881
Τι θα λέγατε να φτιάξουμε παρφέ με καρύδα και σάλτσα φράουλας;
Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:
Για το παρφέ
250 γρ. κρέμα καρύδας, σε κονσέρβα, κρύα
50 γρ. νερό, από την κονσέρβα της κρέμας καρύδας
4 κρόκους, από μεσαία αυγά
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
70 γρ. ινδοκάρυδο
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
330 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Για τη σάλτσα φράουλας
300 γρ. φράουλες, (χωρίς τα κοτσάνια)
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
χυμό λάιμ, από 1/3 λάιμ
100 γρ. νερό, από την κονσέρβα της κρέμας καρύδας
Για το σερβίρισμα
καρύδα, σε flakes
φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση της συνταγής:
Για το παρφέ
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κρέμα καρύδας και την αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ το νερό της καρύδας, και προσθέτουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη.
Μεταφέρουμε το δεύτερο μπολ πάνω στην κατσαρόλα, ώστε να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο του μπεν μαρί, προσέχοντας ο πάτος του να μην ακουμπάει στο νερό.
Ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πήξει το μείγμα. Θέλουμε ιδανικά η θερμοκρασία να φτάσει στους 82-85°C.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βγάζουμε το μπολ.
Προσθέτουμε το ινδοκάρυδο, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα και τον χυμό lime, ανακατεύουμε με το σύρμα και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα να κρυώσει.
Προσθέτουμε στο μπολ με την κρέμα καρύδας την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαντιγί.
Προσθέτουμε τη σαντιγί στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη μια ορθογώνια φόρμα για κέικ διαστάσεων 10×30 εκ. και μεταφέρουμε μέσα το μείγμα.
Καλύπτουμε τη φόρμα με διάφανη μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 6-8 ώρες μέχρι να παγώσει τελείως.
Για τη σάλτσα φράουλας
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τις φράουλες ολόκληρες, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τον χυμό από το lime, και το νερό από την καρύδα.
Σπάμε με ένα πιρούνι τις φράουλες χωρίς να τις διαλύσουμε τελείως.
Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, μεταφέρουμε τη σάλτσα σε μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σερβίρισμα
Αφαιρούμε το παρφέ από την κατάψυξη, ξεφορμάρουμε με τη βοήθεια της μεμβράνης και μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στο παρφέ και την απλώνουμε με ένα κουτάλι.
Σερβίρουμε με flakes καρύδας και φύλλα δυόσμου.
Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη