Τι είναι το ΙΒ;
Το International Baccalaureate (IB) Diploma Programme (DP) είναι το Διεθνές Απολυτήριο το οποίο χορηγεί ο Οργανισμός Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate Organization) και θεωρείται ισότιμο και αντίστοιχο του απολυτήριου τίτλου που χορηγούν τα λύκεια της χώρας (ΦΕΚ 156 Α’, ν. 2327/1995, άρθρο 10, παράγραφος 23).Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα IB, αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο και απευθύνεται κυρίως σε μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και όχι σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, αφού δεν εξασφαλίζει την πρόσβαση των μαθητών στα ελληνικά Πανεπιστήμια.
Το ΙΒ Diploma έχει διάρκεια δύο ετών και απευθύνεται σε μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη τάξη του Λυκείου.
Τι περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών του IB;
Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών του IB περιλαμβάνει τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα:
- Primary Years Programme, που απευθύνεται σε μαθητές 3 έως 12 ετών της πρωτοβάθμιας δηλαδή, εκπαίδευση
- Middle Years Programme που αφορά μαθητές 11 έως 16 ετών, δηλαδή από την πρώτη τάξη του Γυμνασίου έως και Α’ Λυκείου,
- Diploma Programme (16-19 ετών) για τους μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου
- Career-relater Programme (16-19 ετών) που βοηθά μαθητές στην εύρεση του επαγγελματικού τους προσανατολισμού.
Το πρόγραμμα σπουδών του IB Diploma Programme διδάσκεται εξολοκλήρου στην Αγγλική γλώσσα και αποτελείται από τον κορμό (core) υποχρεωτικών μαθημάτων, ο οποίος χωρίζεται σε 6 ομάδες.
1η) Μητρική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
2η) Ξένες Γλώσσες,
3η) Ανθρωπιστικές Επιστήμες,
4η) Επιστήμες,
5η) Μαθηματικά και
6η) Τέχνες.
Οι μαθητές οφείλουν να επιλέξουν συνολικά 6 μαθήματα, ένα μάθημα από καθεμία από τις πέντε ομάδες και ακόμη ένα μάθημα που μπορεί να είναι από οποιαδήποτε ομάδα, τα 3 ή 4 μαθήματα πρέπει να είναι σε υψηλό επίπεδο και τα υπόλοιπα σε ένα βασικό επίπεδο.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένας από τους θεσμούς της χώρας μας στον τομέα της εκπαίδευσης, για την εισαγωγή των μαθητών της Γ’Λυκείου στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας. Στις Πανελλήνιες εξετάσεις μπορεί να συμμετέχει καθένας, εφόσον έχει ενδεικτικό Β’ Τάξης κάθε είδος Λυκείου και φυσικά μπορούν να συμμετέχουν και οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στο τέλος της σχολικής χρονιάς, με τα θέματα εξέτασης να είναι κοινά για όλους, να εκδίδονται αποκλειστικά από το Υπουργείο Παιδείας προς όλα τα εξεταστικά κέντρα.
Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώνονται για όλους την ίδια ημερομηνία, παλαιότερα ανακοινώνονταν μόνο μέσω των σχολείων, πλέον όμως ανακοινώνονται και μέσα από το gov.gr. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η διαδικασία ολοκληρώνεται με τους μαθητές, που πέρασαν να καλούνται να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, στο οποίο θα δηλώσουν, σε σειρά προτίμησής τους, τις ανώτερες και ανώτατες σχολές, τα ΑΕΙ & ΤΕΙ δηλαδή, στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν.