Ένα Mommy Talk έλαβε χώρα την Τρίτη 5 Μαρτίου στα TGI Fridays σε γνωστό εμπορικό κέντρο της Αθήνας όπου η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη αποδέχτηκε το κάλεσμα της CEO της Communication Lab κ.Μαρίνας Κουταρέλλη προκειμένου να ξεκινήσουν μαζί με γυναίκες, μητέρες δημοσιογράφους, bloggers, mumbloggers και επιχειρηματίες έναν ανοιχτό διάλογο για μια σειρά από επίκαιρα θέματα που μας απασχολούν όλους και το κράτος οφείλει να προσπαθήσει τουλάχιστον να βελτιώσει αν όχι να επιλύσει οριστικά.
Σε αυτό το Mommy Talk με την κ. Σοφία Ζαχαράκη που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η CEO της Communication Lab κ.Μαρίνα Κουταρέλλη, είχα την χαρά και την τιμή να πορευθώ και εγώ λόγω της δημοσιογραφικής μου ιδιότητας και ήταν από αυτές τις στιγμές που με κάνουν να νιώθω τόσο τυχερή για την επαγγελματική μου ιδιότητα αλλά και κάπως πιο αισιόδοξη για αυτή την κοινωνία που ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.
Η Υπουργός αφού αναφέρθηκε αρχικά στην πρόσφατη ίδρυση του νέου αυτού Υπουργείου που έχει αναλάβει και ηγείται με μια σειρά από αρμοδιότητες και προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα, διευκρίνισε τον ρόλο που κατέχει αυτό στην ζωή του Έλληνα πολίτη και στους στόχους που έχουν θέσει με την ομάδα των συνεργατών της.
Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι ένα Υπουργείο για τον άνθρωπο, από την γέννηση μέχρι και την τρίτη ηλικία !
“Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι ένα Υπουργείο για τον άνθρωπο που για να το πούμε απλά ασχολείται με τον άνθρωπο από την γέννηση μέχρι και την τρίτη ηλικία” ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη θέλοντας να εξηγήσει στους παρευρισκόμενους την λειτουργία και τους σκοπούς αυτού του νέου Υπουργείου.
Χάρηκα πολύ ως πολίτης και ως εργαζόμενη γυναίκα, μητέρα και ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο των Media και των επιχειρήσεων που άκουσα την Υπουργό με απόλυτη ειλικρίνεια και αυτοκριτική να αναφέρεται σε όλες τις προσπάθειες και τα νέα εγχειρήματα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση πολλών κοινωνικών ζητημάτων, όπως η υπογεννητικότητα με την αύξηση του επιδόματος γέννησης αναδρομικά για γεννήσεις από 1/1/2023 μέχρι σήμερα με αύξηση έως και 1500 ευρώ για το τρίτο παιδί και να αναγνωρίζει αδυναμίες και δυσκολίες υλοποίησης των διαφόρων προγραμμάτων ενίσχυσης καθώς και προγράμματα με ελλείψεις και λιγότερη επιτυχία στην εφαρμογή τους όπως το πρόγραμμα ” νταντάδες της γειτονιάς”.
Έγινε λόγος και για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα περισσότερα ζευγάρια πριν να γίνουν και γονείς, η έλλειψη σωστής ενημέρωσης για θέματα γονιμότητας, η συμβολή τους κράτους στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και η έλλειψη κινήτρων για την δημιουργία οικογένειας και από μικρότερες ηλικίες διατηρώντας παράλληλα την επαγγελματική ιδιότητα του ο κάθε γονέας.
Φυσικά αναφέρθηκαν και προβλήματα οικονομικά και πρακτικά που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες οικογένειες με παιδιά και με τους 2 μάλιστα γονείς να εργάζονται, όπως η ακρίβεια σε πολλά βρεφικά και παιδικά είδη πρώτης ανάγκης με τη τιμή του βρεφικού γάλακτος να μονοπωλεί στην συζήτηση της Υπουργού με τους δημοσιογράφους και τις mumbloggers. H κ.Ζαχαράκη παραδέχτηκε το πρόβλημα και δεσμεύτηκε πως άμεσα η Κυβέρνηση σχεδιάζει και θα υλοποιήσει μέτρα μείωσης της τιμής πώλησης του βρεφικού γάλακτος ακολουθώντας το μέσο όρο πώλησης της ευρωπαϊκής ένωσης.
Ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή
Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα σχετικά με την γονιμότητα, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την μητρότητα , τον θηλασμό, την πατρότητα και ευρύτερα την γονεϊκότητα καθώς και για νέες πρωτοβουλίες που σχεδιάζει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, όπως το Υπουργείο Υγείας και απασχολούν πράγματι έντονα διάφορες κοινωνικές ομάδες της κοινωνία μας. “Επιδιώκουμε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή” τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Ζαχαράκη.
Αξίζει να αναφερθώ επίσης και στη νέα ενέργεια που ανακοίνωσε η Υπουργός πως θα υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος Δοξιάδη του Υπουργείου Υγείας με την δωρεά ειδικού kit περιόδου σε 200 σχολεία της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια 2 σχολικών ετών, ώστε κάθε κορίτσι να παραλαμβάνει κάθε τρεις μήνες δωρεάν τα προϊόντα που χρειάζεται για το διάστημα αυτό. Στόχος του προγράμματος είναι η αποστιγματοποίηση της περιόδου, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία και φυσικά η σωστή ενημέρωση και υποστήριξη των νέων κοριτσιών για την υγιεινή που πρέπει να ακολουθούν για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας τους. Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε πως μετά από σχετική έρευνα παρατηρήθηκε πως κορίτσια στην εφηβεία μετά την έναρξη της περιόδου τους σημείωναν 30 ημέρες απουσιών τον χρόνο από το σχολείο τους για αυτό τον λόγο.
Μέσα από την ανοιχτή συζήτηση και με τις διαφορετικές απόψεις και τις αναφορές που έγιναν σε προβλήματα και κοινωνικές δυσκολίες η κ. Ζαχαράκη οφείλω να αναφέρω πως φάνηκε ιδιαίτερα όχι μόνο ενημερωμένη όπως οφείλει ως Υπουργός αλλά και εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη ως άνθρωπος και ως γυναίκα και πραγματικά δήλωσε πρόθυμη να αγωνιστεί και να συμβάλει με τον ρόλο της στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που θα αλλάξουν ριζικά την σύγχρονη κοινωνία και τη θέση που καταλαμβάνει η οικογένεια μέσα σε αυτή , θα αποφορτίσουν και θα ανακουφίσουν ουσιαστικά τα νέα ζευγάρια και τους νέους γονείς με δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την προσπάθεια να αποκτήσουν ένα παιδί μέχρι και μετά με την ανατροφή του και την ανάπτυξη των οικογενειακών στόχων τους.
Ανεξάρτητα κομματικού χρώματος και παρατάξεως, η κ. Ζαχαράκη πρεσβεύει το πρόσωπο των ανθρώπων που θα θέλαμε και χρειαζόμαστε να βλέπουμε περισσότερο στην πολιτική σκηνή της χώρας μας για ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αύριο γίνεται για εμάς και τα παιδιά μας. Διατηρώντας φυσικά κάποιες επιφυλάξεις για την δυνατότητα υλοποίηση όλων των στόχων του νέου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υπερτερεί και προσωπικά κρατώ περισσότερο την πρόθεση και την προσπάθεια της Υπουργού να υλοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους στόχους με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για ένα πραγματικά καλύτερο μέλλον της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας.
Ίσως η εικόνα, η ιδέα, η θέση και ο ρόλος της οικογένειας, της μητρότητας, της πατρότητας και της γονεϊκοτητας σήμερα να χρίζει άμεσης και ριζικής αναθεώρησης και αλλαγής !