Αν έχεις ένα (ή και περισσότερα) κατοικίδιο στο σπίτι, Χρόνια Πολλά στο ξεχωριστό αυτό μέλος της οικογένειάς σου! Τι θα έλεγες, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, να μαθαίναμε κάτι περισσότερο για αυτή αλλά και για τα δικαιώματα των ζώων και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων;
Τι ισχύει για την κακοποίηση ζώων
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων, παρά τις βελτιώσεις στη νομοθεσία που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις για όσους κακοποιούν ζώα.
Πλέον, η νομοθεσία στη χώρα μας έχει αυστηροποιηθεί και η κακοποίηση των ζώων αποτελεί κακούργημα, με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη. Ο ορισμός της κακοποίησης του ζώου, όπως έχει νομοθετηθεί, είναι ο εξής: ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, ιδίως με: δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, μάχες μεταξύ ζώων και κτηνοβασία, αποτελούν σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.
ΕΕ και δικαιώματα των ζώων
Οι κανόνες για την προστασία των ζώων βασίζονται στις εξής πέντε ελευθερίες:
- την απαλλαγή από την πείνα και τη δίψα
- την απαλλαγή από τις καταπονήσεις
- την απαλλαγή από τους πόνους, τους τραυματισμούς και τις νόσους
- το δικαίωμα έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς
- την απαλλαγή από τον φόβο και την ψυχική ταλαιπωρία
Πειράματα σε ζώα
Τα πειράματα με τη χρήση ζώων μπορεί να αφορούν για παράδειγμα σε επιστήμες της ψυχολογίας, της ιατρικής, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως είναι η πολεμική βιομηχανία, οι δοκιμές προϊόντων και στην εκπαίδευση.
Η ΕΕ έχει δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο σχετικά με τις μελέτες σε ζώα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, τις φυσιολογικές μελέτες και τις δοκιμές χημικών ουσιών ή πρόσθετων τροφίμων. Οι κανόνες βασίζονται στις εξής αρχές: αρχικά στην αντικατάσταση, δηλαδή την προώθηση της μεγαλύτερης χρήσης εναλλακτικών μεθόδων, τη μείωση, να γίνεται όσο λιγότερη χρήση ζώων για τον ίδιο σκοπό και τη βελτίωση των δοκιμών, για μειωθεί η οδύνη και η ταλαιπωρία.
Οι δοκιμές καλλυντικών σε ζώα και η εμπορία καλλυντικών που περιέχουν συστατικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα έχουν ήδη απαγορευτεί στην ΕΕ.
Υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς
Η έννοια της Υπεύθυνης Ιδιοκτησίας περιγράφει τις βασικές υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη που μεταξύ άλλων αφορούν ηλεκτρονική σήμανση του ζώου (μικροτσίπ), την εκπαίδευση ή κοινωνικοποίησή του, τη στείρωσή του και τους κατάλληλους εμβολιασμούς.
Προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες γέννες, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, στις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη συγκαταλέγεται η στείρωση του ζώου εντός έξι μηνών από την απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους, ενώ για τους ιδιοκτήτες που δεν επιθυμούν να στειρώσουν το ζώο τους μετά τη σήμανση, δίνεται η δυνατότητα αποστολής δείγματος γενετικού υλικού στο εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης DNA ζώων συντροφιάς που θα τηρείται στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός σκύλου κατά τον περίπατό του και για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται να κρατάει τον σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουν πως η παραμονή και ο περίπατος ζώων στις παραλίες επιτρέπεται μόνο όταν συνοδεύονται και είναι δεμένα, ενώ πρέπει να φέρουν ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας ή ένδειξη ότι είναι εμβολιασμένα.
Πριν, λοιπόν, πάρουμε ένα ζωάκι στο σπίτι μας ή εάν ήδη έχουμε ένα κατοικίδιο, να γνωρίζουμε ότι τη σημερινή ημέρα δεν αρκούμαστε σε φωτογραφίες του που θα ποστάρουμε (με αγάπη πάντα) στα σόσιαλ μίντια. Ενημερωνόμαστε, και ενημερώνουμε όσο και όπως μπορούμε, σχετικά με τα δικαιώματα αυτών των γλυκών δοτικών πλασμάτων, τα αγαπάμε και τα σεβόμαστε.
Πηγή πληροφοριών: www.athensvoice.gr