612
Τι θα λέγατε να φτιάξουμε κουραμπιέδες της γιαγιάς;
Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:
300 γρ. βούτυρο, ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. άχνη ζάχαρη
2 κ.σ. κονιάκ
2 κ.σ. ροδόνερο
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. αμύγδαλα, με φλούδα, καβουρδισμένα
450 γρ. μαλακό αλεύρι
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σερβίρισμα
ροδόνερο
άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση της συνταγής:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη, και χτυπάμε με το φτερό ή το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το κονιάκ, το ροδόνερο, τη βανιλίνη και το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στον πολυκόφτη, και τα χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να διαλυθούν αλλά να μη γίνουν τρίμματα. Εναλλακτικά μπορούμε να τα σπάσουμε με ένα μαχαίρι ή με το γουδί.
Μεταφέρουμε τα αμύγδαλα στον κάδο του μίξερ.
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
Ανακατεύουμε με τα χέρια μας, φορώντας γάντια, ώστε να μη χάσει το μείγμα τη θερμοκρασία του. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου ή δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 25-30 γρ., τα τοποθετούμε σε δόσεις στο ταψί, και πιέζουμε ελαφρώς το κέντρο τους με το δάχτυλό μας. Θα φτιάξουμε περίπου 40 κουραμπιέδες.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά στην πάνω σχάρα.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλους τους κουραμπιέδες.
Για το σερβίρισμα
Μεταφέρουμε τους κουραμπιέδες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Πασπαλίζουμε με ροδόνερο και ζάχαρη άχνη.
Σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη