768
Τι θα λέγατε να φτιάξουμε λουκανικορολάκια;
Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:
Για τη ζύμη
250 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
15 γρ. μαγιά ξηρή
1 αυγό, μεσαίο
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
70 γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 πρέζα αλάτι
250 γρ. σκληρό αλεύρι
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Για τη γέμιση
50 γρ. κέτσαπ
50 γρ. μουστάρδα
8 λουκάνικα , Φρανκφούρτης
8 φέτες μοτσαρέλα
Για τη σύνθεση
ελαιόλαδο, για το ταψί
1 κρόκο, από μεσαίο αυγό αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
1 κ.γ. σουσάμι, λευκό
1 κ.γ. σουσάμι, μαύρο
Εκτέλεση της συνταγής:
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα και τη μαγιά, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά, και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε το αυγό, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το αλάτι και τα 2 αλεύρια, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα μπολ, μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη.
- Αφήνουμε τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος).
- Κόβουμε τη ζύμη σε 16 ίσα κομμάτια και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε ένα ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 10×15 εκ.
- Τοποθετούμε το κάθε κομμάτι με τη μικρή πλευρά της ζύμης μπροστά μας.
- Απλώνουμε λίγη από την κέτσαπ και τη μουστάρδα με ένα κουτάλι στην πάνω μεριά του ζυμαριού.
- Κόβουμε στη μέση τα λουκάνικα και τις φέτες μοτσαρέλας, τυλίγουμε μέσα στην κάθε μισή φέτα τυριού μισό λουκάνικο, και τη μεταφέρουμε στο κέντρο από το ζυμαράκι που έχουμε απλώσει την κέτσαπ και τη μουστάρδα.
- Χαράζουμε με ένα μαχαίρι τη μισή κάτω πλευρά της ζύμης σε κάθετες λεπτές λωρίδες, ώστε να μοιάσει με χτένα. (Δείτε αναλυτικά το βίντεο της συνταγής.)
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό ξεκινώντας από την πλευρά που έχει τη γέμιση.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί διαστάσεων 28×36 εκ. και τοποθετούμε τα ρολάκια διαγώνια στο ταψί από τη μια γωνία στην άλλη, ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια του ταψιού. (Δείτε αναλυτικά το βίντεο της συνταγής.)
- Καλύπτουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά ώστε να φουσκώσουν λίγο ακόμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Αλείφουμε με ένα πινέλο τα ρολάκια με τον κρόκο, και πασπαλίζουμε με το λευκό και το μαύρο σουσάμι.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη