Home CHILDBABY  Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές σπίτι για το μωρό ;

 Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές σπίτι για το μωρό ;

by Ivi Belesi

Μήπως ξεκινάει το μωρό σου να μπουσουλάει, να στέκεται ή να κάνει τα πρώτα του βηματάκια και σε πιάνει ένας μικρός πανικούλης για το πώς πρέπει να διαμορφώσεις κάθε γωνιά του σπιτιού ώστε το μικρό σου να κινδυνεύει όσο το δυνατόν λιγότερο ; Μην πανικοβάλλεσαι αλλά οργανώσου! Μην τα ξαναλέμε μητρότητα και οργάνωση πάνε πάντα και παντού μαζί!

Η αλήθεια είναι πως ένα σπίτι κρύβει πολλούς κινδύνους και παγίδες για την ασφάλεια ενός βρέφους που αρχίζει να ανακαλύπτει τα πάντα μέσα στο σπίτι και να αποκτά αυτονομία με το παρθενικό του περπάτημα. Ακολουθώντας μια σειρά μέτρων προστασίας μέσα στο σπίτι δεν θα αποφύγεις κάποια στιγμή το λεγόμενο “μπουμ” δηλαδή το πέσιμο ή το χτύπημα του παιδιού καθώς όσο και να προνοήσεις  με προστατευτικά σε επικίνδυνα σημεία μέσα στους χώρους του σπιτιού, το σπίτι δεν θα γίνει πλαστικό και εντελώς ακίνδυνο. Μπορείς όμως να αποφύγεις τα χειρότερα. Πώς ; Ακολουθώντας μια σειρά μέτρων και αλλαγών μέσα στο σπίτι με σκοπό την διαμόρφωση ενός όσο γίνεται περισσότερο φιλικού και ασφαλούς σπιτικού περιβάλλοντος για το βρέφος.

Προστατευτικά στις πρίζες. Αυτά τα μικρά κουτάκια που λέγονται πρίζες για κάποιο αδικαιολόγητο λόγο αποτελούν πόλο έλξης για τα μικρά μας πλασματάκια που μα χέρια, παιχνίδια, κουτάλια και πιρούνια θα σκαρφιστούν να προσπαθήσουν να βάλουν μέσα για να τα ανακαλύψουν καλύτερα. Για αυτό το λόγο τα προστατευτικά που σφραγίζουν τις πρίζες είναι απολύτως απαραίτητα από την πρώτη στιγμή που το μωρό θα αρχίσει να περιφέρεται ελεύθερα μέσα στο σπίτι. Χαμηλές ή ψηλέ, όλες οι πρίζες που δεν χρησιμοποιούνται μόνιμα πρέπει να είναι σφραγισμένες.

Προστατευτικές γωνίες σε τραπέζια, ντουλάπια, πάγκους και έπιπλα. Οι γωνίες και τα τελειώματα των επίπλων αποτελούν ένα συχνό σημείο που θα καταλήξει ένα κεφαλάκι, ένα χεράκι ακόμα και η άκρη ενός ματιού με κίνδυνο σοβαρό χτύπημα αν δεν είναι καλυμμένα με τα σχετικά προστατευτικά. Κάθε γωνία και αιχμηρή επιφάνεια όπως μπορεί να είναι το τελείωμα του πάγκου της κουζίνας, το τελείωμα μιας επιφάνειας επίπλου ή το πλαίσιο με τα πυρότουβλα του τζακιού πρέπει να είναι καλυμμένη με τα ιδανικά προστατευτικά τύπου αφρολέξ με κόλλα για να είναι προστατευμένο το βρέφος που κινείται μέσα στο σπίτι. Τίποτα μην σας φαίνεται αδύνατο να συμβεί. Όλα μπορούν να συμβούν με ένα παιδί που δεν αντιλαμβάνεται κινδύνους και φόβους, οπότε ας φροντίσουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τα περιστατικά που θα επακολουθήσουν.

Απομάκρυνση αιχμηρών αντικειμένων και γυαλικών. Αν είστε λάτρεις της μινιμαλιστικής διακόσμησης ή αν δεν είστε , αφού γίνετε γονείς θα αναγκαστείτε να την λατρέψετε γιατί γυαλικά, βαριά και αιχμηρά αντικείμενα δεν θα έχουν πρώτη θέση στο σπιτικό σας. Και αν προσπαθήσετε για να αρχή να ακολουθήσετε την άποψη πολλών πως το παιδί θα κάνει ότι το μάθεις, στο τέλος μάλλον θα αποτύχετε γιατί η ανακάλυψη για ένα παιδί δεν σταματάει ποτέ και το βάζο που μέχρι κάποιο καιρό κοίταζε αδιάφορα , θα έρθει η στιγμή που θα θέλει να το γνωρίσει καλύτερα και ίσως τελικά και να το διαλύσει. Απομακρύνετε οτιδήποτε μπορεί  να προκαλέσει αιτία ατυχήματος.

Ασφάλειες σε παράθυρα και ντουλάπες και στοπ σε πόρτες. Τα ντουλάπια μετά τις πρίζες αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό πόλο έλξης για τα παιδιά που αρχίζουν τα μπουσουλάνε και φυσικά χαμηλά ντουλάπια και ράφια έχουν την τιμητική τους. Ο καιρό με ένα παιδί περνάει απίστευτα γρήγορα μέχρι που έρχεται και η στιγμή που στέκεται και προσπαθεί να κλείσει ή να ανοίξει πόρτες και παράθυρα. Μια σειρά από αξεσουάρ ασφαλείας για να εμποδίζετε αυτές τις ενέργειες των παιδιών είναι εξαιρετικά απαραίτητη. Ασφάλειες για παράθυρα και ντουλάπες και στοπ για τις πόρτες θα γίνουν βασικά διακοσμητικά στοιχεία του σπιτιού σας!

Ασφάλεια στην πόρτα του φούρνου. Σας φαίνεται παράξενο αλλά δεν είναι καθόλου αδύνατο ένα παιδί να επιχειρήσει να ανοίξει το φούρνο καθώς αυτός είναι σε λειτουργία μόνο και μόνο από ενδιαφέρον και απορία. Αποφύγετε εγκαύματα και άλλους δυσάρεστους μικροτραυματισμούς χρησιμοποιώντας απλά μια ασφάλεια στην πόρτα του φούρνου.

Ασφαλής αποθήκευση απορρυπαντικών και φαρμάκων.Κρατήστε όσο πιο μακριά από τα παιδιά φάρμακα και απορρυπαντικά. Συγκεντρώστε τα σε απομακρυσμένα ντουλάπια, αποκλειστικά για την αποθήκευση μόνο αυτών και πάντα με τη χρήση ασφάλειας στην πόρτα.

Χρήση πλαστικού τάπητα και χαλιών.Σπίτι με μωρό χωρίς πλαστικό τάπητα και χαλί δύσκολα θα συναντήσεις. Τα χαλιά και οι πλαστικοί τάπητες αποτελούν από τα πιο σημαντικά μέτρα προστασίας από πτώσεις του παιδιού μέσα στο σπίτι κατά τον πρώτο χρόνο αλλά και αργότερα και συμβάλουν στην αποφυγή μικροατυχημάτων. Κάθε μωρό θα πέσει είτε στα πρώτα του βήματα είτε στις πρώτες σκανταλιές του αλλά είναι πολύ διαφορετικό να προσγειωθεί το κεφάλι ή το σώμα του σε ένα χαλί ή σε ένα πλαστικό τάπητα από το να καταλήξει απευθείας σε μάρμαρο, πλακάκι ή ξύλο.

Ασφάλεια με σύρτη στην πόρτα εισόδου. Ένα παιδί που θα μάθει να στέκεται, να περπατάει , να ανοιγοκλείνει πόρτες θα έρθει η στιγμή που θα επιχειρήσει να ανοίξει και την κεντρική πόρτα ως παιχνίδι. Ένα σύρτης ασφαλείας προστατεύει τόσο από τον κίνδυνο να ανοίξει την πόρτα χωρίς να γίνει ίσως αντιληπτό και από το ενδεχόμενο να τραυματίσει τα χεράκια του. 

Διαμορφώστε ένα ασφαλές σπιτικό περιβάλλον για το μωρό σας και αποφύγετε τα πολλά, δυσάρεστα περιστατικά με μικροτραυματισμούς!

 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts