Η πορεία ζωής τού κάθε ανθρώπου απαρτίζεται από επιλογές, αποφάσεις, φόβους, «θέλω», χαρές, λύπες, σωστά, λάθη…..! Λάθη.… Μία λέξη με βαθύ νόημα! Όλοι κάνουμε λάθη, σε διάφορα επίπεδα της ζωής μας και δυστυχώς οι περισσότεροι δεν τα παραδέχονται κιόλας. Το θέμα όμως είναι γιατί υπάρχουν τα λάθη στη ζωή μας; Γιατί εμπιστευόμαστε τους λάθος ανθρώπους;
Το σωστό και το λάθος είναι κατά κάποιο τρόπο κάπως υποκειμενικό, ως ένα βαθμό, και αυτό γιατί έχουμε δει ότι στη ζωή αυτό που για εμάς είναι «σωστό» για κάποιους άλλους είναι «λάθος». Οι λάθος άνθρωποι καταλήγουν να είναι τα καλύτερα μαθήματα! Όμως, στην αρχή όλοι καλοί φαίνονται, μετά όμως σιγά σιγά ‘‘ξεδιπλώνεται’’ το τι πραγματικά είναι και ότι τελικά δεν θα έπρεπε να του δείξουμε τόσο εμπιστοσύνη. Δυστυχώς, το μαθαίνουμε με τον σκληρό τρόπο, πέφτοντας και από τα σύννεφα γιατί απλά δεν το περίμενες από κάποιους ανθρώπους. Ίσως και για αυτό να μας «μαγεύουν» στην αρχή αυτοί οι άνθρωποι. Γιατί εάν δεν σε κέρδιζαν από κάτι, πώς θα ‘‘έπεφτες’’ με τα μούτρα επάνω τους, για να ξεκινήσει η «διδασκαλία» της ζωής; Το έχεις σκεφτεί;
Οι λάθος άνθρωποι είναι οι λεγόμενοι «πετυχημένοι» δάσκαλοι για εσένα!
Αυτή η κατηγορία ανθρώπων έρχονται στη ζωή σου για να σε εκπαιδεύσουν στο να μπορείς να διακρίνεις τον ειλικρινή από τον υποκριτή και τον «δήθεν» αλλά και για να καταλάβεις ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ανήκει σε εσένα και μόνο! Σε εσένα που συνεχίζεις να μένεις με έναν άνθρωπο που δεν σέβεται τα συναισθήματά σου.
Να θυμάσαι…. Ποτέ να μην υποτιμάς τις συνθήκες!
Πρέπει να είσαι ευγνώμων για τα λάθη σου και αυτό γιατί:
- Σε βοηθάνε να ξεδιαλύνεις τα «θέλω» σου
- Σου μαθαίνουν να αποδέχεσαι τον εαυτό σου
- Σου μαθαίνουν να αντιμετωπίζεις τους φόβους σου
- Σου μαθαίνουν να παίρνεις την ευθύνη
- Σου μαθαίνουν να τολμάς
Γιατί μπορεί να κάνεις λάθος επιλογές;
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τις συνθήκες που οδηγούν σε λήψη λάθος αποφάσεων, ίσως μπορέσουμε να αποφύγουμε τις λάθος αποφάσεις στο μέλλον. Γιατί όμως κάποιος να κάνει λάθος επιλογές; Εξαιτίας:
- Του υπερβολικού άγχους
Όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση έντονης αγχώδους διαταραχής, δεν μπορείς να εκτιμήσεις σωστά μία συνθήκη, κινδυνεύοντας έτσι να πάρεις λάθος αποφάσεις.
- Της συναισθηματικής αδυναμίας
Όταν έχεις αντιμετωπίσει επώδυνες καταστάσεις που σου έχουν αφήσει συναισθηματικά κενά ή ελλείψεις, υπάρχει περίπτωση να κάνεις λάθος εκτίμηση μιας κατάστασης.
- Της ανίκητης νοοτροπίας
Η υπερβολική αυτοπεποίθηση καμιά φορά φτάνει στα όρια της αλαζονείας, οδηγώντας στη λήψη λάθος αποφάσεων.
- Του υπερβολικού ρίσκου
Το υπερβολικό ρίσκο πολλές φορές διέπεται από απουσία λογικής και σωστής συνεκτίμησης παραγόντων, κάτι που μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε καταστροφή.
- Της υπερβολικής σκέψης.
Πίσω από την υπερανάλυση κρύβεται ο φόβος της λανθασμένης επιλογής και πολλές φορές καθυστερεί τη λήψη δράσης οδηγώντας συχνά σε λάθος αποφάσεις.
Τι κερδίζεις αποδέχοντας τα λάθη σου και ποια η χρησιμότητα αυτών;
Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη! Όμως θα πρέπει ο καθένας να είναι έτοιμος να αναλάβει και να «πληρώσει» τις συνέπειες. Η ζωή έρχεται για να δώσει τις ανάλογες ευκαιρίες, ώστε το κάθε άτομο να διορθώσει τα δικά του λάθη. Σίγουρα, θα υπάρξει μια στιγμή στη ζωή σου που θα πάρεις λάθος αποφάσεις και θα υποχωρήσεις στις παρορμήσεις σου. Ακόμα και τα λάθη είναι μέσα στη ζωή!
Όταν αναγνωρίζεις την ευθύνη και την αποδέχεσαι, ότι δηλαδή πράγματι έχεις κάνει λάθος, έχεις κάνει ήδη ένα βήμα για να το διορθώσεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να:
- Μαθαίνεις από τα λάθη σου
- Κερδίζεις τον σεβασμό των γύρω σου
- Βελτιώνεται η αυτογνωσία σου
Προσάρμοσε, λοιπόν, τον εαυτό σου για τις επιτυχίες και αγκάλιασέ τον στις αποτυχίες του!
Να είσαι υπερήφανος για τον εαυτό σου αλλά και για την προσωπικότητα που διαμορφώνεις μέσα από τα λάθη του παρελθόντος!