Οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας είναι συχνά απαιτητικοί και δύσκολοι. Όταν γίνεσαι γονιός δεν έχεις μόνο την ευθύνη να ανταποκριθείς στους ρυθμούς και στις υποχρεώσεις σου αλλά κυρίως να τα συνδυάσεις όλα μαζί με τις ανάγκες του παιδιού και να τα διαχειριστείς όσο καλύτερα μπορείς και κυρίως να προσπαθείς για το καλύτερο. Όχι δεν είναι πάντα εύκολο και το γνωρίζουμε καλά αυτό όσοι είμαστε γονείς. Πολλές ώρες δουλειάς, ξενύχτια αλλά και πρωινά ξυπνήματα και μια συνεχόμενη πίεση για να τα προλάβεις όλα. Αλλά μαζί με όλα αυτά έχεις και τύψεις και ενοχές που ίσως δεν περνάς το απαιτούμενο χρόνο με το παιδί, δεν είσαι πάντα εκεί να το πας εσύ σχολείο, να το πάρεις εσύ στο σχόλασμα, να διαβάσετε, να παίξετε ή να κοιμηθείτε μαζί. Το παιδί σίγουρα καταλαβαίνει περισσότερο όσο μεγαλώνει αυτή την κατάσταση, την απουσία ή την πίεση και εκεί είναι που χρειάζεται και η υποστήριξη του άλλου γονέα. Συνήθως ένας από τους δυο περνάει περισσότερο χρόνο με το παιδί και επωμίζεται να διαχειριστεί την απουσία του άλλου γονέα.
Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε πάντα στα παιδιά για όλα τα θέματα της καθημερινότητας. Αυτό με βοηθάει πάντα πολύ ως μαμά! Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν ακόμα και σε μικρή ηλικία και όσο μπορούν να αντιληφθούν πως ο μπαμπάς ή μαμά όταν λείπουν και είναι στη δουλειά , υπάρχει λόγος που λείπουν. Είναι στη δουλειά και όχι βόλτα. Πρέπει να λείπουν και δεν θέλουν να λείπουν συνέχεια μακριά από τα παιδάκια τους γιατί δεν θέλουν να είναι μαζί τους. Μπορεί να σας ακούγονται ίσως και χαζομαρούλες αυτές οι προτάσεις αλλά ένα παιδί πολλές φορές μπορεί να βασανίζεται με τέτοιες σκέψεις και θα το ανακαλύψετε ίσως από διάφορες κουβέντες του αν νιώθει έτσι. Μιλήστε λοιπόν και υποστηρίξτε στα παιδιά τον άλλο γονιό που λείπει περισσότερο αν όχι εσείς και αντίστοιχα ζητήστε από τον άλλο γονιό να κάνει το ίδιο όταν εσείς λείπετε.
Εξηγήστε στα παιδιά την αναγκαιότητα της δουλειάς, την σημασία που έχει για την ζωή της οικογένειας και τους “κανόνες” της εργασίας που μπορεί πολλές φορές να στερούν από τα παιδιά χρόνο με τους γονείς τους. Αλλά αφήστε και τα παιδιά σε αυτή τη συζήτηση να εξωτερικεύουν σκέψεις, αγωνίες και προβληματισμούς, Έτσι θα διαχειριστείτε καλύτερα και μαζί την πίεση της καθημερινότητας με τις απαιτήσεις του κάθε επαγγέλματος του κάθε γονέα.
Να μιλάτε λοιπόν στο παιδί για τον άλλο γονιό όταν εκείνος λείπει στη δουλειά. Να προσπαθείτε να καλύπτεται την απουσία έστω και με ένα τηλεφώνημα , μια ολιγόλεπτη βιντεοκλήση. Να ενημερώνετε τον άλλο γονιό για όλα όσα συνέβησαν στο σχολείο, για τις δραστηριότητες του παιδιού αλλά και όσα συζητήσατε και νιώθει το παιδί ώστε να έχει και εκείνος εικόνα και να μπορεί να παρακολουθεί την καθημερινότητα του παιδιού.
Έτσι το παιδί στην επαφή μαζί του θα νιώθει χαρούμενο και δεν θα ανακαλύπτει κενά που δημιουργεί ίσως η απουσία του κάποιες ώρες της ημέρας αλλά και ο άλλος γονιός δεν θα γεμίζει τόσο με ενοχές και τύψεις.