Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΡΤΖΗ γεννήθηκε στην Άρτα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιοτεχνολογία και εργάστηκε επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό χώρο και παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή, που αποτελεί και τη μεγάλη αγάπη της. Έχει ταξιδέψει αρκετά, μιλάει τέσσερις γλώσσες και ερασιτεχνικά ασχολείται με το αργεντίνικο τάνγκο. Είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς ποίησης και έχει γράψει θεατρικά έργα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΚΟΥΜΚΟΥΑΤ – ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΡΙΖΩΣΕ Η ΑΓΑΠΗ και ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ.
Πώς βίωσες τον ερχομό του παιδιού σου;
Με απόλυτη “άγνοια κινδύνου” αλλά και με πρωτόγνωρα συναισθήματα ειναι η αλήθεια.. ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ευθύνη, πραγματική ευθύνη και αυτό το συναίσθημα με καθόρισε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα μεγάλωνε μέρα με τη μέρα μέσα μου το αίσθημα του θαυμασμού προς αυτό που δημιουργήσαμε με τον άντρα μου, δηλαδή την οικογένια μας και τον πυρήνα μας.
Πότε και πώς ένιωσες πρώτη φορά «πραγματικά» μαμά;
Την πρώτη φορά που μου είπε ο γιός μου μαμά ενώ ήταν μηνών ακόμα και την πρώτη φορά που αρρώστησε ανεβάζοντας πυρετό και περάσαμε δυό μέρες αγκαλιά και ανακουφιζόταν μόνο όταν τον χάιδευα.
Πόσο άλλαξε η ζωή σου μετά το παιδί και περισσότερο ως προς τι;
Άλλαξε ολοκληρωτικά σχεδόν τόσο που δεν μπορώ να φανταστώ το πριν. Χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα παραπάνω από το ότι όλοι αρχίσαμε να βιώνουμε μία νέα πραγματικότητα που μας αφομοίωσε γρήγορα. Περισσότερο μπορώ να πώ πως άλλαξε η ζωή μου ως προς την κατανομή του χρόνου μου και τις προτεραιότητες. Επίσης άλλαξαν αρκετά οι προσωπικές σκέψεις μου που πέλον περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο το παιδί, οι φοβίες μου που κάποιες μεγάλωσαν αλλά ταυτόχρονα και ο τρόπος που διασκεδάζω που περιλαμβάνει το παιδί.
Μαμά, Γυναίκα, Σύζυγος με ποια σειρά τα βάζεις στην καθημερινότητά σου και πώς νιώθεις;
Θα ηθελα να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε αυτό για αυτό και θα σας απαντήσω πώς τα βάζω στην εξής σειρά: Σύζυγος, μαμά γυναίκα. Όταν πρωτογεννήθηκε το παιδί εννοείται πώς η σειρά ήταν πρώτα μαμά, τώρα όμως που πλέον είναι δύο χρονών και μπορώ να τον συμπεριλάβω πιο εύκολα στις δραστηριότητες μου προσπαθώ να κρατάω τις ισορροπίες ανάμεσα στους ρόλους. Φυσικά νιώθω πολλές φορές τύψεις που δεν μπορώ να τα προλάβω όλα και τότε απλά κάνω ένα βήμα πίσω και επαναπροσδιορίζω. Γενικά πιστέυω και προτείνω να μην είμαστε αυστηρές με τον εαυτό μας τα χρόνια που καλούμαστε να υπηρετούμε σηματικούς ρόλους ταυτόχρονα όπως όταν είμαστε νέες σύζυγοι και μαμάδες ταυτόχρονα.
Ποια συνήθειά σου ως μαμά αγαπάς και δεν αλλάζεις ;
Αυτό που αγαπώ περισσότερο από όλα είναι τα πρωινά που δεν βιάζομαι καθόλου να σηκωθούμε από το κρεβάτι και επιτρέπω στους άντρες μου να χουζουρέψουν. Βέβαια αυτό γίνεται γιατί απλά ξυπνάμε πιο νωρίς από την ώρα που πρέπει να δουλέψουμε αλλά τείνω να το βλέπω σαν πολυτέλεια. Μία άλλη συνήθεια που δεν αλλάζω ως μαμά είναι που κάθε μέρα ψάχνουμε με το μικρό και ένα καινούριο τραγούδι το οποίο και ακούμε πολλές φορές και το χορεύουμε.
Πώς συνυπάρχουν η μητρότητα και η συντροφικότητα;
Με προσπάθεια κυρίως από τη πλευρά της γυναίκας που ως μαμά έχει περισσότερο χρόνο στην ευθύνη της το παιδί. Φυσικά δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και σίγουρα γίνονται καθημερινά λάθη που κυρίως βαραίνουν την ποιότητα της συντροφικότητος. Εγώ μέχρι τώρα βρίσκω τη λύση σε απλά πράγματα για να κρατούνται οι ισορροπίες. Δηλαδή θα φτιάξω στον άντρα μου κάτι απλό αλλά ωραίο το βράδυ για να φάει ακόμα και αν εγώ δεν μπορώ να του κάνω παρέα γιατί κοιμίζω το παιδί, θα του διαλέξω τα ρούχα του να τα βρεί το πρωί, θα του αφήσω κάτι μέσα στην τσάντα του έστω και μία σοκολάτα και τέλος προσπαθώ να κανονίζω να έχει συχνά τους φίλους του ή παρεά που αγαπάμε σπίτι ώστε να νιώθουμε χαρούμενοι. Προσπαθώ με λίγα λόγια να διατηρήσω την συντροφικότητα μέσω από τη φροντίδα σε μικρα πράγματα ειδικά τις περιόδους που είναι δύσκολο να αφοσιωθώ πλήρως.
Μητρότητα και καριέρα, συνδυάζονται;
Σαφώς και συνδυάζονται κατά τη γνώμη μου και μάλιστα μπορεί να αποτελεί αυτό ένα υγιές παράδειγμα για το παιδί μας. Σίγουρα είναι απαιτητικό και κουραστικό όμως διατηρεί μία ισορροπία που είναι αναγκαία για την γυναίκα για να αυτοπροσιορίζεται. Δεν πειράζει αν γίνονται λάθη, αρκεί κάθε γυναίκα που είναι μητέρα να νιώθει ολοκληρωμένη. Και για τις γυναίκες που δεν έχουν την δυνατότητα να δουλέψουν ή θέλουν να είναι κοντά στα παιδιά τους συνειδητά θεωρώ πώς είναι σημαντικό να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους, όπως να διαβάζουν ή να ασχολούνται με πράγματα που τους αρέσουν.
Υπάρχει κάποια χρυσή συμβουλή, μαμαδίστικο μυστικό που θα έδινες σε μια άλλη businessmum ;
Ίσως αυτό που λέω και στον ευατό μου καμιά φορά. Να εξηγεί στο παιδί ακόμα και αν νομίζει πώς αυτό δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς κάνει στη δουλειά της, να του μιλάει για τους στόχους της και να προσπαθεί να δημιουργεί στο παδιί μικρούς στόχους τους οποίους να ανταμείβει. Και τέλος ακόμα και αν είναι δύσκολο τη στιγμή που γυρίζει από τη δουλειά και αντικρύζει το παιδί να δείχνει πώς πέρασε ωραία στη δουλειά και όχι να δείχνει κουρασμένη ή παραπονεμένη. Είναι σημαντικό θεωρώ το παιδί να καταλαβαίνει πώς η δουλειά είναι επιλογή (ακόμα και αν είναι ανάγκη) και να μην θεωρεί πώς είναι κάτι κουραστικό και μισητό που παίρνει τη μαμά μακριά.
Υπάρχουν tips για να συνδυάζονται και να πραγματοποιούνται πιο εύκολα οι καθημερινές υποχρεώσεις μιας μαμάς?
Και αν υπάρχουν εγώ δεν τα έχω βρεί όλα! Κάποιες συμβουλές που μου έχουν δώσει και ακολουθώ είναι να μοιράζομαι τις δουλειές του σπιτιού με το παιδί και να τις κάνω μαζί του σαν παιχνίδι, να κάνω τα δύσκολα και τα πιο βαρετά στην αρχή της ημέρας που είμαι πιο ενεργή και ξεκούραστη. Και μία από τις σημαντικότερες συμβουλές που μου έχουν δώαει είναι αυτό που είπα και πριν. Να μην είμαστε αυστηρές με τον εαυτό μας. Είναι προτιμότερο να δώσουμε τα πέντε λεπτά που έχουμε να αγκαλιάσουμε το παιδί μας και ας είναι το σπίτι ελάχιστα ακατάστατο.
Πώς συνδυάζεται η αγάπη για τη συγγραφή με την επιχειρηματικότητα ;
Επειδή το αντικείμενο της επιχείρησης μας είναι συναφές δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Από την άλλη όταν υπάρχουν προθεσμίες που πιέζουν και ταυτόχρονα γράφω εκεί είναι λίγο δύσκολος ο ελιγμός.
Τι προσφέρει η συγγραφή και η έκδοση ενός βιβλίου στην ίδια την Πηνελόπη;
Χαρά. Μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Ανυπομονησία για να δώ πώς θα επικοινωνήσω με τον κόσμο και πώς θα υποδεχτούν τις σκέψεις μου. Ευγνωμοσύνη για τη δυνατότητα να ολοκληρώσω το κάθε έργο. Ψυχική ηρεμία κατά την περίοδο της συγγραφής και κάθαρση, Και φυσικά την στιγμή της έκδοσης του βιβλίου περηφάνια και ενθουσιασμός για το νέο ξεκίνημα.
Θα ήθελες να γράψεις κάποια στιγμή ένα βιβλίο για παιδιά;
Έχει συμβεί και αυτό μέσα στα πλάισια της εταιρείας μας που αναλαμβάνει αντίστοιχα projects για εταιρείες, οργανισμούς αλλά και ιδιώτες. Μέσα στα πλαίσια του trust a pen, της εταρείας που ασχολούμαι με τη ξαδερφή μου και συνέταιρο μου και επίσης συγγραφέα παιδικων παραμυθιών έχουμε γράψει πολλά κείμενα και παραμύθια για παιδιά καθώς και θεατρικά. Είναι ένα τελείως διαφορετικό ταξίδι από τη συγγραφή μυθιστορημάτων για ενήλικες, εξίσου αγαπημένο και πολύτιμο αλλά στην εκδοτική μου πορεία νομίζω πώς το μυθιστόρημα με κερδίζει.
Τι νέο θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας από τις δραστηριότητες σου αυτή τη περίοδο;
Εκτός από τα “δεκατρία μπαλώματα” εννοείτε που είναι το καινούριο μου βιβλίο από τις εκδόσεις Ψυχογιός; Αυτή την περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα έχω δώσει έμφαση στο νέο αυτό ξεκίνημα που είναι φρέσκο και απαιτεί όλη μου την ενέργεια. Μόλις πριν λίγο καιρό ολοκληρώσαμε μία θεατρική παράσταση την οποία και δουλεύουμε για να συνεχίσουμε, ετοιμάζουμε μία ακόμη για του χρόνου και δύο κοινωνικού περιεχομένου καμπάνιες για τους δωρητές μυελού των οστών. Και έπονται και άλλα!!
Τι πιστεύσεις ότι σε κάνει businessmum ;
Το ότι αγαπώ όσο τίποτα άλλο να επιστρέφω από τη δουλειά στον παιδικό κόσμο του γιού μου αλλά και φεύγω με καλή διάθεση κάθε πρωί για να βρεθώ στη δουλειά!!
Ποια άλλη businessmum θα μας πρότεινες να γνωρίσουμε ;
Α!! Έχω πολλές! Καταρχάς την Αυγή Βάγια τη συνέταιρο μου που σίγουρα θα έχει ακόμα πιο πολλά tips να σας πεί! Την απόλυτη businessmum Μυρτώ Κάζη που είναι και πολύ αγαπημένη φίλη και πρότυπο μαμάς, Τη Λέλα Δρίτσα co-founder της Nannuka με την οποία συζητάμε πολύ για τον συνδυασμό οικογένειας και δουλειάς!
Επιμέλεια συνέντευξης: Ήβη Χρυσού