“Το παιδί αρρώστησε”. Με όποια μαμά κι αν μιλήσεις αυτές τις μέρες, θα ακούσεις την ίδια ατάκα. Άδειες οι τάξεις και κενά τα θρανία από άρρωστα παιδιά που απουσιάζουν, και στο σπίτι… τι γίνεται στο σπίτι όταν το παιδί σου αρρωσταίνει και είσαι μια εργαζόμενη μαμά;
Νιώθεις πως κάνεις άθλο προσπαθώντας να συνδυάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μητρότητα και καριέρα. Από τη μια, έχεις ένα ταλαιπωρημένο, εξουθενωμένο από την ίωση πλασματάκι να θέλει συνεχώς μόνο να χώνεται στην αγκαλιά σου νιώθοντας ανασφάλεια για αυτό που βιώνει, και από την άλλη, επαγγελματικές υποχρεώσεις που δεν σταματούν ποτέ. Τι μπορείς να κάνεις;
Αυτά είναι τα δικά μου tips για κάθε μανούλα που δεν έχει βοήθεια και περνάει ακριβώς το ίδιο!
Το παιδί και η υγεία του φυσικά και έχουν προτεραιότητα και όλα τα άλλα μπορούν, αν όχι να περιμένουν, να προσαρμοστούν στα δεδομένα. Σημαντικό είναι να νιώσει το παιδί ασφάλεια και ηρεμία για να συνεργαστεί, να λάβει τη όποια φαρμακευτική αγωγή ορίζεται και να ξεπεράσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και πριν ανώδυνα την ίωση.
Επίσης εξίσου σημαντικό είναι να μην καταρρεύσει και ο οργανισμός της μαμάς από την ταλαιπωρία και κολλήσει και εκείνη ίωση από το παιδί και μετά… ποιος να φροντίσει ποιον!
Και θα μου πεις, πώς θα τα πετύχουμε αυτά για να κυλήσουν ομαλά οι μέρες με το παιδί στο σπίτι; Με υπομονή και συστηματικότητα!
Πολύ σημαντικά:
1. Ενημερώνουμε τον παιδίατρο και εφαρμόζουμε πιστά τις οδηγίες του.
2. Δεν μεταφέρουμε ανησυχία και άγχος στο παιδί.
3. Γνωστοποιούμε την κατάσταση και στον χώρο εργασίας μας και τους συνεργάτες μας και επιζητούμε την κατανόηση και τη βοήθειά τους.
Για να μην απορρυθμιστούμε τελείως μικροί και μεγάλοι κατά την παραμονή μας στο σπίτι εξαιτίας κάποιας ίωσης είναι να διατηρούμε ένα σχετικό πρόγραμμα, μια ρουτίνα, ανάλογα πάντα τις δυνάμεις και τις ανάγκες μας.
Εμένα προσωπικά αυτό μου έχει φανεί εξαιρετικά χρήσιμο και αποδοτικό. Έτσι θα φροντίσω το παιδί, θα παίξουμε, θα φροντίσω το σπίτι, θα μαγειρέψουμε, θα καταφέρω να ανοίξω λίγο λάπτοπ να δουλέψω, να κάνω δυο τηλεφωνήματα στη δουλειά, και δεν θα μείνουμε όλη μέρα με πιτζάμες αλλά θα περάσουμε κάπως πιο ευχάριστα και δημιουργικά τις ώρες της κλεισούρας, όσο μας το επιτρέπουν φυσικά και τα συμπτώματα της ίωσης και η αδυναμία που αυτή προκαλεί στο παιδί.
Τις ώρες που το παιδί ξεκουράζεται φυσικά και θα δώσω προτεραιότητα και θα αφοσιωθώ περισσότερο στη δουλειά, για να διατηρώ όσο μπορώ τις ισορροπίες και να μην δημιουργούνται άπειρες εκκρεμότητες. Τελικά συνδυασμός όλων είναι η λύση και σε αυτή την περίπτωση.
Κι αν κολλήσει και η μαμά;
Αυτό είναι φυσικά το ιδανικό σενάριο που καταφέρνεις να μην κολλήσεις ως μαμά. Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα και να κολλήσεις. Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Εάν δεν έχεις καμία βοήθεια και είσαι άρρωστη και εσύ και το παιδί, απλώς δώσε χρόνο για να κάνει τον κύκλο της η ίωση και με όλα τα υπόλοιπα της ρουτίνας που ανέφερα πιο πάνω λειτούργησε συντηρητικά και κάνε όσα μπορείς χωρίς πίεση και άγχος. Με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις ασχολήσου τόσο όσο κάθε φορά που βρίσκεις μια ώρα και νιώθεις καλύτερα ώστε να μην πνιγείς μετά από τις πολλές εκκρεμότητες που θα μείνουν πίσω.
Δεν είναι σαφώς καθόλου εύκολο για μια εργαζόμενη μαμά να συνδυάσει σε μέρες με άρρωστο παιδί στο σπίτι όλες τις υποχρεώσεις της, όμως δεν είναι και ακατόρθωτο – με λίγη υπομονή και συστηματικότητα όλα γίνονται. Μπορεί να νιώσεις περισσότερη κούραση, εξάντληση ίσως και εκνευρισμό για όσα πρέπει να βρεις έναν τρόπο να συνδυάσεις και να διεκπεραιώσεις παράλληλα, όμως θα τα καταφέρεις!
Γιατί υπάρχουν και αυτές οι μέρες που μπορεί να μην τα προλάβουμε όλα, να νιώθουμε πιο αδύναμες, πιο κουρασμένες, και μέρες που έχουμε το δικαίωμα να αρρωστήσουμε και εμείς!