Το παιδάκι σας έχει μεγαλώσει και θέλετε να μάθει να κοιμάται και μόνο του και αποκλειστικά στο δωμάτιό του χωρίς την παρουσία σας; Προσπαθείτε αλλά δεν το πετυχαίνετε; Αντιμετωπίζετε δυσκολίες που προβάλει το παιδί πως δεν μπορεί να κοιμηθεί μόνο του;
Κρατήστε την ψυχραιμία σας, όπως κάνουμε πάντα ως μαμάδες, και πάμε να οργανωθούμε και σε αυτό το ζήτημα γιατί το βιώνω και σας νιώθω απόλυτα!
Εάν το παιδί δεν έχει μάθει να κοιμάται από μωρό στο δωμάτιό του ή όχι με την ίδια συχνότητα που μπορεί να έχει συνηθίσει να αποκοιμάται στο δικό σας κρεβάτι ή τον καναπέ, είναι λογικό και αναμενόμενο να δυσκολευτεί όταν κρίνετε εσείς πλέον απαραίτητο να κοιμάται αποκλειστικά στο δικό του δωμάτιο ….χωρίς να σας έχει δίπλα του.
Φυσικά και δεν είναι ακατόρθωτο αλλά θέλει υπομονή και επιμονή!
Ο ύπνος είναι πάντα ένα θέμα που μας απασχολεί και μας δυσκολεύει ως γονείς σε κάθε φάση ανάπτυξης του παιδιού καθώς διαφέρουν οι ανάγκες τόσο εκείνου όσο τελικά και οι δικές μας, και θα σας το αιτιολογήσω αυτό λίγο πιο κάτω.
Για τη διαχείριση του ύπνου είναι σημαντική η ύπαρξη και η τήρηση μια ρουτίνας για το παιδί. Οι κανόνες που θέτουμε για τον ύπνο πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, σαφείς και απαράβατοι εκτός βέβαια από κάποιες ειδικές περιστάσεις. Θέτουμε κανόνες όχι για να φανούμε αυστηροί αλλά για να οριοθετήσουμε το παιδί και τις συνήθειές του γύρω από τον ύπνο!
«Δεν μπορώ να κοιμηθώ μόνος/η»
Γιατί; Συζητήστε τους λόγους που το παιδί νιώθει, πιστεύει πως δεν μπορεί να κοιμηθεί μόνο του. Μήπως φοβάται ή σκέφτεται κάτι και χρειάζεται την βοήθειά σας για να καθησυχαστεί;
Τις περισσότερες φορές που κλήθηκα να αναζητήσω τους λόγους που άκουσα αυτή την φράση από την κόρη μου, κατέληξα σε φοβίες που δημιούργησε, για παράδειγμα, η σκιά από το φωτάκι νυκτός, ένα αρκουδάκι και ο φόβος μην μπουν κλέφτες στο σπίτι από εικόνες που είχε δει ή συζητήσεις που είχε ακούσει.
«Γιατί πρέπει να κοιμάμαι στο δωμάτιό μου και όχι στο δικό σας;»
Τα όρια όσο και αν ενοχλούν τα παιδιά, τόσο βοηθούν τελικά και εκείνα και εμάς! Ο χώρος τους και ο χώρος μας! Εξηγήστε στο παιδί με απλά λόγια κάποιους λόγους που είναι σημαντικό να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι, να έχει τον δικό του χώρο για ξεκούραση, την άνεσή του. Κάντε το να νιώσει τυχερό που έχει το δικό του δωμάτιο και που το θεωρείτε ικανό να κοιμηθεί μόνο του.
«Γιατί δεν κοιμόμαστε όλοι μαζί;»
Τα παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν εύκολα την εξελικτική πορεία της ανάπτυξής τους και τις διαφορετικές ανάγκες που έχουν σε κάθε στάδιο ανάπτυξής τους. Βοηθήστε τα να καταλάβουν πως δεν στερούνται τη φροντίδα ή την αγάπη σας αν δεν κοιμηθούν στην αγκαλιά σας όπως όταν είναι μωρά. Αφιερώστε τους λίγο χρόνο αφού ξαπλώσουν για αγκαλίτσες, φιλάκια και ίσως για την ανάγνωση ενός βιβλίου για να αισθανθούν τη φροντίδα και την ασφάλεια που επιζητούν και στον ύπνο.
«Μη φύγεις μέχρι να κοιμηθώ»
Η ρουτίνα του ύπνου πρέπει να πλαισιώνεται από μικρές και αγαπημένες συνήθειες για το παιδί και τους γονείς. Καθιερώστε την ανάγνωση ενός βιβλίου, την προσευχή με το παιδί και αφού ολοκληρωθούν αυτά ενώ εκείνο είναι ξαπλωμένο, κάντε το να νιώσει ικανό να αποκοιμηθεί μόνο του χωρίς ανασφάλειες. Θυμίστε του πως μπορεί κάποια νύχτα να μην είστε στο σπίτι εσείς ή ο μπαμπάς και να πρέπει να αποκοιμηθεί μόνο του χωρίς την συντροφιά όποιου τρίτου είναι μαζί του και το φυλάει όπως η γιαγιά ή ο παππούς. Είναι καλό να ακολουθεί τη ρουτίνα και να αποκοιμιέται στη συνέχεια μόνο του!
Γενικότερα, στο θέμα ύπνος και όσες δυσκολίες παρουσιάσει το παιδί προσπαθώντας να υιοθετήσει μια ρουτίνα, δώστε χρόνο και χώρο να ακούσετε τις ανάγκες και τους προβληματισμούς του. Ακόμα και όταν καθιερωθεί η ιδανική ρουτίνα ύπνου που προσπαθείτε να πετύχετε για ένα χρονικό διάστημα, απολαύστε την επιτυχία σας από τη συνεργασία όλης της οικογένειας αλλά μην ξαφνιαστείτε αν εκεί που όλα έχουν διευθετηθεί… κάτι αλλάξει και προβάλλει το παιδί μια νέα δυσκολία στο να κοιμηθεί μόνο του.