Αν νηστεύετε στο σπίτι, αλλά λίγο γλυκάκι το χρειάζεστε, κυρίως εκείνη τη δύσκολη ώρα το απόγευμα, ξέρετε, αυτή η νηστίσιμη μηλόπιτα του Άκη γίνεται πολύ γρήγορα. Το κακό; Εξίσου γρήγορα τελειώνει… Γιατί, ποιος να της αντισταθεί;
Υλικά
Για τη ζύμη
- 200 γρ. σπορέλαιο
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
- 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.σ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
- 5 μήλα πράσινα
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. αμύγδαλα, με φλούδα, χοντροκομμένα
- 50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη, ή γαρίφαλο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το σπορέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και ανακατεύουμε ελαφρά όλα τα υλικά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Για τη γέμιση
- Αφαιρούμε τη φλούδα από τα μήλα μας.
- Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό του τρίφτη πάνω σε μια πετσέτα.
- Στύβουμε ελαφρά να φύγουν αρκετά από τα ζουμιά τους.
- Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λεμόνι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μαυρίσουν τα μήλα μας.
- Έπειτα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς, το τζίντζερ, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλα. Αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα των μήλων μας.
- Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
- Αφαιρούμε τη φλούδα από τα μήλα μας.
- Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό του τρίφτη πάνω σε μια πετσέτα.
- Στύβουμε ελαφρά να φύγουν αρκετά από τα ζουμιά τους.
- Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λεμόνι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μαυρίσουν τα μήλα μας.
- Έπειτα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς, το τζίντζερ, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλα. Αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα των μήλων μας.
- Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Για τη μηλόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
- Λαδώνουμε μια φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση και με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
- Τοποθετούμε κουταλιές κουταλιές τη μισή ζύμη μας στον πάτο από το ταψάκι μας, δημιουργώντας το πρώτο στρώμα της πίτας μας.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα των μήλων μας να πάει παντού και από πάνω τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη σε κομμάτια.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τη φόρμα, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη