366
Υλικά που θα χρειαστούμε για τη συνταγή :
- 1.200 γρ. βερίκοκα, ώριμα
- 30 γρ. νερό
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 λοβό βανίλιας
Για το σερβίρισμα
- φέτες ψωμί
- βούτυρο
- θυμάρι
Εκτέλεση της συνταγής:
- Κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
- Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα βερίκοκα, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση το μείγμα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το μείγμα για 5-10 λεπτά ώστε να μειωθούν τα υγρά της κατσαρόλας.
- Αφού μαλακώσουν τα βερίκοκα αφαιρούμε το καπάκι και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
- Κόβουμε κατά μήκος τη βανίλια και αφαιρούμε τα σπόρια της με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.
- Ρίχνουμε τα σπόρια στην κατσαρόλα μαζί με τον λοβό και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας.
- Σιγοβράζουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα βερίκοκα και να μειωθούν τα υγρά της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα μέχρι να διαλυθούν τα βερίκοκα και να πάρουμε την υφή μαρμελάδας.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η μαρμελάδα. Σερβίρουμε κρύα την μαρμελάδα πάνω σε φέτες ψωμιού με βούτυρο και πασπαλίζουμε με θυμάρι.
Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη