τρέφεται και να μεγαλώνει μέσα σε μία θερμοκοιτίδα, είναι κάτι που δεν ξεχνιέται όσα χρόνια και εάν περάσουν.
Μια κατάσταση που μόνο όσες μητέρες το έχουν βιώσει, μπορούν να καταλάβουν τι θα πει φόβος, μοναξιά, ενοχές, στεναχώρια και αμέτρητες ώρες αγωνίας. Η ψυχική επιβάρυνση των γονέων και κυρίως της μητέρας, τις περισσότερες φορές είναι αβάσταχτη και για τον λόγο αυτό χρειάζεται και οι δύο να είναι οπλισμένοι με υπομονή, δύναμη, θετική σκέψη και το ζευγάρι να είναι ενωμένο, με τον σύζυγο να στηρίζει και να βρίσκεται δίπλα στη γυναίκα του!
Να θυμάσαι ότι, μια γυναίκα που γίνεται μητέρα ενός πρόωρου μωρού, πρέπει να διαχειριστεί τόσο αυτή την περίπλοκη και πρωτόγνωρη κατάσταση όσο και μια ενδεχόμενη επιλόχειο κατάθλιψη. Εάν συμβούν όλα μαζί, η μητέρα θα είναι ακόμη πιο ευάλωτη και καταβεβλημένη μη μπορώντας να αντιμετωπίσει όλα αυτά που της συμβαίνουν.
Εάν νιώσει ότι ξεφεύγει από τον έλεγχό της η όλη κατάσταση, είναι καλό τόσο για την ίδια όσο και για το μωρό της και τους γύρω της, να ζητήσει βοήθεια από έναν ειδικό πριν τα γεγονότα την «καταβροχθίσουν» και φτάσει στο σημείο να αδυνατεί να φροντίσει τον ίδιο της τον εαυτό αλλά και το μωράκι της.
Επομένως, βασικό στοιχείο είναι η πρόληψη!
- Είναι καλό, οι έγκυες γυναίκες να μάθουν να κατανοούν τους κινδύνους που διατρέχουν και να αναγνωρίζουν τα πρόωρα σημάδια που σχετίζονται με την πρόωρη γέννηση, τροποποιώντας πιθανούς κινδύνους, όπως το στρες.
- Τα πρόωρα βρέφη και οι μητέρες θα πρέπει να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, κατάλληλα εξειδικευμένα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υψηλής ποιότητας υγειονομικής φροντίδας και για τους δύο.
- Η συνεχής προσοχή είναι απαραίτητη για την ψυχολογική και φυσική εξέλιξη της μητέρας και του βρέφους.
- Είναι σημαντικό τα πρόωρα παιδιά να παρακολουθούνται συστηματικά, έτσι ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα πιθανά νευρολογικά προβλήματα. Ακόμη και τα πρώτα σχολικά χρόνια, για να ανιχνευθούν τυχόν μαθησιακά προβλήματα.
Είναι πολύ σημαντικό οι μητέρες με πρόωρα μωρά:
- Να ακολουθούν τις οδηγίες και τις συμβουλές των παιδιάτρων τους, κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να προλαμβάνονται καταστάσεις και να γίνεται ό,τι χρειάζεται για να παραμένουν το βρέφος και η μητέρα υγιείς.
- Οι μητέρες θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι κανείς δεν θα τις κρίνει ούτε περιμένει κανείς να είναι τέλειες. Κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια σε κάτι. Μην ξεχνάς ότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τα κάνει όλα μόνος του.
- Εάν νιώσεις την ανάγκη για βοήθεια μη διστάσεις να τη ζητήσεις. Είτε χρειάζεσαι μια συζήτηση με τον παιδίατρο να σε καθησυχάσει, είτε με έναν ειδικό (έναν Ψυχολόγο) που θα είναι εκεί για να του μιλήσεις, είτε με τον σύζυγό σου που οφείλει να είναι το στήριγμά σου σε όλη αυτή την επίπονη κατάσταση.
Μείνε αισιόδοξη και θετική και θα δεις….. Όλα θα πάνε καλά!