Ο καιρός που απέκτησες το μωράκι σου πέρασε και ήρθε η ώρα να επιστρέψεις στη δουλειά. Η μητέρα ή η πεθερά σου αναλαμβάνει να κρατάει το παιδί όσο εσύ λείπεις. Γιατί, όμως, πολύ γρήγορα διαπιστώνεις ότι το παιδί έχει… στρογγυλέψει;
Αν ζεις ακριβώς μια τέτοια κατάσταση, αξίζει να διαβάσεις (και εσύ και η γιαγιά) την ανάρτηση του παιδιάτρου Αντώνιου Δαρζέντα:
«Είναι πάντως εντυπωσιακό πως μόλις αναλάβουν τη σίτιση του βρέφους οι γιαγιάδες, τα παιδιά αμέσως μέσα σε δύο μήνες ανεβαίνουν μια καμπύλη στη στατιστική του βάρους.
Μετά το χρόνο όταν αρκετές μητέρες ξεκινούν μετά την άδεια μητρότητας να εργάζονται, εξ ανάγκης πολλά νήπια τα κρατούν οι γιαγιάδες. Αμέσως στην πρώτη επίσκεψη μετά από αυτό, διαπιστώνω τόσο εντυπωσιακή αύξηση του βάρους που κατευθείαν χωρίς να μου πει κάτι ο γονιός καταλαβαίνω ότι το παιδί άρχισε να το φυλάει η γιαγιά. Όταν μάλιστα τους λέω “άρχισε να το φυλάει η γιαγιά ε;” με κοιτούν όλοι εκθαμβοι για τις μαντικές μου ιδιότητες.
Προσοχή, λοιπόν, γιατί η παχυσαρκία εγκαθίσταται κυρίως σε αυτή την ηλικία από την οποία μετά με δυσκολία απαλλάσσεσαι.
Μερικές απλές συμβουλές λοιπόν προς γιαγιάδες και μαμάδες για τα παιδιά μετά το έτος:
1. Σταματήστε να πιέζετε τα μωρά να φάνε περισσότερο. Η τελευταία μπουκιά δεν είναι η δύναμη τους, είναι η μελλοντική παχυσαρκία τους.
2. Σταματήστε να πολτοποιείτε πια τα φαγητά τους. Έτσι τα βοηθάτε να φάνε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.
3. Σταματήστε να δίνετε αν δεν φάνε, σνακς ή λιχουδιές με την αιτιολογία “μα το παιδί δεν έφαγε, νηστικό θα μείνει;”
4. Σταματήστε να τα κυνηγάτε και να τα ταΐζετε όρθια.
5. Σεβαστείτε την φυσιολογική ανορεξία του όταν το παιδί είναι άρρωστο και δεν τρώει. Η πίεση να φάει σε εκείνη την περίοδο είναι άχρηστη και επιβλαβής. Αφενός η ασθένεια βάζει τον οργανισμό σε καταβολική φάση, αφετέρου πιέζοντάς το, το εκπαιδεύετε να υπερβαίνει την όρεξή του.
6. Βάλτε καλά στο μυαλό σας ότι μετά το έτος τα παιδιά πρέπει να παίρνουν 2 με 2,5 κιλά το χρόνο, δηλαδή περίπου 150 με 200 γραμμάρια το μήνα και όχι ένα κιλό το μήνα όπως έπαιρναν ως νεογνά.
7. Ο παιδίατρός σας με την παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού είναι αρμόδιος να σας πει αν το παιδί αναπτύσσεται σωστά, και όχι η γιαγιά ή η γειτόνισσα που έχει μεγαλώσει τέσσερα.
Έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά στον κόσμο. Ας προσέξουμε όσο είναι νωρίς, γιατί μετά δύσκολα αναστρέφεται το φαινόμενο».