485
Τι θα λέγατε να φτιάξουμε μπισκότα αποκριάτικες μάσκες;
Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:
300 γρ. μαλακό αλεύρι, + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης
100 γρ. άχνη ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο, παγωμένο
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
Για τη σύνθεση
100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
100 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
Για το σερβίρισμα
βρώσιμη χρυσόσκονη
ζαχαρωτά, της αρεσκείας μας
Εκτέλεση της συνταγής:
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, αλάτι και το εκχύλισμα και τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρει το μείγμα μας την υφή βρεγμένης άμμου.
Πλάθουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
Απλώνουμε αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας και τοποθετούμε πάνω τη ζύμη.
Πασπαλίζουμε και τη ζύμη με αλεύρι και ανοίγουμε με έναν πλάστη μέχρι να έχει η ζύμη μας 0,5 εκ πάχος. Εναλλακτικά, πλάθουμε ανάμεσα από δύο λαδόκολλες αφού έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι.
Σχεδιάζουμε ένα πατρόν μάσκας, το βάζουμε πάνω στη ζύμη, και κόβουμε με ένα μαχαίρι. Αν δυσκολευόμαστε μπορούμε να βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο.
Απλώνουμε τον αραιωμένο κρόκο και τοποθετούμε στο κέντρο ένα καλαμάκι από σουβλάκι.
Τοποθετούμε από πάνω άλλη μια ζύμη με σχήμα μάσκας και πιέζουμε ελαφρά ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους και να μείνει σταθερό το καλαμάκι.
Μεταφέρουμε σε ταψιά με λαδόκολλα και βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Ψήνουμε για 15-18 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Βουτάμε τη μια πλευρά της μάσκας στη λιωμένη κουβερτούρα ή στη λευκή κουβερτούρα.
Στολίζουμε με τη χρυσόσκονη ή τα ζαχαρωτά και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη