Μια από τις μεγαλύτερες αγωνίες δυο νέων γονιών μετά την άφιξη του μωρού τους και του νέου τρόπου ζωής τους, είναι το πώς θα συνεχίσουν να διατηρούν τις φιλίες τους με άτομα που δεν έχουν γίνει ακόμα γονείς. Μπορούν να διατηρηθούν αυτές οι σχέσεις; Εύκολα, δύσκολα ή καθόλου;
Η απάντηση η δική μου είναι σαφέστατα ναι! Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή και ειδικά οι ανθρώπινες σχέσεις χρειάζονται διαχείριση και ισορροπίες, έτσι και η συμβίωση με φίλους που δεν έχουν παιδιά απαιτεί κατανόηση, συνεργασία και συμβιβασμούς και από τις δυο πλευρές. Μετά τις αλλαγές που δέχονται οι νέοι γονείς είναι απαραίτητη η παρουσία των φίλων τους. Και η νέα μανούλα αλλά και ο νέος μπαμπάς έχουν υποστεί μια σοκαριστική αλλαγή στον τρόπο ζωής και θέλουν να διατηρήσουν όσα περισσότερα μπορούν από τη παλιά ζωή, παλιά εννοώντας τη προ παιδιών περίοδο. Η φίλη, ο φίλος που θα σταθούν δίπλα και θα τους στηρίξουν σε αυτό το νέο ξεκίνημα της ζωής τους, θα ανακαλύψουν μαζί το μωρουδίστικο και τόσο άγνωστο κόσμο και θα είναι εκεί σε όλες τις πρώτες στιγμές των γονιών και του μωρού δεν είναι αναγκαστικό να είναι γονείς και οι ίδιοι.
Συγκεκριμένα, η σχέση των νέων γονιών με τους φίλους που δεν έχουν παιδιά και γενικά με τον έξω κόσμο το πρώτο τρίμηνο περνάει από διάφορες διακυμάνσεις προσπαθώντας να βρουν τις ισορροπίες. Για παράδειγμα οι περισσότερες συναντήσεις της παρέας προτιμούν να γίνονται στο δικό τους σπίτι για να έχουν την άνεσή τους για τις ανάγκες του μωρού. Σίγουρα μια νέα μανούλα που θηλάζει και ίσως ξενυχτάει τους πρώτους μήνες δεν θα θέλει και δεν θα μπορεί εύκολα πρακτικά να βγει για clubbing. Χρειάζεται όμως στιγμές με τις φίλες της για λίγο κους-κους, ένα καφέ, ένα φαγητό, ένα επιτραπέζιο, μια ταινία Τα ίδια ισχύουν και για τον νέο μπαμπά. Έτσι χαλαρές, παρεΐστικες στιγμές στο σπίτι είναι ευχάριστες για όλους.
Μετά το πρώτο τρίμηνο που περνάει σχετικά γρήγορα, οι νέοι γονείς έχοντας βρει τους ρυθμούς τους γίνονται πιο ευέλικτοι και αρχίζουν να επιχειρούν βόλτες και μικρές εξορμήσεις θέλοντας να σπάσουν τη μονοτονία και να ακολουθήσουν τη παρέα. Η οργάνωση των γονιών αλλά και η υποστήριξη των φίλων είναι ο μαγικός συνδυασμός της επιτυχίας. Τίποτα δεν είναι αδύνατο να συμβεί αλλά πάντα στα δυνατά όρια που μπορεί να αντεπεξέλθει και το μωρό. Για παράδειγμα θα πάμε για καφέ εκτός σπιτιού αλλά θα αποφύγουμε ασφυκτικές καφετέριες χωρίς διαμορφωμένους χώρου μη καπνιστών.
Με τέτοιους είδους τακτικές και βασιζόμενοι πάντα στις ανάγκες του μωρού ανάλογα με την ηλικία του μπορούμε φυσικά να διατηρήσουμε τις φιλικές μας σχέσεις ακόμα και με άτομα που δεν έχουν γνωρίσει την μητρότητα ή την πατρότητα.
Μην απορρίπτετε ποτέ κάτι πριν το δοκιμάσετε. Η ζωή δεν σταματάει με την άφιξη του μωρού αλλά αλλάζει και ομορφαίνει!