Αναμφίβολα ζούμε στην εποχή της εικόνας. Σερφάροντας στο διαδίκτυο και στα social media αντιλαμβανόμαστε πολύ γρήγορα τις τάσεις της μόδας που επιτάσσονται μ’ ένα μαγικό τρόπο σ’ ότι αφορά το όμορφο, το άσχημο, το μοδάτο, το passe, το λαϊκό, το σικάτο, το ακριβό, σε όλα από τα ρούχα μέχρι ταταξίδια.
Με κάποιο τρόπο μας υπαγορεύεται το πώς πρέπει να είμαστε, το πώς πρέπει να δείχνουμε, να νιώθουμε, το τι «πρέπει» να προβάλλουμε.
Ζούμε στην εποχή που πολλοί θέλουν να δείξουν κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι, που νιώθουν καλάμόνο όταν προβάλλουν τον «τέλειο» εαυτό τους, να φαίνεται πως περνούν μονίμως καλά και ας μην περνούν, σε εκπληκτικές τοποθεσίες, τρώγοντας τα πλέον λαχταριστά πιάτα και πάντα με το χαμόγελο της επιτυχίας!
Αν έχουν like, επιβεβαιώνονται, αρέσουν και ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση. Αν πάλι έχουν πολλά «views» είναι αξιοπρόσεχτοι και σημαντικοί. Αν ανεβάζουν “story”είναι δραστήριοι και κοινωνικοί και αν έχουν followersείναι απόλυτα επιτυχημένοι.
Μήπως να προβληματιστούμε λίγο περισσότερο για τη νέα αυτή πραγματικότητα και να εμβαθύνουμε λίγο παραπάνω στο μέσα μας;
Πόση μοναξιά υπάρχει στη κοινωνία μας; Πόσοι άνθρωποι αντί να περνούν χρόνο με την οικογένεια τους,με το σύντροφο τους ή με τους φίλους τους αποχαυνώνονται μπροστά από μια οθόνη; Πόσοι άνθρωποι με συναισθηματικής φύσης προβλήματα αναζητούν διέξοδο σ’ έναν υπολογιστή; Πόσοι άνθρωποι αποκτούν συμπλέγματα και ζήλια και θυμό γι’ αυτά που βλέπουν και δε μπορούν να αποκτήσουν; Πόσοι άνθρωποι δε δέχονται τη πραγματικότητα τους και αγχώνονται να δείξουν κάτι ψεύτικο αρχίζοντας εμμονικά τον υπερκαταναλωτισμό και τη φιλτραρισμένη «αλήθεια» τους; Καταλήγοντας, ναι, η δύναμη της εικόνας είναι σημαντική στις μέρες μας αν μπορεί να ανακουφίσει για λίγο τα κενά της ψυχής μας και να μας επιβεβαιώσει, όμως μπορεί να ναι και «φανταστική» και να μας μπερδέψει απίστευτα και να μας οδηγήσει στη κατάθλιψη. Είναι σημαντικό για το καθένα από μας ναείναι σε θέση να ξεχωρίζει την αλήθεια του από τη φαντασία προκειμένου να «χρησιμοποιεί» την εικόνα του και όχι η εικόνα του αυτόν.
Άρθρο από την Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια Ήρα Σαρακηνού.
Η Ήρα Σαρακηνού είναι Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια σε γραφείο που διατηρεί στη Κηφισιά (Παπαδιαμάντη 1, 14561) από το 2002. Οι μεταπτυχιακές σπουδές της αφορούν τη Συμβουλευτική και την Κλινική Ψυχολογία και έλαβαν χώρα στα Manchester Metropolitan University και University of Manchester, στο Μάντσεστερ της Αγγλίας και στο Universita di Napoli στη Νάπολη της Ιταλίας. Έχει ολοκληρώσει την 4ετή εκπαίδευση της στην Ομαδική Ανάλυση και τη Ψυχοθεραπεία.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο +30 210 6232 636.