Μια πολύπλευρη προσέγγιση στη διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που περιλαμβάνει χρονικά όρια, γονική παρακολούθηση και εποπτεία και συνεχείς συζητήσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να προστατεύσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους στην υγιή ανάπτυξή τους, αλλά μπορούν επίσης να δημιουργήσουν κινδύνους. Η ψυχολογική έρευνα δείχνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να εστιάσουμε στον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον τύπο του περιεχομένου που βλέπουν.
Ως γονέας ή φροντιστής, είστε ο ειδικός για το παιδί σας. Ξέρετε ποιες εμπειρίες θα ταιριάζουν με τα δυνατά σημεία και τους τομείς ευπάθειάς τους. Αυτές οι συστάσεις βασίζονται σε έρευνες και θα βοηθήσουν εσάς και τους εφήβους σας να είστε έξυπνοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποφεύγοντας τις βλάβες και αποκομίζοντας τα μέγιστα οφέλη.
1. Αναγνωρίστε ότι οι αναπτυσσόμενοι εγκέφαλοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η επικοινωνία με τους φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι χρήσιμη για την ανάπτυξη του παιδιού, συμπεριλαμβανομένης της ευκαιρίας να μάθει νέες κοινωνικές δεξιότητες και σύνθετες σχέσεις. Αλλά το κουμπί “like” και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την προώθηση της υπερβολικής κύλισης μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους.
Η ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων αρχίζει γενικά πριν από την εφηβεία, γύρω στην ηλικία των 10 ετών, και διαρκεί μέχρι την πρώιμη ενηλικίωση. Πρόκειται για μια σημαντική φάση ανάπτυξης κατά την οποία ο εγκέφαλος υφίσταται δραματικές αναπτυξιακές αλλαγές. Στην πρώιμη εφηβεία, οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επιθυμία για προσοχή από τους συνομηλίκους γίνονται όλο κ αι πιο ευαίσθητες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την επιθυμία.Εν τω μεταξύ, οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τον αυτοέλεγχο δεν αναπτύσσονται πλήρως μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή. Όταν σκέφτεστε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην οικογένειά σας, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα μοναδικά τρωτά σημεία του εγκεφάλου των εφήβων. Οι κατευθυντήριες γραμμές σας σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να εξελίσσονται καθώς τα παιδιά ωριμάζουν.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Περιορίστε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε πλατφόρμες που περιλαμβάνουν μετρήσεις των likes ή ενθαρρύνουν την υπερβολική χρήση. Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις χρόνου οθόνης που είναι διαθέσιμες στις περισσότερες συσκευές ή στις πλατφόρμες για να βοηθήσετε τους εφήβους να θέσουν όρια και να μάθουν να ελέγχουν τον εαυτό τους. Απαγορεύστε τον χρόνο που αφιερώνεται στις οθόνες και παρεμβαίνει σε τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου τη νύχτα, ώστε να διασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων.
2. Παρακολουθήστε και συζητήστε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το παιδί σας.
Οι γονείς θα πρέπει να υιοθετούν μια πολύπλευρη προσέγγιση για τη διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που περιλαμβάνει χρονικά όρια, γονική παρακολούθηση και εποπτεία και συνεχείς συζητήσεις σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα χρονικά όρια μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους στον αυτοέλεγχο και να ενθαρρύνουν τη μέτρια χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Συνιστάται επίσης ο περιορισμός των λειτουργιών συνομιλίας, ιδίως μεταξύ αγνώστων, και ο περιορισμός της έκθεσης σε περιεχόμενο για ενήλικες. Ιδιαίτερα για τους νεότερους εφήβους, οι γονείς μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιτρέπουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μόνο όταν τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι, ώστε οι γονείς να μπορούν να παρακολουθούν στενότερα τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες.
Επιπλέον, συνιστάται η παρακολούθηση των αναρτήσεων και του περιεχομένου που προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ενήλικες, ιδίως στην πρώιμη εφηβεία. Η μη εποπτευόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πιο πιθανό να εκθέσει τα παιδιά σε δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο και χαρακτηριστικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τους γονείς να συμμετέχουν σε συνεχείς συζητήσεις με τους εφήβους σχετικά με το πώς να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ασφαλείς και χρήσιμους τρόπους. Αυτό είναι δύσκολο για πολλούς γονείς και φροντιστές, καθώς ορισμένες από αυτές τις πλατφόρμες και τις λειτουργίες τους δεν είναι οικείες σε πολλούς ενήλικες σήμερα.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Μιλήστε με τον έφηβο εβδομαδιαία για το πώς λειτουργούν οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να νιώθει ασφαλής όταν σας μιλάει για τις εμπειρίες του χωρίς κριτική. Ρωτήστε τους τι είδαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πώς αντιλαμβάνονται τι δημοσιεύτηκε, και θέστε τους υποθετικές ερωτήσεις για να μάθετε πώς θα αντιδρούσαν σε διάφορες καταστάσεις που μπορεί να συναντήσουν στο διαδίκτυο.
3. Πρότυπο υγιούς χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι οι έφηβοι μαθαίνουν κάποιες συμπεριφορές και στάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους γονείς τους. Είναι σημαντικό οι ενήλικες να αποτελούν πρότυπο υγιούς χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δική τους ζωή. Για να διαμορφώσετε μια καλή ψηφιακή συμπεριφορά, αποφύγετε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όταν βρίσκεστε στο τραπέζι του δείπνου ή σε οικογενειακές στιγμές και βεβαιωθείτε ότι οι συζητήσεις σας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντικατοπτρίζουν τους τρόπους που θέλετε να αισθάνονται τα παιδιά σας σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Συζητήστε με τα παιδιά σας πώς και γιατί χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θέστε όρια στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τον εαυτό σας και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. Κάντε οικογενειακές διακοπές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συζητήστε τις προκλήσεις και τους πειρασμούς που βιώνετε όλοι σας όταν είστε μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.