Μεγάλη συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό γύρω από το αν τα υφάσματα έχουν την ιδιότητα να μεταφέρουν τους ιούς και πως, στην εποχή μιας πανδημίας, μπορούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και την οικογένεια μας ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής στην διαδικασία πλυσίματος των ρούχων μας.
Κάθε ιός, έχει διαφορετικές ιδιότητες, μεταδίδεται με διαφορετικούς τρόπους και επιβιώνει λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα με την επιφάνεια που θα βρεθούν τα μολυσμένα σωματίδια. Δυστυχώς, μιας και ο ιός Covid-19, είναι κάτι νέο, δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικές μελέτες που να σχετίζονται με την επιβίωση του σε όχι σκληρές επιφάνειες όπως τα υφάσματα.
Επειδή όμως, όπως λέγαν και οι παλιοί, καλύτερα «φύλαγε τα ρούχα σου, για να έχεις τα μισά», ας δούμε μερικούς τρόπους πρόληψης ενάντια στον ιό που σχετίζονται με τα ρούχα, τις υφασμάτινες μάσκες, τα σεντόνια και τις πετσέτες μας.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι επιστρέφουμε από μια «Μετακίνηση 2 – Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης» ή αλλιώς από το σούπερ μάρκετ.
Βασική οδηγία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι η σωστή υγιεινή σχετικά με το πλύσιμο των χεριών. Ακόμα και αν φορούσαμε γάντια, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να πλύνουμε τα χέρια μας. Γιατί; Όπως συχνά εξηγεί ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Δρ. Τσιόδρας, η διαδικασία αφαίρεσης της μάσκας και των γαντιών μιας χρήσης εγκυμονεί κινδύνους και η μη τήρηση της υγιεινής των χεριών μπορεί να αποβεί μοιραία.
Επόμενο βήμα είναι να αλλάξουμε τα ρούχα που φορούσαμε. Ποιος είναι όμως ο ιδανικός τρόπος για να βγάλουμε τα ρούχα μας ούτως ώστε να προστατευτούμε από τυχών σωματίδια που αυτά φέρουν; Όπως όλοι γνωρίζουμε, η είσοδος του συγκεκριμένου ιού γίνεται στον οργανισμό από το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη μας. Έτσι θα πρέπει να αποφύγουμε την επαφή της εξωτερικής πλευράς του ρούχου με το πρόσωπο μας. Φροντίζουμε λοιπόν να βγάλουμε την μπλούζα μας, τραβώντας από την λαιμόκοψη και όχι γυρνώντας από την μέση προς τα επάνω.
Η Unicef σε ειδική οδηγία που κυκλοφόρησε, συνιστά να μην τινάζουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι για να αποφύγουμε τυχών διασπορά σωματιδίων του ιού.
Αφού βγάλουμε τα ρούχα μας τα τοποθετούμε στα άπλυτα και πλένουμε ξανά (ναι, ξανά!) τα χέρια μας. Γιατί; Όπως σχολίασε και η Δρ. Dharushana Muthulingam στην Vogue, ας υποθέσουμε ότι κάποιος έβηξε δίπλα μας στο σούπερ μάρκετ και σωματίδια του ιού προσκαλούνται στο jean μας. Αγγίζοντας το παντελόνι μας για να το βγάλουμε και μετά αγγίζοντας το πρόσωπο μας είναι αρκετά πιθανό να μολυνθούμε από τον ιό.
Τι γίνεται τώρα με την διαχείριση των άπλυτων ρούχων;
Προτείνεται να μην συσσωρεύουμε άπλυτα ρούχα. Φροντίζουμε σε μια πλύση να βάζουμε λιγότερα ρούχα από ότι συνήθως. Ο ιός φαίνεται να μην επιβιώνει στα συνηθισμένα προγράμματα πλύσης και στην ένταση των στροφών του πλυντηρίου, έτσι δεν είναι απαραίτητο να γίνει κάποιος συγκεκριμένος διαχωρισμός πέραν του συνηθισμένου, λευκά, χρωματιστά, μάλλινα κτλ. Αυτό που οι ειδικοί αναφέρουν ως ιδιαίτερα σημαντικό, ακόμα και στην διαδικασία του πλυσίματος των ρούχων, είναι, πως μετά από κάθε επαφή με τα άπλυτα ρούχα πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας, ενώ φροντίζουμε να απολυμαίνουμε καλά την λεκάνη ή τον νιπτήρα σε περίπτωση που έχουμε πλύνει κάποιο ρούχο στο χέρι και να πλένουμε ή να απολυμαίνουμε συχνά το καλάθι ή το laundy bag που χρησιμοποιούμε για την συλλογή των άπλυτων ρούχων.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται υφασμάτινες μάσκες, αυτές θα πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση.
Επίσης συνίσταται η τακτική αλλαγή των πετσετών στην κουζίνα και το μπάνιο, ανά δύο μέρες και η αλλαγή των σεντονιών κάθε εβδομάδα.
Τέλος, σχετικά με το σιδέρωμα και το άτμισμα των ρούχων, αν και, όπως τονίζουν ειδικοί στο Shape, δεν έχει αποδειχθεί ότι «σκοτώνουν» τον ιό, σε συνδυασμό με το πλύσιμο των ρούχων με νερό και σαπούνι, μπορούν να αποτελέσουν ένα ακόμα όπλο πρόληψης ενάντια στον ιό και να συμβάλουν στη απολύμανση των ρούχων, των σεντονιών και των πετσετών σας.
Και να θυμάστε, όλα ξεκινούν από την ντουλάπα μας, όχι όμως η διασπορά του ιού. Μένουμε ασφαλής, μένουμε σπίτι…!
xxx M
*όλες οι παραπάνω οδηγίες αφορούν προληπτικές ενέργειες και δεν αφορούν νοικοκυριά που φιλοξενούν φορείς ή ασθενείς του ιού Covid-19