«Αργείτε στο σχολείο; Κοιμάστε νωρίς; Τα μαθήματα ποιος τα κάνει; Τα σχολικά χρόνια δεν είναι μόνο οι ώρες του σχολείου, είναι μια σειρά οδηγιών και τρόπος ζωής, όπου καθετί που παρεκκλίνει από τις οδηγίες έχει και αντίστοιχες επιπτώσεις στην τάξη».
Έτσι ακριβώς ξεκινάει τη δημοσίευσή του ο δάσκαλος Μάριος Μάζαρης, απευθυνόμενος σε γονείς και κηδεμόνες παιδιών του Δημοτικού και εστιάζοντας στο ότι «πρώτα πρέπει να προσαρμοστεί ο γονιός, για να μπορέσει το παιδί».
Οι 10 + 1 πολύ πρακτικές συμβουλές για τους γονείς μικρών μαθητών:
1.Ελάτε στην ώρα σας
Βάλτε ξυπνητήρι και μάθετε να έρχεστε σχολείο αρκετά πριν το κουδούνι. Τα παιδιά που έρχονται καθυστερημένα, μπορεί να χάσουν χρήσιμες στιγμές της τάξης, δε μαθαίνουν εύκολα τη συνέπεια ενώ αργούν να προσαρμοστούν.
2.Ύπνος από νωρίς
Ένα παιδί πρέπει από τις 9 (το αργότερο 9.30) το βράδυ να έχει πέσει για ύπνο. Τα παιδιά που αργούν να κοιμηθούν, δεν είναι πολύ παραγωγικά, ειδικά το πρώτο δίωρο, δε συγκεντρώνονται, ενώ πολλές φορές κοιμούνται μέσα στην ίδια την τάξη.
3.Δείξτε εμπιστοσύνη
Την ώρα που το παιδί είναι στο σχολείο αποφύγετε τις πολλές επισκέψεις στα κάγκελα στα διαλείμματα. Ακόμα κι αν αντιμετωπίζει δυσκολία προσαρμογής ή γνωριμίας με φίλους, ζητήστε από τον δάσκαλο να μεριμνήσει. Βοηθήστε το παιδί να βρει τις δυνάμεις του.
4.Μη λύνετε τις ασκήσεις του
Ο γονέας μπορεί να βοηθήσει την ώρα της μελέτης, να θυμίσει κάποιον κανόνα ή παράδειγμα ή να εξηγήσει όπως μπορεί κάτι, αλλά όχι να λύσει ή υπαγορεύσει τις λύσεις. Βοηθήστε τον δάσκαλο να δει πού δυσκολεύεται ένα παιδί, για να διορθώσει κι ο ίδιος το μάθημά του.
5.Προσοχή στη διατροφή του
Φροντίστε να έχει μαζί του φαγητό και να είναι υγιεινό και να καλύπτει όλες τις διατροφικές κατηγορίες. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε οικονομικά προβλήματα, ενημερώστε τον δάσκαλο-το σχολείο να μεριμνήσουν για το παιδί και να βρεθεί λύση.
6.Ενημερώστε άμεσα το σχολείο
Για οτιδήποτε επηρεάζει την καθημερινότητα του παιδιού (ατύχημα, τσακωμό, αρρώστια, χωρισμό, θάνατο, απρόοπτο).
7.Υγιεινή και φροντίδα
Προσπαθήστε να έχετε τον έλεγχο του τι φοράει (φθαρμένα ρούχα ή παπούτσια) και του πώς είναι (μυρωδιά σώματος, νύχια χεριών, ψείρες κεφαλής, καθαριότητα σώματος).
8.Ακούτε τη δασκάλα
Δώστε βάση σε όσα σας λέει η δασκάλα/ το σχολείο, ακόμα κι αν σας φαίνονται άδικα ή παράλογα. Αφιερώστε λίγο χρόνο να τα σκεφτείτε πριν τα απορρίψετε ή ενοχληθείτε. Ίσως ως ειδικοί βλέπουν κάτι που δεν έχετε ή δε θέλετε να δείτε.
9.Μη λύνετε διαφορές
Η πρώτη σας κίνηση όταν ακούσετε ότι το παιδί σας ενεπλάκη σε τσακωμό με άλλο παιδί ή του φέρθηκαν άσχημα, είναι να ενημερώσετε τον δάσκαλο να αναλάβει το θέμα. Αν δεν κάνει κάτι, μετά επισκεφθείτε τη διεύθυνση του σχολείου. Μη μιλάτε εσείς σε άλλα παιδιά ή γονείς.
10.Μη μετράτε τους βαθμούς
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση διαμορφώνει κυρίως χαρακτήρες, κι αυτοί δεν μπορούν να βαθμολογηθούν. Επιβραβεύστε την προσπάθεια, όχι το αποτέλεσμα.
Δώστε όση παραπάνω αγάπη μπορείτε στο παιδί σας. Τα μαθητικά τα χρόνια περνάνε γρήγορα.