Υπάρχουν στιγμές που ξυπνάς τα βράδια διψασμένος και όσο νερό και να πιεις δεν ξεδιψάς; Πηγαίνεις συχνά τουαλέτα λόγω διούρησης; Έχεις ένα συνεχές αίσθημα πείνας αλλά και υπερβολικής κόπωσης χωρίς προφανή λόγο; Νιώθεις να μυρμηγκιάζουν τα χέρια σου ή τα πόδια σου, να έχεις χάσει την όρεξή σου για τα ενδιαφέροντά σου ή την δουλειά σου και να τα βλέπεις όλα θολά; Αν απάντησες Ναι στις περισσότερες ή όλες τις ερωτήσεις, θα σε συμβούλευα να επισκεφτείς άμεσα τον γιατρό σου, για εξετάσεις, γιατί πολύ πιθανόν να πάσχεις από Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ), μια χρόνια και σοβαρή νόσο.
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και πώς αντιμετωπίζεται
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια, η οποία παρουσιάζεται όταν το πάγκρεας, ο αδένας που είναι αρμόδιος για την έκκριση ινσουλίνης στον οργανισμό, είτε δεν μπορεί να την παράξει, είτε το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει αποτελεσματικά την έκκρισή της, είτε και τα δύο.
Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας, καθιστώντας τα κύτταρα αρμόδια να λάβουν την γλυκόζη που υπάρχει στο αίμα και να την μετατρέψουν σε ενέργεια. Όταν όμως η ινσουλίνη δεν μπορεί να παραχθεί ή να αφομοιωθεί σωστά, η γλυκόζη δεν μπορεί να μεταβολιστεί από τα κύτταρα και υπεραυξάνεται στο αίμα, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο τον οργανισμό στην κατάσταση της υπερεγλυκαιμίας.
Τα είδη του σακχαρώδη διαβήτη
Υπάρχουν 3 είδη σακχαρώδη διαβήτη: ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου I, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου II, και ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου I εκκρίνουν είτε πολύ χαμηλά ποσοστά ινσουλίνης, είτε μηδαμινά (καθόλου ινσουλίνη) και για αυτό τον λόγο καθίσταται αναγκαίο για την επιβίωσή τους η καθημερινή χρήση ενεσών ινσουλίνης. Ο Διαβήτης Τύπου Ι προσβάλλει κατά κύριο λόγο, παιδιά και νέους. Παρόλα αυτά, έρευνες έχουν δείξει ότι και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να νοσήσουν από τον συγκεκριμένο τύπου Διαβήτη.
Τα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη Τύπου ΙΙ, ναι μεν μπορεί να παράξουν ινσουλίνη, δεν μπορούν όμως να την αφομοιώσουν επαρκώς. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης ανάλογα με το επίπεδο που έχει προχωρήσει η ασθένεια. Ο διαβήτης τύπου ΙΙ μπορεί να αντιμετωπιστεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής, ο οποίος θα περιλαμβάνει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή– μεσογειακή διατροφή- αλλά και σωματική άσκηση. Κρίνεται αναγκαίο αν πάσχετε από Διαβήτη τύπου ΙΙ, να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο, ο οποίος σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, θα σας ετοιμάσει ένα ειδικό διατροφολόγιο που θα κρατήσει την πάθησή σας σε σταθερά επίπεδα. Ο διαβήτης τύπου ΙΙ μπορεί βέβαια, εκτός της ισορροπημένης διατροφής και άσκησης, να αντιμετωπιστεί και με αντιδιαβητικά χάπια, είτε και με τα δύο- χάπια και ισορροπημένη διατροφή.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης παρουσιάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και συχνά υποχωρεί μετά την ολοκλήρωσή της. Ο διαβήτης κύησης είναι σοβαρή ένδειξη για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ, μετέπειτα στην ζωή των γυναικών. Για αυτό τον λόγο, μετά το πέρας του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης, οι έγκυες γυναίκες υποβάλλονται σε αντίστοιχες εξετάσεις.
Δυστυχώς, ο αριθμός των ανθρώπων ανά την υφήλιο που πάσχουν από διαβήτη, είναι στενάχωρος και ολοένα αυξανόμενος. Η Διεθνής Ομοσπονδία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (IDF) ανακοίνωσε ότι 240 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τη νόσο του διαβήτη παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στα 380 εκατομμύρια τα επόμενα 20 χρόνια, αν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές.
Ήξερες ότι: Ο Frederick Banting ήταν ιατρός, που εφεύρε μαζί με τον βιοχημικό John Macleod, την ινσουλίνη το 1921, σώζοντας με αυτό τον τρόπο εκατομμύρια ανθρώπους. Γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1891. Θέλοντας να τιμήσουν τον ίδιο και την προσφορά του στην ανθρωπότητα, αλλά και να εκπαιδεύσουν τις επόμενες γενιές για την συγκεκριμένη νόσο και την πρόληψη από αυτήν, η 14η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.