Διανύοντας τις μέρες του Kορωνοϊού και συνειδητοποιώντας πόσο σημαντικό είναι το αφενός #μένουμεσπίτι και αφετέρου ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας για να μη νοσήσουμε με σωστή διατροφή και άσκηση έξω ή κατ’οίκον..παρακάτω παραθέτω τη σημαντικότητα του να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C!
Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη αυτή έχει την ικανότητα να παράγει το υπεροξείδιο του υδρογόνου το οποίο σκοτώνει ιούς και βακτήρια και επιπλέον εξαιτίας της αντιοξειδωτικής της δράσης, σύμφωνα με μελέτες της Mayo Clinic, προστατεύει τους ιστούς από τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την εκδήλωση του οξειδωτικού στρες και που αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε εκφυλισμό και βλάβη των κυττάρων ,σε διάφορες λοιμώξεις και παθήσεις.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα δε μπορεί να παράγει ή να αποθηκεύσει βιταμίνη C, οπότε κρίνεται αναγκαίο να καταναλώνεται τακτικά και σε επαρκείς ποσότητες. Γνωρίζοντας ότι ο Kορωνοϊός σκοτώνει μέσω μόλυνσης ή φλεγμονής των πνευμόνων φαίνεται ότι είναι πολύ σημαντική η αντιοξειδωτική δράση της αφού προλαμβάνει επιπλέον βλάβη και «επισκευάζει» την υπάρχουσα.
Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 90mg για τους άντρες και 75mg περίπου για τις γυναίκες.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C:
Ακτινίδιο(137mg ένα μεσαίο)
Φράουλες(τα 100gr δίνουν περίπου 60mg)
Κόκκινη πιπεριά(1 φλιτζ. ωμής δίνει περίπου 190mg)
Κίτρινη πιπεριά(1/2 φλιτζ. ωμής δίνει 137mg)
Μπρόκολο(1 μερίδα δίνει 132mg)
Σπανάκι(τα 100γρ δίνουν 28mg)
Ανανάς(τα 100γρ δίνουν 48mg)
Πορτοκάλι(1 μέτριο δίνει περίπου 70mg)
Λεμόνι(τα 100γρ περίπου 53mg)
Παπάγια(τα 100γρ δίνουν περίπου 63mg)
Μαϊντανός και θυμάρι