Έρευνες έχουν δείξει ότι το παιχνίδι επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών συμβάλλοντας στη γνωστική, σωματική, κοινωνική και συναισθηματική ευημερία τους. Τα οφέλη είναι πολλαπλά σε διαφορετικούς τομείς ανάπτυξης:
Ψυχική και Σωματική Ανάπτυξη
Το παιχνίδι που περιλαμβάνει σωματικές δραστηριότητες προάγει τις αδρές κινητικές δεξιότητες, την αντοχή, τη δύναμη, τον συντονισμό, την ισορροπία, οξύνει τα αντανακλαστικά και βελτιώνει συνολικά τη σωματική υγεία.
Το παιχνίδι δημιουργεί υγιεινές συνήθειες εμπλέκοντας ενεργά τα παιδιά στον κόσμο γύρω τους. Αυτό εξουδετερώνει ζητήματα, όπως η παιδική παχυσαρκία.
Το παιχνίδι βοηθάει στην ψυχική υγεία. Γνωρίζουμε ήδη ότι το παιχνίδι προάγει τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα και την ψυχική υγεία ενός παιδιού.
Το παιχνίδι είναι ένα φυσικό ανακουφιστικό από το στρες και φυσικός τρόπος που τα παιδιά αντιμετωπίζουν το άγχος και τους φόβους τους.
Κοινωνική Ανάπτυξη
Τα παιδιά που παίζουν περισσότερο αναπτύσσουν περισσότερη ενσυναίσθηση. Αυτά τα παιδιά κατανοούν καλύτερα τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις των άλλων ανθρώπων.
Το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Ακούγοντας, δίνοντας προσοχή και μοιράζοντας εμπειρίες παιχνιδιού, γίνονται πιο κοινωνικά και παράλληλα αναπτύσσουν μεγαλύτερη κατανόηση.
Μέσα από την τήρηση των κανόνων του παιχνιδιού αναπτύσσουν αυτοπειθαρχία και αυτοέλεγχο αλλά και σεβασμό στα όρια των άλλων.
Γνωστική Ανάπτυξη
Έρευνα σε βρέφη έδειξε ότι το πρώιμο παιχνίδι στη βρεφική ηλικία, οδήγησε σε αύξηση του δείκτη νοημοσύνης σε ηλικία 3 ετών.
Το παιχνίδι ενισχύει τη φαντασία, αναπτύσσει τη δημιουργική σκέψη και βοηθάει στην ανάπτυξη του λεξιλογίου, της γλώσσας και των διάφορων εκφραστικών μέσων.
Το παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να δοκιμάσουν νέες ιδέες και να κάνουν συνδέσεις μεταξύ των προηγούμενων εμπειριών τους.
Η αίσθηση του αγνώστου βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν νοητική ευελιξία.
Συναισθηματική Ανάπτυξη
Συμβάλει στην αυτορρύθμιση των παρορμήσεων και των συναισθημάτων.
Τα παιδιά παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους.
Το παιχνίδι ενθαρρύνει την ανεξαρτησία. Αρχίζουν να κάνουν συνδέσεις μεταξύ των επιλογών τους και των φυσικών συνεπειών.
Το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ενσυνειδητότητα, καθώς και να αισθάνονται ασφαλή για να δοκιμάσουν νέες ιδέες και να πειραματιστούν.
Καθώς τα παιδιά εμπλέκονται στο παιχνίδι, αναστέλλουν την επίγνωση του χρόνου και του χώρου, καθιστώντας τα πλήρως παρόντα να απολαμβάνουν τη στιγμή.
Η δύναμη του παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας 4 ετών και άνω δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Οι δημιουργικές δραστηριότητες τους προσφέρουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη φαντασία τους, να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες της ζωής και να διασκεδάσουν καθώς το πράττουν. Ως γονείς, φροντιστές και εκπαιδευτικοί, ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε ένα περιβάλλον υποστήριξης και ενθάρρυνσης για αυτές τις δραστηριότητες. Μέσα από την ανάπτυξη της δύναμης του παιχνιδιού, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτυχθούν προετοιμάζοντάς τους ως ενήλικες έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του κόσμου με ενθουσιασμό. Όλες οι δημιουργικές δραστηριότητες γύρω από το παιχνίδι αποτελούν τα θεμέλια για ένα μέλλον γεμάτο απεριόριστες δυνατότητες και μάθηση δια βίου.