Οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας πολλές φορές μας δυσκολεύουν να ετοιμάσουμε ένα αγαπημένο , σπιτικό πιάτο, μια σπιτική λιχουδιά αλλά υπάρχει πάντα η κατάλληλη συνταγή για κάθε ανάγκη και περίσταση που θα μας λύσει τα χέρια και θα τα καταφέρουμε!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη συνταγή :
- 60 γρ. βούτυρο, + έξτρα για τη φόρμα
- 60 γρ. γάλα πλήρες
- 2 αυγά, μεσαία
- 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 50 γρ. σπορέλαιο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 90 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 25 γρ. κακάο, + έξτρα για τη φόρμα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
- 30 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
- Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρος στους 150°C.
- Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε, το βούτυρο και το γάλα, και αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να πάρει μια βράση το μείγμα.
- Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. (Είναι σημαντικό να μην είναι καυτό όταν το ρίξουμε στο υπόλοιπο μείγμα.)
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τη ζάχαρη, και χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε σταδιακά το σπορέλαιο συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα με το γάλα στο μπολ και χτυπάμε ξανά μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
- Σταματάμε το μίξερ χειρός, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με κακάο μία μακρόστενη φόρμα για κέικ 10×20 εκ., και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
- Μεταφέρουμε τη φόρμα στον κάδο της φριτέζας και ψήνουμε για 45 λεπτά.
- Βγάζουμε τη φόρμα από τον κάδο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Ρίχνουμε στην επιφάνεια του κέικ την κουβερτούρα και την απλώνουμε με ένα κουτάλι.
- Περιχύνουμε από πάνω με τη λευκή κουβερτούρα κάνοντας γραμμές, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.