H Πόπη Γαλάτουλα, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων των εκδόσεων Ψυχογιός μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της στο χώρο της Επικοινωνίας και τα νέα δεδομένα που επέφερε η πανδημία σε επαγγελαμτικό αλλά και προσωπικό επίπέδο.
Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την Επικοινωνία;
Θα σου πω μια ιστορία. Η συνεργασία μου με τις Εκδόσεις Ψυχογιός ξεκίνησε σαν βοηθός στο τμήμα Marketing. Τότε δεν υπήρχε ουσιαστικά τμήμα Δημοσίων Σχέσεων στην εταιρεία, ήμασταν όλοι κι όλοι 25 εσωτερικοί εργαζόμενοι και σήμερα έχουμε ξεπεράσει τους 70. Κάναμε αποσπασματικά κάποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά όχι τόσο οργανωμένα. Κάποια στιγμή εντάθηκε η ανάγκη για ένα τέτοιο τμήμα και αποφασίστηκε να δοθεί ο «λογαριασμός» σε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων. Αυτό κράτησε για ένα χρόνο. Μας βοήθησε, αλλά θέλαμε κάτι παραπάνω, θέλαμε εσωτερικό P.R., ταγμένο στις Εκδόσεις Ψυχογιός. Τότε, παρορμητικά μπορώ να πω, πρότεινα να δοκιμαστώ εγώ σε αυτόν τον τομέα. Ο κος Θάνος Ψυχογιός μου έδωσε την ευκαιρία και κάπως έτσι βρίσκομαι σήμερα να διευθύνω το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων των Εκδόσεων Ψυχογιός.
Πόσο εύκολο και ενδιαφέρον είναι να διαχειρίζεσαι την Επικοινωνία σε έναν Εκδοτικό Οίκο;
Εύκολο δεν θα το έλεγα, ενδιαφέρον σίγουρα. Πρέπει να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση και να ανακαλύπτεις νέους τρόπους επικοινωνίας. Έρχεσαι σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, διαφορετικής ψυχοσύνθεσης και ιδιοσυγκρασίας, συχνά και διαφορετικής κουλτούρας. Είμαι ευγνώμων που έχω γνωρίσει και συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς λογοτέχνες τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό και κρατώ σαν περγαμηνές τα θετικά σχόλια για το αποτέλεσμα της προσπάθειας του τμήματος από συγγραφείς όπως ο Λουί ντε Μπερνιέρ, ο Ντενί Γκετζ, ο Τζεφ Κίνι, η Μάργκαρετ Άτγουντ, ο Τζόναθαν Φράνζεν, ο Ζιλμπέρ Σινουέ, ο Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι, ο Χόρχε Γκαλάν, ο Νταβίντ Γκρόσμαν κλπ. Και αναφέρω αυτά τα ονόματα γιατί μας συγκρίνουν με τα αντίστοιχα τμήματα εκδοτικών οίκων σε διεθνές επίπεδο.
Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα με την άφιξη της πανδημίας στη ζωή μας;
Το προηγούμενο διάστημα άλλαξαν τα δεδομένα σε όλους τους τομείς της ζωής μας, ζήσαμε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας και ακόμη δεν έχουμε απεμπλακεί. Αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες τόσο σε προσωπικό, όσο σε κοινωνικό και φυσικά επαγγελματικό επίπεδο. Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύτηκαν περισσότερο από άλλους, ας μην ξεχνάμε ότι δεν ζούμε όλοι κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Δεν είναι το ίδιο να περνάς την καραντίνα σε μια βεράντα με θέα με το βρίσκεσαι κλεισμένος σε ένα υπόγειο. Δεν είναι το ίδιο να βρίσκεσαι σε ένα ευχάριστο περιβάλλον με το να δέχεσαι ενδοοικογενειακή βία κλπ.
Θέλω να πιστεύω ότι εκτιμήσαμε όλοι πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, γιατί το γεγονός είναι ότι ανακαλύψαμε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Θεωρώ ότι σε οποιαδήποτε κρίση πρέπει να αναζητάμε την ευκαιρία που κρύβει μέσα της και να μετατρέπουμε το αρνητικό σε θετικό, το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα.
Η καθημερινότητα άλλαξε σε πολλά τους τελευταίους μήνες. Πως το διαχειρίστηκες ως μαμά όλο αυτό μαζί με τα παιδιά;
Έχω έναν γιο 8 ½ ετών. Δεν ήταν και ακόμη δεν είναι εύκολη η όλη κατάσταση. Εργάζομαι από το σπίτι για περισσότερους από δύο μήνες και σχεδόν καθημερινά έχουμε παράλληλα e-meetings, εκείνος με το σχολείο κι εγώ με τους συναδέλφους μου. Δεν είχε συνηθίσει να είμαι πολλές ώρες στο σπίτι και φυσικά του αρέσει. Η αλήθεια είναι ότι μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε περισσότερα πράγματα μαζί και διαφορετικά από τα συνηθισμένα, για να ξεχνάει ότι δεν μπορεί να δει τους φίλους του παρά μόνο μέσω μιας οθόνης. Αυτό που πρέπει να ομολογήσω είναι ότι τα παιδιά κατανόησαν ότι κάτι συμβαίνει, το αποδέχθηκαν και λειτούργησαν καλά στα νέα δεδομένα, ίσως και καλύτερα από πολλούς ενήλικες.
H τηλεκπαίδευση μπήκε στη ζωή των παιδιών. Είσαι υπέρ αυτού του νέου τρόπου εκπαίδευσης ;
Ο γιος μου φοιτά στην Γ’ Δημοτικού. Ευτυχώς το σχολείο του ήταν έτοιμο να αντεπεξέλθει στη νέα πραγματικότητα και η μάθηση συνεχίζεται κανονικά αν και εξ αποστάσεως. Κάθε πρωί στις 8:30 πρέπει να βρίσκεται μπροστά στην οθόνη για να συναντήσει τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές του. Τηρείται κανονικά το πρόγραμμα διδασκαλίας έως τις 14:35 με τα ίδια διαλείμματα που θα έκανε στο σχολείο. Αυτό μας βοηθάει να έχουμε μια κάποια κανονικότητα, γιατί τις πρώτες μέρες νόμιζε ότι ξεκίνησαν οι διακοπές. Δεν θεωρώ ότι είναι ο ιδεατός τρόπος μάθησης, γιατί χάνουν πολλά από όσα μπορεί να προσφέρει η δια ζώσης επαφή, όμως αναπτύσσουν δεξιότητες που επιτάσσει η νέα εποχή. Οπότε δεν είμαι αρνητική που υιοθετήθηκε αυτή η μέθοδος, ίσα ίσα βοήθησε να μην χάσουν τα παιδιά τη σχολική τους ρουτίνα.
Μείναμε σπίτι μικροί και μεγάλοι και σίγουρα η χρήση των μέσων τεχνολογίας και του διαδικτύου αυξήθηκε. Είσαι αυστηρή ως προς τη χρήση και τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά από την οθόνη; Πως το διαχειρίζεσαι γενικά αυτό το θέμα;
Δεν είμαι υπέρ της αλόγιστης χρήσης της οθόνης, αν και αρκετές φορές κατά το διάστημα της καραντίνας και μέχρι να βρούμε τους ρυθμούς μας χάσαμε το μέτρο. Ήταν ο μόνος τρόπος για να υπάρχει επαφή με τους κοντινούς μας ανθρώπους από τη μία και από την άλλη μια μορφή ψυχαγωγίας. Επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να απομακρυνθεί ένα παιδί, που δεν μπορεί να παίξει με τους φίλους του, από την οθόνη και τις παιχνιδομηχανές, συνεχώς προσπαθούσαμε να βρίσκουμε δραστηριότητες. Πεζοπορία, ποδήλατο, μαγειρική, παιχνίδια, κατασκευές και φυσικά βιβλία!
Οι αλλαγές της νέας καθημερινότητας είναι πολλές. Πόσο θεωρείς πως έχει ή θα επηρεαστεί και η επαφή με τον ψηφιακό κόσμο και τα social media ; Πως βλέπεις το αύριο ;
Πιστεύω ότι πολλές από τις συνήθειες που αποκτήσαμε κατά το lock down θα μείνουν στη ζωή μας, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό. Δεν ξέρω πότε και αν θα αποκτήσουμε την οικειότητα που είχαμε μέχρι πρότινος.
Τα social media είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας που για πολλούς από εμάς λειτούργησε θετικά τόσο στο να μην χαθεί η επαφή με τον κοινωνικό μας περίγυρο -στενό και ευρύτερο-, όσο και στην προώθηση της δουλειάς μας και για αρκετούς άνοιξαν και νέους ορίζοντες. Η τεχνολογία προχωράει ραγδαία και θεωρώ ότι πρέπει να την χρησιμοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από τα social media που χρησιμοποιείς, ποιο είναι το αγαπημένο σου και γιατί ;
Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιώ σχεδόν όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθημερινά. Σαφέστατα προτιμώ το Instagram. Μου φαίνεται πιο χαρούμενο, πιο καλαίσθητο, πιο γρήγορο.
Ως businessmum ποια είναι η συμβουλή σου σε νέες μαμάδες για να καταφέρουν αποτελεσματικά να συνδυάσουν μητρότητα με καριέρα και επαγγελματικές υποχρεώσεις .
Όταν πρωτοξεκίνησα να εργάζομαι ένας σύμβουλος επιχειρήσεων μου είχε πει ότι καριέρα και μητρότητα δεν συμβιβάζονται. Δεν ενστερνίστηκα ποτέ την άποψη του. Δεν θα πω ότι είναι εύκολο. Το αντίθετο. Άλλες φορές θυμίζει μαραθώνιο και άλλες κατοστάρι. Σίγουρα, όμως, τρέχεις. Αλλά σε κάθε τερματισμό που φτάνεις, είτε είναι μια αγκαλιά κι ένα φιλί το βράδυ, είτε μια επαγγελματική επιτυχία σου δίνει ώθηση για να γίνεσαι καλύτερη και αποτελεσματικότερη.
Πώς θα μας πρότεινες να επιλέγουμε βιβλία για εμάς αλλά και για τα παιδιά, με ποια κριτήρια;
Πιστεύω ότι πρέπει να επιλέγουμε βιβλία σύμφωνα με τη διάθεση που έχουμε κάθε δεδομένη στιγμή που επισκεπτόμαστε ένα βιβλιοπωλείο (φυσικό ή ηλεκτρονικό). Δεν υπάρχει σωστό και λάθος βιβλίο. Μπορεί σήμερα να θέλω να διαβάσω ένα business book, αύριο ένα ιστορικό βιβλίο, μεθαύριο κάποιο αστυνομικό και ούτω καθεξής. Αντίστοιχα, πρέπει να δίνουμε την ίδια επιλογή και στα παιδιά. Το διάβασμα εκτός των άλλων είναι και ψυχαγωγία. Για να το αγαπήσουν τα παιδιά πρέπει να τους τραβήξει το ενδιαφέρον. Ας τα αφήνουμε να επιλέγουν και ας μην τους επιβάλλουμε αναγνώσματα, γιατί το πιθανότερο είναι να επιτύχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που επιθυμούμε. Το σημαντικό είναι να έρχονται σε επαφή με το βιβλίο και σιγά σιγά θα ανακαλύψουν πραγματικούς θησαυρούς. Υπάρχουν πολλές καλαίσθητες εκδόσεις με πλούσια θεματολογία.
Αγαπημένοι τίτλοι για αυτή την περίοδο.
Αυτή την περίοδο διαβάζω το νέο βιβλίο της Κρίστιν Μάνγκαν με τίτλο Κάτω από τον ήλιο της Ταγγέρης. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μυστηρίου με φόντο την εξωτική πόλη του τίτλου. Ένα βιβλίο για παιδιά που λάτρεψα είναι το Λίντμπεργκ -Η περιπετειώδης ιστορία ενός ιπτάμενου ποντικού. Και στα μελλοντικά μου αναγνώσματα μεταξύ άλλων είναι η σειρά του Δαλάι Λάμα (Να είσαι εδώ και Να είσαι θυμωμένος).
Επιμέλεια: Ήβη Μπελέση