Το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας. Είναι ο χώρος που απολαμβάνουμε τις πιο όμορφες στιγμές με την οικογένεια, το παιδί μας, το εαυτό μας. Είναι η φωλιά που επιστρέφουμε μετά από μια δύσκολη, απαιτητική μέρα. Είναι η… πατρίδα μας. Το σπίτι μας το χτίζουμε με τον καιρό με όμορφες αναμνήσεις, αγάπη, έπιπλα του γούστου μας, πίνακες της αισθητικής μας και ωραία αντικείμενα. Εντός του αισθανόμαστε ασφάλεια, ηρεμία, γαλήνη. Και η αλήθεια είναι πως στο σπίτι μας έτσι πρέπει να αισθανόμαστε. Για να νιώθουμε ξεκούραστες, δημιουργικές και υγιείς, ψυχικά, σωματικά, πνευματικά.
Αλήθεια, το ξέρατε εσείς ότι στον αντίποδα αυτών, οι περισσότεροι άνθρωποι, αν όχι όλοι έχουμε στο σπίτι μας κάποια αντικείμενα τα οποία μας προκαλούν στρες χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε και άρα μοιραία μας οδηγούν στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά της ηρεμίας και της γαλήνης; Πράγματι, δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Ποια είναι αυτά τα αντικείμενα; Πάμε αμέσως να τα ανακαλύψουμε και να τα… αφαιρέσουμε από το χώρο μας με συνοπτικές διαδικασίες:
- Ρολόι
Time goes by… so slowly. Ένα ρολόι τοίχου, μπορεί να είναι ίσως ο πιο ύπουλος τρόπος για να σας προκαλέσει άγχος. Αυτό συμβαίνει διότι δεν είναι μόνο η ώρα που μπορεί να μας στρεσάρει, αλλά και μια ενδεχόμενη καθυστέρησή μας. Σκεφτείτε επίσης, ότι ρολόγια έχουμε παντού. Στο κινητό, στο χέρι μας, στον υπολογιστή μας. Ποιο το κόστος αν αφαιρεθεί από το σαλόνι μας;
- Λογαριασμοί
Τάξη στο εδώ και τώρα! Τους αφήνεις –κλασικά- πάνω στο τραπεζάκι της εισόδου και αυτό γιατί; Για να μη ξεχάσεις να πληρώσεις. Κοινόχρηστα, κινητό, ίντερνετ κλπ. Οι μέρες περνούν, οι λογαριασμοί παραμένουν εκεί κι εσύ είσαι όλο στο «αύριο». Αλήθεια, πως αισθάνεσαι κάθε φορά που τους κοιτάς; Προτίμησε να τους βάλεις σε ένα συρτάρι και γράψε στην ατζέντα σου τι χρωστάς και που με deadline. Ακόμα καλύτερα, δε νομίζεις;
- Ο ήλιος ο ηλιάτορας
Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να λούζει το φως το σπίτι μας το πρωί. Γενικά, το φυσικό φως μας αφυπνίζει, μας ξεκουράζει και σίγουρα ομορφαίνει το χώρο μας. Αν αισθάνεστε συχνά στρες ωστόσο, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζεστε ότι οι πολλαπλές πηγές φωτισμού στο σαλόνι –και ειδικά το φως φθορίου- μπορεί να έχουν αρκετά αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό αφού παίζουν ένα ρόλο σημαντικό στην αύξηση του στρες. Να προτιμάτε το θερμό φωτισμό –κίτρινο φως- και κυρίως φωτισμό δαπέδου.
Μη ξεχνάτε άλλωστε… less is more and warm is better!