Ο φούρνος ανάβει, και το σπίτι μοσχομυρίζει Χριστούγεννα με αυτή τη συνταγή για μπισκότα χριστουγεννιάτικο δέντρο με βουτυρόκρεμα, που θα χαρείτε να φτιάξετε μόνη ή μαζί με τα παιδιά στην κουζίνα, και σίγουρα θα τους εντυπωσιάσει όλους με τη γιορτινή της όψη!
Υλικά
Για τα μπισκότα
- 170 γρ. βούτυρο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. τζίντζερ
- 1 πρέζα γαρίφαλο
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 80 γρ. μέλι
- 1 αβγό, μεσαίο
- 1 κρόκο
- 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
Για τη βουτυρόκρεμα
- 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 180 γρ. κουβερτούρα λευκή
- 1/2 κ.γ. πράσινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
Για το σερβίρισμα: κας-κας
Εκτέλεση
Για τα μπισκότα
- Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
- Βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει και να καβουρδιστεί.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε την κανέλα, το τζίντζερ, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Βάζουμε το αβγό, τον κρόκο και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, αλάτι και τη σόδα και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Συνεχίζουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
- Κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και μεταφέρουμε το κάθε κομμάτι σε λαδόκολλα. Ανοίγουμε την κάθε ζύμη με τον πλάστη σε πάχος 0,5 εκ.
- Κόβουμε τη ζύμη με κουπ πατ 5 εκ. 6 εκ. και 7 εκ. Μεταφέρουμε τη ζύμη με τη λαδόκολλα σε ταψί και τα μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 10-20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 170° C στον αέρα.
- Μεταφέρουμε τα μπισκοτάκια σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε δύο δόσεις για 10 λεπτά.
- Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Για τη βουτυρόκρεμα
- Σε μπεν μαρί βάζουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και αφήνουμε να λιώσει. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει.
- Βάζουμε τη λιωμένη κουβερτούρα, το πράσινο χρώμα και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι.
- Βάζουμε τα μπισκότα των 7 εκ. στο πιάτο σερβιρίσματος και απλώνουμε βουτυρόκρεμα.
- Τοποθετούμε από πάνω τα μπισκότα των 6 εκ. και απλώνουμε βουτυρόκρεμα. Τέλος, βάζουμε τα μπισκότα των 5 εκ. και απλώνουμε πάλι βουτυρόκρεμα.
- Σερβίρουμε με κας κας.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη