Home DIGITAL WORLD Mήπως η αλόγιστη χρήση των social media μας κάνει δυσλειτουργικούς;

Mήπως η αλόγιστη χρήση των social media μας κάνει δυσλειτουργικούς;

by Businessmum.gr

Τα social media τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας είτε ως μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης , είτε ως μέσο ενημέρωσης και εργαλείο δουλειάς. Εκτός όμως από την θετική πλευρά τους δεν κρύβουν και αρνητικά χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί να μας επηρεάσουν και να προκαλέσουν μέχρι και την δυσλειτουργία της καθημερινής ρουτίνας μας. 

Η ομάδα συνεργατών του CSIi εξετάσει το θέμα αυτό και το παρουσιάζει αναλυτικά!

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι στις μέρες μας μία από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες όλων των ηλικιών αλλά κυρίως στα άτομα εφηβικής ηλικίας. Τα κοινωνικά μέσα όπως π.χ. facebook, instagram, φιλοξενούν εκατομμύρια χρήστες σε μια εικονική κοινότητα με τη χρήση προφίλ.

Οι χρήστες λοιπόν μπορούν να έχουν εύκολή πρόσβαση, εξυπηρετώντας ο καθένας τις ανάγκες του με τη χρήση των social media, όπως αλληλεπίδραση με φίλους που έχουν και στην πραγματική ζωή, συναντήσεις, συνομιλίες και παιχνίδια. Ωστόσο μέχρι σήμερα στις επιστημονικές κοινότητες δεν υπάρχει μία μεμονωμένη χρήση του όρου για εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά για εθισμό στο διαδίκτυο και διαταραχή τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο.

Η υπερβολική χρήση και ενασχόληση όπως στα διαδίκτυο και στα social media δημιουργεί τις ίδιες αρνητικές συνέπειες στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ατόμου. Πολλές έρευνες έχουν δείξει σημαντική σύνδεση της χρήσης του facebook με συμπτώματα κατάθλιψης και αυτοεκτίμησης.

Σύμφωνα με διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις υπάρχουν και διαφορετικές επεξηγήσεις για τα αίτια μιας εθιστικής συμπεριφοράς στα social media, π.χ. το γνωσιακό συμπεριφορικό μοντέλο αποδίδει την κατάσταση αυτή σε αρνητικές γνωσίες που έχει ήδη το άτομο που του προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτά τα αρνητικά καταφεύγει σε συμπεριφορές οι οποίες του προκαλούν ευφορία και γίνεται μία σύνδεση με αυτό τον τρόπο κυρίως συμπεριφορική.

Ακόμη η προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προσδιοριστεί από μια σειρά συμπτωμάτων εξάρτησης όπως, η απότομη αλλαγή στη διάθεση του ατόμου, η ανάγκη να απασχολείται όλο και περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευερεθιστότητα και άγχος σε περιπτώσεις που δε μπορεί να έχει πρόσβαση, οι διαπροσωπικές συγκρούσεις που προκαλούνται στο άτομο εξαιτίας της έντονης ενασχόλησής του με τα social media επί καθημερινής βάσεως και τέλος οι ανεπιτυχείς προσπάθειες αποχής και η υποτροπή στη χρήση των μέσων.

Τα social media είναι έτσι κατασκευασμένα που επιτρέπουν στο άτομο να παρουσιάσουν κάτι που θέλουν θετικά με αποτέλεσμα να υπάρχει μια θετική επιβράβευση από εικονικούς φίλους και συνάμα αλλάζει η διάθεση του ατόμου. Αυτό από μόνο του προκαλεί μια εθιστική συμπεριφορά αφού αλλάζει η διάθεση του ατόμου και συνδέεται με ευχάριστα συναισθήματα.

Η χρήση λοιπόν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται με έναν τρόπο κατευθυνόμενο από τους περισσότερους και αυτός είναι η ικανοποίηση των ψυχολογικών αναγκών.Ένα άτομο το οποίο στην πραγματική ζωή νιώθει ματαιότητα, έλλειψη θάρρους και αυτοεκτίμησης με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποκτά θάρρος και έχει αλληλεπίδραση με εικονικούς φίλους και αυτό τον κάνει να νιώθει καλά παροδικά ανακουφίζεται από τα αρνητικά συναισθήματα, αυτό όπως συμβαίνει παροδικά και μόνο το πρόβλημα παραμένει μακροπρόθεσμα και εγκλωβίζεται στο φαύλο κύκλο του που έχει προκαλέσει.

Εάν νομίζεις ότι εσύ ή κάποιος δικός σου αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα μη διαστάσεις να ζητήσεις βοήθεια, από ειδικούς ψυχικής υγείας, το διαδίκτυο μπήκε στη ζωή μας για να μας διευκολύνει σε κάποιους τομείς καθημερινότητας, αλλά και να μας φέρει σε επαφή με άτομα όπου λόγω συνθηκών δε μπορούμε να έχουμε προσωπική επαφή, η ισορροπία σε όλους τους τομείς της ζωής και όλες τις καταστάσεις είναι η καλύτερη μέθοδος, για μια λειτουργική καθημερινότητα, χωρίς πολλά προβλήματα.

Πηγή: CSIi

 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts