Βρισκόμαστε σε προεορταστική περίοδο και σε όποιο σπιτι κι αν βρεθούμε, σε όποιο καφέ, σε όποιο ζαχαροπλαστείο, μπαίνουμε σε γλυκούς πειρασμούς! Ποιο όμως από τα χριστουγεννιάτικα γλυκά να επιλέξουμε; Μελομακάρονο, κουραμπιέ ή δίπλα;
Στη θερμιδική αναμέτρηση ας δούμε ποιο γλυκό ποιο βγαίνει νικητής και ποιο αποδίδει τις λιγότερες θερμίδες:
✔️1 κανονικό μελομακάρονο = 170-180 περίπου θερμίδες και 1,3 γραμ. κορεσμένο λίπος και 0 χοληστερίνη
✔️1 κανονικός κουραμπιές = 230 περίπου θερμίδες και 6,3 γραμ. κορεσμένο λίπος και 40 χοληστερίνη
✔️1 δίπλα (περίπου 30 γρ.) αποδίδει περίπου 85-90 θερμίδες.
Στο μελομακάρονο και στη δίπλα ο συνδυασμός του ελαιόλαδου με τα καρύδια, το μέλι και την κανέλα έχουν τεράστια αντιοξειδωτική δράση και βιταμίνες Ε, C και του συμπλέγματος Β.
Σε αντίθεση, οι κουραμπιέδες έχουν πολύ κορεσμένο λίπος εξαιτίας του βούτυρου που περιέχουν.
Οι δίπλες μάς δίνουν, λοιπόν, τις λιγότερες θερμίδες αλλά μπορούν να ανταγωνιστούν τα μελομακάρονα αν επιλέξουμε ένα μικρό (τα λεγόμενα “μπουκίτσες”). Οι δίπλες παρασκευάζονται με βασικά συστατικά το αλεύρι, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, την κανέλα και τα καρύδια. Περιέχουν και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (καρύδια). Η αντιοξειδωτική τους αξία είναι υψηλή, καθώς τα συστατικά τους, δηλαδή το ελαιόλαδο, τα καρύδια και η κανέλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Το μόνο αρνητικό τους είναι ότι τηγανίζονται!